Mit sau adevar: vaccinarea anti HPV a tinerelor este benefica sau nu?

0

Vaccinarea impotriva virusului HPV administrat adolescentelor le va proteja de cancerul de col uterin, sau le va incuraja sa isi inceapa viata sexuala in mod neprotejat?

Ce este virusul HPV (Human Papilloma Virus)?

Cea mai raspandita infectie cu transmitere sexuala la nivel mondial este HPV. Mai mult de 80 la suta dintre femeile de peste 50 de ani au cel putin un tip de HPV prezent in organism.

Virusul HPV prezinta mai mult de 40 de tipuri. Aceasta este cea mai mare variatie a unui virus in natura, majoritatea prezinta 1 sau 2 tipuri virale.

Organismul uman elimina virusul HPV in 90% din cazuri

Desi organismul uman elimina virusul HPV in proportie de 90%, totusi, 80% dintre femeile de peste 50 de ani prezinta virusul in organism. Asta se intampla deoarece, atat femeile cat si barbatii, intra in contact pe parcursul vietii cu cel putin unul dintre cele 40 de tipuri de HPV.

Virusul HPV provoaca urmatoarele tipuri de cancer:

  • cancer de col uterin
  • cancer vezical
  • cancer anal
  • cancerul vulvar
  • cancerul vaginal
  • cancerul penian
  • cancerul orofaringian

Acestor boli li se mai adauga verucile si anumite boli cardiovasculare a caror evolutie par a fi influentate de infectia cu HPV.

Infectia cu HPV se afla pe locul 4 in topul cauzelor de decese provocate de cancer la femei

Vaccinul anti HPV este alcatuit din proteine specifice HPV obtinute din captusa virala, non-infectioase. Sunt vaccinate persoane care nu au fost expuse virusului, sau care au cel mai mic risc sa fie in contact cu HPV, adolescentele, inaninte de inceperea vietii sexuale aflate in grupa de varsta 13-18 ani.

Vaccinul HPV are o eficacitate de 93 la suta

La o eficacitate de 93 la suta a vaccinarii anti HPV se spera sa se reduca mortalitatea cauzata de HPV cu 33 la suta.

Mituri legate de vaccinarea anti HPV care se pot demonta:

  • vaccinarea declanseaza cancerul de col uterin pentru ca vaccinul nu contine virusul in sine, ci doar poze fata-profil ale virusului HPV pentru ca organismul nostru sa-l identifice usor
  • vaccinarea incurajeaza fetele sa inceapa viata sexuala mai devreme; aceasta depinde mai mult de educatie, religie sau interese
Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.