Unde vom avea centre regionale de genetica medicala

0

Ministerul Sanatatii a introdus in dezbatere publica, de joi, un proiect de ordin prin care se înfiinteaza centre regionale de genetica medicala. Vezi tabloul sumbru al bolilor determinate genetic in Romania, vezi cati specialisti sunt acum si cu ce probleme se confrunta in domeniu!

Unul din 20 nou nascuti vor avea, pana la 25 ani, manifestarea clinica a unei boli genetice!

”Se cunosc peste 11.000 boli determinate sau conditionate genetic, iar prevalenta lor este, în medie, de 5-8% din nou nascuti, adica 1 din 20 nou nascuti vor avea pana la varsta de 25 ani, manifestarea clinica a unei boli genetice si, probabil, 1 din 3-4 indivizi în tot cursul vietii. Estimativ, în Romania se nasc în fiecare an 7500-8000 copii cu boli genetice si alti circa 10.000-11.000 vor manifesta o boala determinata sau conditionata genetic pana la varsta de 25 ani; rezulta ca în fiecare an cca 18000-20000 copii si familiile lor (cu risc de recurenta)”, sunt cifrele oferite de autoritati.

De ce este nevoie de aceasta noua organizare

Autoritatile recunosc ca situatia actuala al geneticii medicale în Romania este departe de serviciile si exigentele existente în tarile UE ca si în unele tari învecinate, iar serviciile existente nu asigura necesarul si nici calitatea unei asistente medicale adecvate în acest domeniu. Medicii specialisti si primari de genetica medicala existenti actualmente în Romania nu au structuri organizatorice specializate în care sa-si desfasoare activitatea. Aceasta face ca medicii specialisti, mai ales cei din primele generatii de rezidenti absolventi din 2004 si 2005, sa nu îsi gaseasca loc de munca si plece în strainatate. Exista în prezent doar 22 medici primari, 39 medici specialisti si 32 medici rezidenti de genetica medicala.

Exista unele unitati regionale profilate pe activitate de genetica în cadrul unor spitale de pediatrie, dar care nu au însa un statut administrativ clar si cu atat mai putin o finantare corespunzatoare. Exista cateva laboratoare de citogenetica (Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, Oradea, Targu-Mures, Craiova) înfiintate si organizate prin resurse minime, cel mai adesea cu fonduri din învatamant sau cercetare. Cele mai multe lucreaza însa cu tehnici depasite, au o dotare materiala insuficienta, nu au o aprovizionare ritmica cu materiale, iar pregatirea personalului nu este în toate cazurile corespunzatoare. Ele asigura, în general, un numar redus de analize si nu exista criterii de acreditare si nici standarde de calitate pentru aceste laboratoare. Nu exista laboratoare specializate de biochimie genetica, explorarile care se fac în prezent sunt sporadice, de regula în cadrul unor laboratoare medicale universitare (Cluj-Napoca, Bucuresti).

Cateva prevederi ale ordinului privind înfiintarea retelei de genetica medicala

– Centrele regionale de genetica medicala se organizeaza si îsi vor desfasura activitatea la nivelul spitalelor clinice în care functioneaza sectia sau compartimentul de genetica medicala.
– Centrele regionale de genetica medicala sunt conduse de catre un medic sef-medic primar în specialitatea genetica medicala.
– Conducerea unitatilor sanitare în care functioneaza structurile de genetica medicala din judetele arondate centrelor regionale vor desemna un specialist implicat în problema bolilor genetice (din spital sau ambulatoriu). Dintre specialistii implicati în problema bolilor genetice desemnati, Centrul regional de genetica medicala va desemna coordonatorul de profil pe judet.
– La nivelul Centrelor regionale de genetica medicala, se va întocmi Registrul regional de boli genetice care va cuprinde indicatori specifici – stabiliti de catre Comisia de genetica medicala a Ministerului Sanatatii.
– Conducerea unitatilor sanitare implicate vor aduce la îndeplinire prevederile în termen de trei luni de la publicarea actului normativ în Monitorul Oficial al Romaniei.

Centrele regionale de boli genetice si judetele arondate:
1. Centrul Regional Bucuresti- organizat în structura Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului ”Prof. Dr. Alfred Russescu” Bucuresti
Judete arondate: Arges, Buzau, Calarasi, Giurgiu, Dambovita, Ilfov, Ialomita, Prahova, Teleorman, Tulcea, Constanta, Valcea, Olt si Municipiul Bucuresti
2. Centrul Regional Cluj – organizat în structura Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii Cluj-Napoca
Judete arondate: Cluj, Bistrita –Nasaud, Sibiu, Mures, Covasna, Harghita, Brasov
3. Centrul Regional Timis organizat în structura Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii ”Louis Turcanu” Timisoara
Judete arodate: Timis, Arad, Caras-Severin, Hunedoara, Mehedinti, Gorj, Dolj
4. Centrul Regional Iasi – organizat în structura Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii ”Sf.Maria” Iasi
Judete arondate: Iasi, Bacau, Botosani, Neamt, Suceava, Vaslui, Vrancea, Galati, Braila
5. Centrul Regional Bihor – organizat în structura Spitalului Clinic Municipal ”Dr.Gavril Curteanu” Oradea
Judete arondate: Alba, Maramures, Satu Mare, Salaj, Bihor

Vezi aici detalii despre incadrarea cu personal si dotarea acestor unitati.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.