Vaccinarea si sarcina. Ce recomanda medicii

Vaccinarea si sarcina. Ce recomanda medicii

1

Viitoarea mama ar trebui sa aiba un minim de cunostinte despre vaccinurile care trebuie administrate. Acestea protejeaza atat mama, cat si fatul.

”Istoria vaccinala a mamei se recomanda a fi verificata inainte si dupa fiecare sarcina”, transmite Institutul National de Sanatate Publica, intr-un material intitulat ”Vaccinarea si sarcina”. Administrarea a doua doze de vaccin rujeola-oreion-rubeola (ROR) previne avortul spontan si, deasemenea, previne malformatiile congenitale (sindromul rubeolic congenital). Daca femeia care isi planifica o sarcina nu este vaccinata cu vaccin ROR conform calendarului de vaccinare din Romania, se recomanda ca acest vaccin sa ii fie administrat cu cel putin o luna inaintea sarcinii.

Sarcina – care sunt scopurile vaccinarii in timpul sarcinii

– Prevenirea imbolnavirii femeii in timpul sarcinii
– Asigurarea unei imunitati pentru nou-nascut, in primele luni de viata, avand in vedere ca imunitatea se transmite prin placenta, iar nou-nascutul are o cantitate de anticorpi asemanatoare cu a mamei, care persista 5-6 luni dupa nastere, protejand astfel copilul si, in acelasi timp, asigurand un raspuns imun mai bun si mai rapid la dozele de vaccin pe care le va primi ulterior.

Vaccinarea in timpul sarcinii

Administrarea oricarui vaccin unei femei gravide trebuie facuta numai la recomandarea medicului, atunci cand:
– probabilitatea expunerii la boala este mare
– infectia poate reprezenta un risc pentru mama si/sau fat
– posibilitatea ca vaccinul sa determine reactii adverse este redusa.

Sarcina – vaccinuri recomandate

Vaccinul gripal – Femeile insarcinate sunt expuse unui risc crescut de complicatii datorate gripei, in special gripa cu virusurile care au circulat in ultimii ani.
Vaccinul tetanic / vaccinul diftero-tetanic – Administrarea este recomandata in trimestrul II sau III de sarcina, daca au trecut mai mult de 10 ani de la ultima doza de vaccin tetanic sau/si diftero-tetanic.
Ca orice vaccin pentru femeia gravida, aceste doua tipuri de vaccinuri trebuie recomandate/prescrise numai de catre medic. Orice vaccinare in timpul sarcinii, pentru calatorii, se va face numai la stricta recomandare a medicului.

Alaptarea si vaccinarea

Alaptarea asigura transferul de anticorpi de la mama la copil. Alaptarea nu reprezinta, in general, o contraindicatie pentru niciun vaccin, vaccinurile recomandate putand fi administrate fara riscuri pentru mama sau nou-nascut.

Share.

1 Comment

  1. daca am fost vaccinata in copilarie, de ce mai trebuie sa fiu vaccinata in sarcina? Am teste de anticorpi la bolile mentionate, toate 3 bolile fiind facute in copilarie, iar inainet de sarcina la testele de anticorpi a iesit prezenta lor.

    Mai sanatos si putin invaziv pt gravituda e de testat anticorpii si recomandat concediu medical in caz de epidemii.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.