Utilizarea ceramicilor în medicina dentară

0

ceramica dentaraÎn ştiinţa medicinei dentare, ceramica e considerată o structură nonmetalica, anorganică ce conţine compuşi de oxigen cu unul sau mai multe elemente metalice sau semi-metalice. Aceste elemente sunt în general sodiu, potasiu, calciu, magneziu, aluminiu, siliciu, fosfor, zirconiu şi titan.

Iată câteva utilizări ale ceramicii în medicina dentară:

Coroane şi punţi dentare fizionomice

Coroana este practic o „capă” pusă peste dinte pentru a-l proteja de fracturi şisensibilitate şi pentru refacerea funcţională a aparatului dento-maxilar. O punte este o piesă protetica ce înlocuieşte dinţi lipsă având drept suport dintâi ce mărginesc breşă. Aceste pieseprotetice sunt fie metalo-ceramice fie integral ceramice. În cazul celor metalo-ceramice, o capă din metal acoperită cu ceramică este poziţionată pe suprafaţa dintelui.

Pentru a fi realizată, întâi este confecţionată capă metalică prin metode convenţionale de turnare. Apoi pudră ceramică este aplicată, apoi sinterizata, urmată de etapa de glazurare. În cazul pieselor integral ceramice este făcută o machetă din ceară pentru coroana.

Cereamica este preşazăspecific în locul machetei. De asemenea, dinţi din ceramică sunt confecţionaţi în diferite nuanţe, forme şi mărimi pentru a fi utilizaţi în proteze totale. În cazul retracţiilor gingivalel în protetica fixă pot fi folosite ceramici colorate cu nuanţe de roz pentru a oferi un aspect cât mai natural.

Inlay-uri şi onlay-uri

În principiu, inlay-ul este o obturaţie indirectă (care necesita şi participarea tehnicilor de laborator). Onlay-ul este o obturaţie mai extinsă (care necesită refacerea a mai mult de un cuspid în cazul molarilor). Cele două tipuri de restaurări sunt foarte asemănătoare. Acestea pot fi confecţionate din tipurile de ceramici mai sus menţionate şi de asemenea pot fi fabricate prin metoda CAD/CAM.

Implanturile dentare din ceramică

Implantul este în principiu un stâlp plastat în os cu funcţia de a înlocui rădăcina unui dinte pe care e fixată o proteză mobilă, mobilizabila sau fixă. De obicei acestea sunt făcute din titan şi aliaje ale sale.

Criteriul de bază pentru care un material este ales să fie folosit ca implant este rezistentă şi biocompatibilitatea osoasă. Recent  implanturile din zirconia sunt lansate pe piaţă. Având în vedere atenţia excesiv îndreptată asupra temerilor pentru alergiile la metale, implanturile din zirconia sunt considerate o opţiune favorabilă.

Avantajul acestora e constituit de proprietăţile non-alergenice. În studii clinice nu sunt indicate diferenţe.

Dezavantajul major în fata titanului e constituit de fragilitatea acestora. De asemenea, pe piaţa există şi implanturile din titan acoperite cu hodroxiapatita. Acestea au ca scop un răspuns mai bun din partea ţesuturilor şi osteointegrare.

Forţele la care sunt supuse implanturile sunt în principiu cea de îndoire şi cea de compresiune.

Deşi alumina prezintă proprietăţi mecanice favorabile, faţă de os este inertă de aceea nu este folosită în industria implanturilor.

Implanturile din zorconia (Ceraroot® etc) sunt comprimate, sinterizate şi frezatepentru a produce forma necesară şi textura de suprafaţă. În cazul implanturilor dentare este dovedit faptul că formă şi textura de suprafaţa influenţează osteointegrarea.

Până la introducerea formei corecte în implantologia dentară au fost încercate multe alte forme. Cercetările sunt concentrate asupra structurii chimice, a morfologiei şi caracteristicilor de suprafaţă pentru creşterea succesului implanturilor.

Aparatele ortodontice din ceramică

Ortodonţia este descrisă de procedurile de corectare prin metamorfozarea inesteticului şi nefuncţionalului în rezultate estetice şi funcţionale. Scopul primar al materialelor ceramice utilizate pentru aparatele dentare este esttetic.

Aparatele dentare cu brackets ceramici nu sunt supuse forţelor masticatorii, ci forţelor ortodontice precum torque. Datorită coeficientului ridicat de uzură, când este poziţionat greşit bracket-ul, se pot produce leziuni de atriţie pe dinţii antagonişti. Compoziţia de bază este alumina sau zirconia.

sursa: Clinica de medicină dentară DentalWay

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.