Vaccinul HPV: pericol pentru fete?

Vaccinul HPV: pericol pentru fete?

0

Anual, 300 de fete cu varste intre 10 la 19 ani pot avea probleme: dureri, slabiciune, ameteli, chiar lesin! Exista vreo legatura cu vaccinul HPV? Anuntul a fost facut chiar acum!

Vaccinurile HPV (HPV – human papillomavirus) sunt disponibile in UE sub denumirile comerciale de Gardasil/Silgard, Gardasil 9 si Cervarix. Vaccinul Gardasil este autorizat din luna septembrie 2006 pentru prevenirea aparitiei leziunilor precanceroase si a cancerului cervical si anal, precum si a verucilor genitale atat la barbati cat si la femei. Acest vaccin ofera protectie impotriva a patru tipuri de papilomavirus uman (tipurile 6, 11, 16 şi 18).

Vaccinul Gardasil 9 (autorizat in iunie 2015) se utilizeaza in mod similar, acesta oferind protectie impotriva a noua tipuri de papilomavirus uman (tipurile 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 şi 58).

Vaccinul Cervarix este aprobat din septembrie 2007 şi indicat pentru preventia leziunilor genitale precanceroase şi a cancerului de col uterin la femei şi fete. Acesta este activ impotriva tipurilor 16 şi 18 de papilomavirus uman.

Agentia Europeana a Medicamentului: dovezile nu sustin existenta unei relatii de cauzalitate cu vaccinul HPV

Comitetul pentru evaluarea riscului in materie de farmacovigilenta al Agentiei Europene a Medicamentului a finalizat o evaluare stiintifica aprofundata a dovezilor care insotesc raportarile a doua sindroame, si anume sindromul dureros regional complex si sindromul de tahicardie posturala ortostatica la femeile tinere carora le-a fost administrat vaccinul papilomavirus uman. Aceste vaccinuri se administreaza pentru prevenirea aparitiei cancerului de col uterin si a altor tipuri de cancer si afectiuni pre-canceroase cauzate de HPV.

Reevaluarea legata de HPV a cuprins cercetari publicate, date provenite din studii clinice si reactii adverse suspectate raportate de pacienti si profesionisti din domeniul sanatatii. S-a realizat si o consultare cu un grup de experti in domeniu.

“…dovezile nu sustin existenta unei relatii de cauzalitate intre aceste vaccinuri (Cervarix, Gardasil/Silgard si Gardasil-9) si aparitia sindromului dureros regional complex sau sindromului de tahicardie posturala ortostatica. Prin urmare, nu exista nicio justificare pentru a schimba modalitatea de utilizare a vaccinurilor si nici modificarea versiunii actuale a Informatilor despre medicament”, suna anuntul facut de Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale.

Autoritatile: beneficiile vaccinurilor HPV depasesc in continuare riscurile

Sindromul dureros regional complex este un sindrom dureros cronic care afecteaza unul din membre.

Sindromul de tahicardie posturala ortostatica este o afectiune manifestata prin cresterea anormala a frecventei cardiace la ridicarea in picioare, insotita de simptome precum ameteli, sincopa (lesin) si slabiciune, dar si cefalee, durere, stare de greata si oboseala.

Se estimeaza ca, anual, la nivelul populatiei generale, aproximativ 150 de fete, cu varste cuprinse intre 10 la 19 ani, pot avea sindromul dureros regional complex si cel putin 150 de fete pot dezvolta sindromul de tahicardie posturala ortostatica.

Vaccinurile respective au fost administrate la peste 80 de milioane de fete si femei din intreaga lume, in unele tari europene acestea fiind utilizate in cazul a 90% de persoane din categoria de varsta recomandata pentru vaccinare. Se incearca astfel prevenirea multor cazuri de cancer de col uterin (care determina zeci de mii de decese anual la nivelul Europei), precum si a unor alte tipuri diverse de cancer si afectiuni cauzate de HPV. Prin urmare, beneficiile vaccinurilor HPV, sustin autoritatile, depasesc in continuare riscurile!

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.