Vaccinuri obligatorii, vaccinuri opționale în România. Calendarul vaccinărilor

Vaccinuri obligatorii, vaccinuri opționale în România. Calendarul vaccinărilor

0

vaccinareÎn perioada 22-26 aprilie 2014 va fi marcată Săptămâna Europeană a Vaccinării, care promovează ca mesaj cheie faptul că vaccinarea fiecărui copil este esenţială pentru prevenirea bolilor şi protejarea vieţii. Cu acest prilej au fost făcute publice o serie de informații esențiale. Știți care sunt vaccinurile obligatorii și vaccinuri opționale în România? Iată care este calendarul vaccinărilor 2013-2014 în țara noastră.

Vaccinurile obligatorii în România

Vaccinul BCG este preparat dintr-o tulpină vie de Mycobacterium tuberculosis bovis cu virulenţă atenuată. Este eficient pentru profilaxia tuberculozei diseminate sau a meningitei de etiologie tuberculoasă, în special în rândul copiilor sub 5 ani, dar nu poate să contracareze primoinfecţia sau reactivarea infecţiei latente.

Vaccinul antipoliomielitic (VPI) conţine tulpini de virus poliomielitic inactivate cu formol. În România este utilizat sub formă monovalentă (IMOVAX POLIO – Sanofi Pasteur), dar mai ales în vaccinuri asociate ce includ şi DTPa (TETRAXIM-Sanofi Pasteur), DTPa + antiHaemophilus influenzae tip b (PENTAXIM – Sanofi Pasteur) şi DTPa + antiHaemophilus influenzae tip b + antiVHB (INFANRIXHEXA – GlaxoSmithKline).

Componenta antidifterică este de tip anatoxină bacteriană obţinută din exotoxina tulpinii Parck-Williams nr.8 de Corynebacterium diphteriae. Intră uzual în componenţa unor vaccinuri bivalente – dT, trivalente – DTPa, tetra-, penta- sau hexavalente. Vaccinarea previne sindromul toxic, apărut ca urmare a difuzării exotoxinei difterice în organism, prin inducerea de anticorpi seroneutralizanţi ce împiedică pătrunderea toxinei în celulă.

Anatoxină tetanică purificată şi adsorbită este produsă prin detoxifierea exotoxineitulpinii de Clostridium tetani 21D, purificare şi adsorbţie pe fosfat de aluminiu (sau calciu). Este utilizată în profilaxia preexpunere sub formă bi-, tri-, tetra-, penta- sau hexavalentă dar şi postexunere, ca preparat monovalent (VTA sau TETAVAX – Sanofi Pasteur).

Vaccinul antipertussis acelular conţine toxoid pertussis, alături de una sau mai multe structuri antigenice: hemaglutinină filamentoasă, aglutinogeni, pertactină. Întră în componenţa unor vaccinuri asociate trivalente – DTPa/dTpa, tetra-, penta- sau hexavalente.

Vaccinarea anti-Hib conţine polizaharid capsular de Haemophilus influenzae tip b, conjugat cu o proteină transportatoare – anatoxina tetanică. Pot exista vaccinuri monovalente – doar cu componentă antiHib sau asociate, în preparate pentavalente sau hexavalente. Asigură protecţie faţă de formele clinice invazive şi se adresează copiilor cu vârsta de peste 2 luni, dar şi imunosupresaţilor (înainte sau după splenectomie).

Componentele antirujeolică, antirubeolică şi antiurliană conţin tulpini virale vii, atenuate, administrate la noi sub forma unor preparate trivalente (ex: PRIORIXGlaxoSmithKline), pentru reducerea incidenţei acestor boli, prevenirea sindromului rubeolei congenitale şi a complicaţiilor post-trecere naturală prin boală.

Vaccinurile antihepatită B conţin AgHBs ADN recombinat. Preparatele folosite uzual în România, sunt ENGERIX B – GlaxoSmithKline sau EUVAX B – Sanofi Pasteur. La noi, strategia de vaccinare combină imunizarea nou-născuţilor în maternitate, cu cea preexpunere (vaccinarea adolescenţilor anterior nevaccinaţi, a adulţilor din grupele cu risc) şi cea postexpunere (pentru personalul medical cu risc profesional sau contacţi sexuali/familiali ai persoanelor cu hepatită acută sau cronică cu VHB).

Vaccinul conjugat antipneumococic, introdus din 2013 în Programul Naţional de Imunizare, conţine polizaharide capsulare pneumococice conjugate cu proteină transportatoare şi este destinat prevenirii bolilor invazive, pneumoniei şi otitei medii acute determinate de Streptococcus pneumoniae la sugari, copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 6 săptămâni şi 17 ani.

Vaccinurile opţionale în România

Deşi nu sunt cuprinse în Programul Naţional de Imunizare, oferă protecţie faţă de anumite boli importante din copilărie:

Vaccinarea antivaricelă şi herpes zoster (Varilrix-GlaxoSmithKline) – cu tulpină vie, atenuată, se poate administra sugarilor după vârsta de 9 luni, copiilor şi adolescenţilor. Nu poate proteja 100% împotriva varicelei, dar cei vaccinaţi care contactează totuşi boala, dezvoltă forme mai uşoare.

Vaccinarea antirotavirus (Rotarix-GlaxoSmithKline) – cu tulpină umană vie, atenuată, protejează faţă de gastroenterita cu această etiologie. Se administează oral după vârsta de 6 săptămâni, în 2 doze, înainte de 24 de săptămâni.

Vaccinarea antihepatită A (Havrix junior-GlaxoSmithKline, Avaxim Pediatric – Sanofi Pasteur) – cu virus inactivat, se recomandă copiilor cu vârsta cuprinsă între 1 an şi 15 ani. După această vârstă se foloseste Havrix/Avaxim de uz adult. Se foloseşte în profilaxia hepatitei virale A în zone sau comunităţi cu incidenţă ridicată, la copii institutionalizaţi, la turişti receptivi ce preconizează deplasări de peste 2 săptămâni în zone endemice (în special vârstnicilor, imunodepresaţilor, persoanelor cu boli hepatice cronice sau alte comorbidităţi cronice), în arealul afectat de inundaţii. (sursa: DSP București)

calendar

** Se realizează până la epuizarea stocurilor de vaccin existent în teritoriu.
*** Se realizează din anul 2015. Pentru copiii în vârstă de 6 ani, neînscrişi în învăţământul primar sau la
care se înregistrează abandon şcolar, vaccinarea se poate efectua de către medicul de familie.
**** Se realizează până în anul 2014, inclusiv.
Abrevieri:
DTPa = vaccin diftero-tetano-pertussis acelular
VPI = vaccin polio inactivat
Hep B = vaccin hepatitic B
DTPa-VPI-Hib = vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B
DTPa-VPI-Hib-Hep B = vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B
RRO = vaccin rujeolic-rubeolic-oreion
BCG = vaccin de tip Calmette Guerrin
dT = vaccin diftero-tetanic pentru adulţi

 

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.