Un roman din patru sufera de obezitate

Un roman din patru sufera de obezitate. Ce ne sfătuiesc psihologii sa facem?

1

Un roman din trei este supraponderal si unul din patru este obez, se arata intr-un nou studiu realizat de Eurostat (Biroul European de Statistica). Acelasi raport mai arata ca obezitatea reprezinta un factor de risc major in aproximativ 75% din bolile contemporane, doar 10% din cei 3,5 milioane de romani care sufera de obezitate merg la un control medical si doar 1% dintre acestia sunt inclusi intr-un program national de educatie impotriva obezitatii.

Specialistii in tulburari de alimentatie si obezitate afirma ca principalele cauze ale acestei boli sunt alimentatia proasta, stresul si sedentarismul, iar programele care sa combata acest fenomen mondial ar trebui organizate si in tara noastra, asa cum se desfasoara de foarte multi ani in tari precum Marea Britanie si Statele Unite ale Americii .

Persoanele care sufera de obezitate trebuie sa faca analize medicale periodic

Controalele periodice la medic sau specialisti, dar si realizarea de catre specialist a unui plan de monitorizare pe termen lung ar trebui sa fie primii pasi pe care persoane in cauza ar trebui sa-i faca o persoana care sufera de obezitate.

“Persoanele care sufera de supraponderalitate sau obezitate trebuie sa isi faca in primul rand analizele medicale periodic si sa apeleze la un specialist sau la mai multi (nutritionist, psiholog, dietolog), in functie de natura obstacolului intampinat, in incercarea de a rezolva problema. Un alt aspect important este intelegerea faptului ca este necesar realizarea unui plan pe termen lung care trebuie monitorizat de specialistul cu care se colaboreaza si care trebuie respectat chiar daca exista recaderi si descurajari”, afirma Ileana Iliescu, psiholog specialist in tulburari de alimentatie si nutritie, autor a mai multor studii de specialitate.

Oamenii care sufera de obezitate raspund la stress prin mancare

“Boala” mileniului trei, stresul, reprezinta si ea un factor declansator al obezitatii, iar cand suntem stresati, primul lucru pe care-l facem este sa ne indreptam catre frigider.

“Toti oamenii raspund la stres prin “mancare”, fie ca mananca prea mult sau prea putin. Unul din factorii determinanti ai acestui tip de comportament este faptul ca o componenta importanta a senzatiei de frica/stress este Amygdala, zona localizata in interiorul creierului care intra in panica de fiecare data cand “o infometam” si raspunde prin stress, linistindu-se doar in momentul in care ne alimentam. Deci, reactia noastra de a incerca sa diminuam stresul Amygdalei prin alimentatie, este justificata dar nu neaparat sanatoasa”, afirma psihologul Ileana Iliescu, presedintele Asociatiei pentru Dezvoltarea Inteligentei Copiilor si Adolescentilor „C. Dickens” si membru al Centrului Talk Talk.

Planul national de combatere a obezitatii – parteneriat intre stat, specialisti si mass-media

Referitor la programele nationale de combatere a fenomenului, specialistii sunt de parere ca nu doar autoritatile statului trebuie sa gandeasca o strategie pe termen lung, prin implementarea de programe educationale si sociale, dar si medicii si psihologii ar trebui sa relationeze mai bine cu mass-media pentru educarea populatiei, model pe care il putem prelua de la americani sau britanici.

“In ultimii ani inceput sa se manifeste, la nivel international, o preocupare mai mare a medicilor in acest sens precum si o implicare a mass media in programe de preventie a acestei conditii medicale.

Televiziunile din Marea Britanie sau din Statele Unite sunt pline de emisiuni ca “Secret Eaters” sau “I used to be fat” care au ca scop preventia sau ajutorarea persoanelor care sufera de acest tip de tulburare (tulburarea mancatului compulsiv asocitat obezitatii). De asemenea, asigurarile sociale din aceste tari permit pacientilor sa beneficieze, fara costuri suplimentare, de programe de sustinere si tratament organizate de Ministerul Sanatatii, formate din medici si psihologi”, declara Ileana Iliescu, psiholog specialist in tulburari de alimentatie si nutritie.

Preventia de obezitate ar trebui sa inceapa in scoala si continuata de sistemul de sanatate

Totodata, strategia nationala de combatere a obezitatii trebuie realizata si coordonata printr-un program national de educatie, dar si prin implicarea sistemelor de sanatate.

“Ar trebui sa avem acces la un program national de sanatate care sa ne faciliteze aceste tipuri de tratament, considerate inca neprioritare in Romania. Ministerul Educatiei are si a avut programe de preventie a obezitatii infantile in ultimii ani, insa fara o extindere prea mare. Un program amplu de preventie inseamna implicarea tuturor institutiilor de invatamant, a mass media, dar in primul rand al sistemului de sanatate. Realizarea unor programe de suport in vederea combaterii obezitatii la nivel national, instituit in Spitale sau Institutii medicale aferente ar fi cel mai indicat pas in educarea populatiei”, conchide psihologul Ileana Iliescu, specialist in tulburari de alimentatie si nutritie.

Share.

1 Comment

  1. nicoleta samur on

    ajutoooorrrrr,va rog sa ma ajutati ın problema cu mama mea este obeza orbıda are 57 ani şi ajuns la 215 kg este kaz de operatie burta ia ajuns la genunchi,am un frate nevazator eu sunt casatorita ın turcia sotul meu este bolnav nu pot sa ma ocup personal em fost ın vara ın romania dar aceste operatii nu se fac vara,acum nu am cum sa o ajut nici nu ştiu unde sa scriu sa cer ajutor,va rog sa ajutati o mama.se numeşte angelica balint sat.trebeş.com. margineni ,jud. bacau tel:0234 210 186 este pensionara

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.