Vaccinul antigripal, distribuit peste tot! Apelul lui Banicioiu catre medici

Vaccinul antigripal, distribuit peste tot! Apelul lui Banicioiu catre medici

0

Ministerul Sanatatii sustine ca a distribuit in totalitate, in judete, vaccinul antigripal cumparat – o jumatate de milion de doze, insa mai putin de o cincime dintre acestea au fost folosite. Ministrul Nicolae Banicioiu face un apel catre medici, inclusiv cei de familie: sa sustina campania de vaccinare a Ministerului Sanatatii!

Vaccinul antigripal – trei milioane de doze pentru doi ani

Campania de vaccinare a Ministerului Sanatatii, folosind vaccinul antigripal gratuit, se deruleaza prin cabinetele medicilor de familie şi in unitati sanitare cu paturi.

Peste 96 000 de persoane au fost vaccinate in primele doua saptamâni de la demararea campaniei de vaccinare gratuita a Ministerului Sanatatii impotriva gripei de sezon. Pare putin, in comparatie cu cele 500 000 de doze de vaccin antigripal care au fost in totalitate distribuite catre directiile de sanatate publica la nivel local. ”Facem apel la medicii de familie, dar şi la cadrele medicale din unitatile sanitare, sa sustina campania de vaccinare a Ministerului Sanatatii pentru scaderea riscului de imbolnavire a populatiei”, suna mesajul lui Nicolae Banicioiu in legatura cu vaccinul antigripal.

Și asta nu e tot. Ministerul Sanatatii a incheiat un acord-cadru pe timp de doi ani pentru trei milioane de doze de vaccin, astfel incât, in functie de ”receptivitatea populatiei şi a cadrelor medicale”, poate suplimenta vaccinul antigripal şi peste cele 500 000 de doze.

Ce sustine Ministerul Sanatatii: activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasa

Ministerul Sanatatii sustine ca, potrivit specialiştilor in sanatate publica, activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasa, fara raspândire geografica, fara tendinta de creştere semnificativa. Nu s-a inregistrat niciun caz de gripa confirmata cu laboratorul, precizeaza MS.

Cine trebuie sa primeasca vaccinul antigripal

Sunt vaccinate pesrsoanele cu risc ridicat de imbolnavire, adica persoane cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, in special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice. Vaccinul antigripal trebuie sa ajunga si la copii şi batrâni institutionalizati, personal medical, gravide. Ministerul Sanatatii recomanda tuturor celor care sunt in categoriile cu risc crescut de imbolnavire sa solicite vaccinul antigripal gratuit!

Pe langa vaccinul antigripal, atentie la igiena

Imunizarea folosind vaccinul antigripal este cea mai sigura şi eficienta metoda de prevenire a imbolnavirilor prin gripa, anunta autoritatile. Masurile de igiena personala (spalarea cu apa şi sapun a mâinilor, folosirea batistelor pentru stranut sau tuse, respectarea unui regim de viata sanatos – alimentatie bazata pe legume şi fructe, odihna şi mişcare) sunt esentiale pentru prevenirea imbolnavirilor prin afectiuni respiratorii, şi in special prin gripa.

Pentru evitarea riscului aparitiei de focare in colectivitati, la prima ora de curs, o importanta majora o reprezinta triajul efectuat de catre cadrele didactice in clasa, prin trimiterea la medici sau izolarea la domiciliu a oricarui elev care prezinta febra sau semn de boala respiratorie acuta.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.