Vaccinul antigripal - ce "secrete" ascunde

Vaccinul antigripal – ce “secrete” ascunde (VIDEO)

0

Ce compozitie are vaccinul antigripal 2015-2016, cat de lung este drumul pana la fabricarea lui si de ce nu stam la fel de bine ca Marea Britanie la vaccinari? Iata raspunsurile!

Vaccinul gripal, utilizat de peste 60 de ani

Gripa apare pretutindeni in lume, cu o rata de atac estimata la 5-10% la adulti. La nivel mondial, in fiecare an, epidemiile determina 3-5 milioane de vazuri de boala severa si 250.000-500.000 de decese. Gripa este asociata cu o considerabila povara economica, in termeni de costuri medicale, absenteism scolar si la locul de munca, suna datele prezentate de prof.univ.dr. Emilian Popovici, presedintele Societatii Romane de Epidemiologie, la conferinta PreventEd, desfasurata la Timisoara.

Potrivit cunoscutului medic, vaccinurile gripale sunt disponibile si utilizate de peste 60 de ani, sunt bine tolerate si eficiente in prevenirea atat a formelor usoare, cat si a celor severe de gripa.

Grupurile tinta recomandate de OMS pentru vaccinarea antigripala in 2015: prioritatea cea mai inalta -gravidele! Prioritate: copii, de la sase luni la cinci ani, batrani, bolnavii cronici indiferent de varsta, personalul medico-sanitar.

Cum se produce vaccinul. Anul cand “toata lumea era disperata ca nu se putea scoate vaccinul”

“Care este circuitul, cum se produce acest vaccin. Este interesant, pentru ca este o chestiune foarte complexa si o cursa contracronometru facuta in fiecare an. Primii sunt medicii, de fapt sunt laboratoare la noi in Romania, laboratoare-sentinela, care colecteaza tulpinile identificate si le transmit centrelor nationale de gripa, de aici pleaca la centrele de referinta OMS, de aici la OMS Geneva, de aici ajung la producatori, cam cu doua-trei luni inainte de declansarea sezonului de gripa, iar acestia trebuie sa se agite foarte-foarte tare ca sa produca vaccinul in timp util si sa ajunga la noi in timp util, ca sa putem sa-l utilizam. La vaccinuri nu poti, ca la medicamente, sa zici ca ai substantele de baza si le poti pune oricand pe ciclul de productie si sa iasa medicamentul finit. Nu poti, pentru ca aici trebue sa creasca virusul pe culturi si ala nu creste la comanda. Chiar intr-un an s-a intamplat ca a intarziat vreo luna si toata lumea era disperata ca nu se putea scoate vaccinul, pentru ca nu era gata virusul crescut. Cursa asta se repeta in fiecare an”, a afirmat prof.univ.dr. Emilian Popovici.

Vaccinul gripal sezonier 2015-2016: doua tulpini noi!

Iata formula vaccinului gripal de anul acesta – recomandarea OMS si Decizia UE pentru compozitia vaccinului gripal sezonier 2015-2016.Acesta contine:
A/California/7/2009 (H1N1), aceeasi ca si anul trecut,
A/Switzerland/9715293/2013 (H3N2) – tulpina noua
B/Phuket/3073/2013 – tulpina noua.

“Important este ca contine doua tulpini noi. Deci, atunci cand apare o tulpina noua, daca apare o tulpina B de virus gripal, care nu genereaza epidemii de mare amploare, epidemii moderate, atunci sigur ca vaccinarea este indicata. Ea devine foarte indicata in momentul in care ai doua tulpini, pentru ca ne vom  confrunta toti cu ele si n-avem niciun fel de experienta imunitara vizavi de ele, nici prin vaccinari anterioare, nici prin infectiile anterioare, pe care le-am avut, decat prin tulpinile inrudite. Deci, intotdeauna cand apare o situatie din asta, sigur ca vaccinarea este indicata”, a precizat presedintele Societatii Romane de Epidemiologie.

Imunitatea vaccinala dureaza cel mult un an pentru ca ne confruntam cu subtipul nou, cu care n-am avut nicio treaba, n-am fost in contact pana la momentul respectiv si de aceea compozitia se schimba in functie de tulpinile si apare tot ciclul ala de alergatura, cu ce tulpini s-au descoperit, ca sa se produca vaccinul cu care se face revaccinarea in fiecare an”, a adaugat el.

Presedintele Societatii Romane de Epidemiologie a aratat cat de importanta este indicatia medicului – informatia transmisa de profesionisti, ca sa-i determine pe oameni sa accepte vaccinul.

Adevarul: de ce stam foarte departe de Marea Britanie la vaccinari

“Din pacate, si in cazul vaccinarii gripale, nu stam foarte bine. E adevarat ca stam la nivelul multor vecini, care sunt parte a fostului bloc rasaritean, dar suntem foarte departe de Marea Britanie, spre exemplu, care este la un nivel de 75% de vaccinati si suntem departe de foarte multe alte state europene, de care tindem si ar trebui sa dorim foarte tare ca sa ne apropiem. De ce? Pentru ca la noi se aloca un fond si din fondul ala se cumpara un numar de vaccinuri si astea sunt, se fac un milion de doze, un milion si ceva de doze si cu asta se incheie toata treaba”, a concluzionat prof.univ.dr. Emilian Popovici.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.