Un tanar care a suferit un transplant de maduva osoasa, primul pacient cu COVID-19 tratat cu terapia cu anticorpi monoclona

Un tanar care a suferit un transplant de maduva osoasa, primul pacient cu COVID-19 tratat cu terapia cu anticorpi monoclona

1

Premiera la Spitalul Judetean de Urgenta Alba Iulia, unde unui tanar de 22 de ani, care a suferit in trecut un transplant de maduva osoasa, este primul pacient cu COVID-19 caruia i s-a administrat terapia cu anticorpi monoclonali.

“Terapia cu anticorpi monoclonali neutralizanti pentru SARS-CoV-2 a fost administrata in premiera, marti, 19 octombrie 2021, la sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean de Urgenta Alba Iulia. Primul pacient care a beneficiat de acest tratament are 22 de ani si intruneste criteriile prevazute de catre specialistii comisiei de Boli Infectioase a Ministerului Sanatatii pentru a beneficia de aceste antivirale. Medicatia ajuta pacientii infectati la debutul bolii sa nu mai dezvolte forme severe”, potrivit comunicatului transmis de unitatea medicala.

Tanarul a fost transferat, marti, de la Spitalul Orasenesc Campeni, la sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean de Urgenta Alba Iulia, unde echipa medicala care se ocupa de cazul sau a decis, potrivit anamnezei si investigatiilor, ca este oportuna administrarea de anticorpi monoclonali.

“Pacientul a necesitat si efectuat, in trecut, transplant medular (transplant de maduva osoasa), are o forma usoara spre medie de COVID-19, dar cu mare potential de agravare in lipsa acestui tratament. Acesta se afla in primele zile de la contactarea infectiei cu SARS-CoV-2. La acest caz, SJU Alba Iulia a colaborat foarte bine cu toate institutiile medicale implicate”, se mai arata in comunicat.

Patru spitale din Alba au primit 60 de tratamente cu anticorpi monoclonali

Patru spitale din judetul Alba au primit recent 60 de tratamente cu anticorpi monoclonali pentru tratarea pacientilor cu forme incipiente de COVID-19. Cele mai multe, 32, vor ajunge la Spitalul Judetean de Urgenta Alba Iulia, 16 tratamente vor ajunge la Spitalul Municipal Blaj, in timp ce Spitalul Municipal Sebes si Spitalul Orasenesc Abrud vor primi cate 6 tratamente, potrivit Directiei de Sanatate Publica Alba.

Recomandat in primele 10 zile de la debutul bolii

Eficienta tratamentului cu anticorpii monoclonali neutralizati depinde de rapiditatea cu care se administreaza. Este recomandat la debutul bolii, nu mai tarziu de primele 10 zile, pacientilor care pot au risc crescut de evolutie severa a bolii. Administrarea tardiva nu este recomandata la pacientii cu forme severe de COVID-19.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Un tanar care a suferit un transplant de maduva osoasa, primul pacient cu COVID-19 tratat cu terapia cu anticorpi monoclona • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.