Vaccinarea anti-HPV a fost extinsa la fete pana la 18 ani

1

Ministrul Sanatatii, Ioana Mihaila, a declarat ca vaccinarea gratuita anti-HPV a fost extinsa pana la 18 ani. Pana acum, erau vaccinate doar fetele cu varsta de 11 pana la 14 ani. Prin ordinul de ministru semnat astazi, vaccinarea gratuita anti-HPV a fost extinsa si pentru categoria de varsta 14-18 ani.

Romania este tara din Uniunea Europeana cu cea mai mare incidenta si mortalitate cauzata de cancerul de col uterin, provocat in proportie de 99% de infectia cu HPV. Vaccinarea anti-HPV este cea mai buna metoda de prevenire a cancerului de col uterin, de aceea am extins categoria de varsta astfel incat mai multe persoane care ar putea avea cele mai mari riscuri de infectare cu HPV sa beneficieze de vaccin gratuit. In plus, pentru fetele de peste 14 ani este o ocazie sa recupereze schema de vaccinare la care nu au avut acces la momentul potrivit”, a declarat ministrul Sanatatii, Ioana Mihaila.

Decizia de astazi a fost luata tinand cont de recomandarile comisiilor de Epidemiologie si de Oncologie din cadrul Ministerului Sanatatii si ale specialistilor din cadrul Institutului National de Sanatate Publica.

Vaccinarea anti-HPV se realizeaza la solicitarea parintilor sau a reprezentantilor legali ai fetelor cu varsta intre 11 si 18 ani, in baza unei solicitari catre medicul de familie.

Potrivit  ministrului Sanatatii, Romania este tara din Uniunea Europeana cu cea mai mare incidenta si mortalitate cauzata de cancerul de col uterin.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Vaccinarea anti-HPV a fost extinsa la fete pana la 18 ani • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.