Vaccinarea nou-nascutilor impotriva tuberculozei, poate sa inceapa. Ministerul Sanatatii a primit 1 milion de doze, pentru copiii nevaccinati din luna februarie

0

118_articolVaccinul BCG va fi utilizat pentru recuperarea copiilor nevaccinaţi în perioada februarie-iunie 2010, cât şi pentru vaccinarea de rutină a nou-născuţilor, conform calendarului.

Recuperarea se va realiza prin centre de vaccinare organizate sub coordonarea direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi prin cabinetele medicilor de familie.  Este recomandată şi colaborarea cu personalul din dispensarele TBC din reţeaua de pneumoftiziologie.

Ministerul Sănătăţii a transmis în teritoriu toate măsurile care trebuie luate în această perioadă  pentru derularea în bune condiţii a campaniei de vaccinare.

Direcţiile de sănătate publică au început  înştiinţarea tuturor medicilor de familie în vederea catagrafierii copiilor care nu au fost vaccinaţi pentru programarea acestora la vaccinare, astfel încât să nu existe supraaglomerări în cabinetele de vaccinare şi totodată să se realizeze o utilizare eficientă a cantităţilor de vaccin repartizate.

Mamele a căror nou-născuţi nu au fost vaccinaţi în maternitate vor fi anunţate de către medicii de familie despre programul de derulare a vaccinărilor.

Începând din luna iulie a.c., se va putea asigura recuperarea la vaccinare a celor aproximativ 60 000 de nou-născuţi din perioada februarie – iunie 2010. De asemenea, vom derula, fără disfuncţionalităţi, vaccinarea tuturor nou-născuţilor din următoarele 6 luni, aşa cum este prevăzut în  Programul Naţional de Imunizări.

In acest sens, de mâine direcţiile de sănătate publică vor putea planifica toate activităţile de ridicare şi transport a vaccinului de la CN UNIFARM, de depozitare corepunzătoare, precum şi de distribuire a vaccinurilor către medicii de familie pentru campania de recuperare, respectiv către maternităţi pentru vaccinarea de rutină.

La nivel judeţean se pot organiza centre speciale de vaccinare, în colaborare cu medicii de familie, personalul de specialitate pediatrie şi personalul medico-sanitar din cadrul reţelei de pneumoftiziologie.

Toate direcţiile de sănătate publică vor primi cantităţile de vaccin solicitate, în funcţie de nevoile locale.

Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifică a tuberculozei şi se administrează la nou-născuţi în maternitate. Vaccinul este inclus în calendarul naţional de imunizare al MS şi este gratuit.

Deoarece producătorul român de vaccin BCG, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Cantacuzino nu a mai primit autorizaţie de producţie, la propunerea ministrului Sănătăţii CSEKE Attila, Executivul a aprobat Hotărârea de Guvern pentru achiziţionarea de vaccin BCG cu sprijinul Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), organizaţie interguvernamentală internaţională constituită de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite. Bugetul alocat pentru achiziţia dozelor de vaccin a fost de 81 732,50 USD, informeaza Ministerul Sanatatii.

Sursa: ms.ro

 

 

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.