Centrul OncoGen din Timişoara si Institutul Cantacuzino, au primit finantarea necesara pentru vaccin

Centrul OncoGen din Timişoara, împreună cu Institutul Cantacuzino, au primit finantarea necesara pentru dezvoltarea vaccinului impotriva SARS-COV-2 (VIDEO)

1

Centrul OncoGen din Timişoara, împreună cu Institutul Cantacuzino din București, au primit o finanțare de 3,5 milioane de lei pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva SARS-COV-2.

“Astazi am asistat la un parteneriat intre Institutul Cantacuzino, un Institul cu renume la nivel international si ma bucur ca reinvie acest institut pentru ca si-a demonstrat eficacitatea pe parcursul timpului si bineinteles, institutul nostru din judet, OncoGen, un institut important, tanar, dar care a demonstrat pe parcursul timpului ca poate aduce rezultate importante in cercetare. Prin prisma finantarii, in acest moment, vor incepe prima data testele si verificarile initiale, iar dupa aceea la finalul programului, a finantarii castigate, se va merge mai departe pentru ceea ce inseamna sistemul clinic, pana la urma. Este foarte important acest prim pas si sper, ca rezultatul nu se va astepta asteptat foarte mult.”, a declarat Călin Dobra, Președintele Consiliului Județean Timiș.

vaccin SARS-COV2

Cercetătorii de la Institutul OncoGen susțin ca au deja formula pentru compusul vaccinului. După ce acesta va fi verificat in-vitro, vor începe testările – mai întâi pe animale, iar apoi pe oameni.

“Astazi a avut loc lansarea proiectului pentru dezvoltarea unui candidat de vaccin impotriva virusului SARS-COV-2, dezvoltat de catre Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara si Centrul Oncogen din subordinea sa, impreuna cu Institutul Cantacuzino din Bucuresti. Practic, acest proiect de 3.5 milioane de lei, cu derulare pe 18 luni, are 2 faze: una in care preparatul gasit in centrul nostru are sanse de a merge mai departe, pentru ca noi nu avem laboratoarele si dotarile necesare pentru a lucra cu virusi vii, iar asa cum stiti, pentru dezvolarea unui candidat de vaccin, exista trei stadii: stadiul de cercetare preclinica, pe celule, stadiul de cercetare pe animale si stadiul de cercetare pe oameni. Acest proiect cuprinde primele doua stadii: stadiul preclinic, in care Centrul Oncogen a gasit deja noua peptide candidate care pot compune variante sau formule a unui viitor vaccin candidat care va putea fi testat pe animale. Treaba pe care cercetatorii din cadrul Centrului Oncogen este sa stabilizeze acesti compusi astfel incat pe studiile pe animale sa dea rezultate coerente si rezultate consistente, pentru ca este foarte important atunci cand vorbim despre administrarea unui vaccin ca rezultatele sa fie identice, la tipuri de populatii diferite. Vorbim de tineri, copii, varstnici. Ei bine, aceste etape vor fi parcurse in cadrul acestui studiu, preparatele din peptidele sintetice care pot evoca un raspuns imun vor fi stabilizate si vor fi testate in prezenta de virus viu in cadrul Institutului Cantacuzino pe animale si speram noi, ca in aceste 18 luni, rezultatele sa fie unele pozitive, desigur, atunci cand vorbim de un  medicament sau de un vaccin, in particular, rezultatul niciodata nu este garantat, dar nu avem de ce sa nu avem incredere in resursa umana, pe care o avem noi in cadrul Spitalului Judetean, trebuie sa felicit cercetatorii din cadrul Institutului Oncogen, tinerii cercetatori, care au facut o treaba foarte buna in alegerea acestor peptide si vom vedea in viitor ce va reusi acest parteneriat.”, a declarat As. Univ. Dr Raul Pătrașcu, managerul SCJUPBT .

vaccin SARS-COV-2

Cele trei faze ale dezvoltarii acestui vaccin presupun studii şi testări pe oameni, iar administrarea lui va fi făcută sub forma unor picături.

“Noi, in acest proiect, mergem cu doua viteze: este o viteza care tine de acest proiect de care vom profita cat vom putea si a doua viteza este faptul ca noi vom demara in paralel cu demersurile cu experimente pe animale, pentru ca Agentia Medicamentului Europeana am vazut ca a permis dezvoltarea pe studii pe voluntari umani in paralel cu studiile pe animale. Pentru a grabi procesul de intrare pe piata a unui vaccin pe piata, a schimbat un pic regula si te lasa sa faci in paralel si experimentele umane, daca ii convingi ca metotologia pe care o folosesti corespunde normelor europene. 

Vaccinul este gata si acum, dar vaccinul trebuie sa treaca prin trei faze:

Vaccinul este gata si acum, dar vaccinul trebuie sa treaca prin trei faze: faza 1 prin care trebuie sa treaca prin vaccinare un numar de cateva zeci de persoane, cand se testeaza pe om intre 18-49 de ani, se urmareste toxicitatea lui, daca este toxic sau nu si noi spunem de acum ca nu are cum sa fie toxic, pentru ca vorbim de un virus care a trecut pe la 10 milioane de oameni si cei care s-au imbonavit nu au patit nimic si nu ne asteptam ca dand 9  peptide sa se intample ceva toxic dar ne va ajuta sa stabilim ceva legat de reactiile secundare, care este doza la care nu apar reactii secundare, pentru ca am vazut pe experianta pe mine ca pot sa apara efecte secundare.

Virusul SARS-COV2 este foarte ciudat

Virusul este foarte ciudat, el este neam cu SIDA, cu virusul imunodeficientei, e neam cu Ebola, e neam cu SARS-ul, MERS-ul si o gramada de alte virusuri, pe baza de acizi nucleici de ARN. Pentru aceste tipuri de virusuri nu s-au reusit producerea de vaccinuri si atunci a trebuit sa ne gandim: daca nu au reusit aia de dinainte, care au fost tehnologiile pe care le-au utilizat, caile de administrare, pentru ca alea, sigur au legatura cu esecul. Calea de intrare fiind nazala, oculara si digestiva, in momentul in care iti pui picaturi, vaccinul s-a dus in nas, s-a dus in tubul digestiv si am avut si tulburari digestive si iti protejeaza si ochii, deci protejeaza toate caile de intrare, nu prin anticorpi neaparat ci prin imunitatea locala.” a spus prof.dr. Virgil Paunescu, manager Institutul OncoGen.

vaccin SARS-COV-2

Institutul OncoGen este singului centru din estul Europei aflat pe lista Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care are în testare un vaccin anti SARS-COV-2.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Centrul OncoGen din Timişoara, împreună cu Institutul Cantacuzino, au primit finantarea necesara pentru dezvoltarea vaccinului impotriva SARS-COV-2 (VIDEO) • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.