Unde a ajuns uriasa funda roz a campaniei Help25

0

Uriasa funda roz a campaniei Help25 a luminat mai intai centrul Timisoarei (locul de nastere al Campaniei Help25), apoi Oradea, atragand atentia comunitatii cu privire la riscurile cancerului la san şi la importanta diagnosticarii precoce a acestei boli. Turneul simbolului campaniei Help25 continua, noua oprire fiind Aradul – vezi unde va pleca apoi funda roz!

Incepand de joi, funda roz se afla amplasata chiar in centrul oraşului Arad, mai exact pe strada Mesian, colt cu Piata Avram Iancu. Va ramane acolo timp de o luna, facand astfel cunoscuta aceasta campanie si in randul cetatenilor din Arad, precizeaza cei de la Help25.

“Consideram ca initiativa este bine venita, cu atat mai mult cu cat Campania Help25 se adreseaza persoanelor din Regiunea de Vest a tarii si cu cat printre beneficiarele mamografiilor gratuite se vor numara si femei din judetul Arad. Caravana Help25 va porni, ulterior, si spre alte orase, respectiv Lugoj, Craiova, Iaşi, Bucureşti, Cluj”, anunta organizatorii.

Campania Help25 – istoric

Campania Help25 a demarat în 1 octombrie 2013 şi este destinata conştientizarii şi informarii cu privire la cancerul la san, avand ca principale obiective implementarea unui program de screening cu privire la aceasta boala, precum şi strangerea de fonduri necesare achizitionarii unui mamograf pentru Asociatia OncoHelp. 5000 de mamografii gratuite vor fi oferite, ulterior, femeilor cu venituri reduse sau fara venituri din Regiunea de Vest a tarii.

Despre cancerul la san si mamografii

Cancerul la san se dezvolta in aproximativ 10 ani, atat dureaza evolutia bolii pana ajunge la stadiul in care apare o tumoare palpabila. Controalele periodice care includ ecografiile sau mamografiile sunt aparent niste banalitati costisitoare dar care, facute o data la doi, respectiv cinci ani, pot depista cancerul la san in stadiu incipient, astfel sansele de supravietuire crescand considerabil, scriu cei de la help25.ro.

Mamografia este un examen radiologic care contribuie la depistarea modificarilor de la nivelul sanului, fie ele de natura beningna sau maligna. Prin examenul mamografic pot fi evidentiate tumori sau noduli mamari de dimensiuni extrem de mici, care nu pot fi simtiti la palpare.

Mamografia poate fi recomandata cu rol preventiv, pentru a evita dezvoltarea unor formatiuni nedorite sau pentru diagnosticare, atunci cand medicul recunoaste semne sau simptome ale cancerului mamar. Preventiv, mamografia trebuie efectuata o data pe an, dupa implinirea varstei de 40 de ani.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.