Vaccinurile HPV, reevaluate! De ce afectiuni ar putea fi legate

0

Vaccinurile papilomavirus uman HPV, reevaluate! Se urmareste clarificarea unor aspecte referitoare siguranta acestor vaccinuri – de ce afectiuni ar putea fi legate.

Vaccinurile HPV, utilizate pana acum de milioane de persoane

Aceste vaccinuri au fost utilizate de aproximativ 72 de milioane de persoane din intreaga lume, iar prin utilizarea acestora se preconizeaza prevenirea a numeroase cazuri de cancer cervical (cancer de col uterin) şi a altor tipuri de cancer şi afectiuni cauzate de HPV. Cancerul de col uterin este a patra cauza de deces prin cancer la femei la nivel mondial, in fiecare an inregistrandu-se zeci de mii de decese in Europa, cu toate ca exista programe de screening pentru identificarea precoce a cancerului. Aceasta reevaluare nu contesta faptul ca beneficiile vaccinurilor HPV depaşesc riscurile.

Vaccinurile HPV – se urmareste clarificarea frecventei de aparitie a sindromului dureros regional complex şi a celui de tahicardie posturala ortostatica dupa vaccinare

Ca in cazul tuturor medicamentelor autorizate, siguranta acestor vaccinuri este monitorizata de Comitetul pentru evaluarea riscului in materie de farmacovigilenta Pharmacovigilance Risk Assessment Committee – PRAC al EMA. Aceasta reevaluare are in vedere analiza tuturor datelor disponibile, o
atentie speciala acordându-se raportarilor rare a doua afectiuni:

– sindromul dureros regional complex (o afectiune cronica dureroasa, care afecteaza membrele)
– sindromul de tahicardie posturala ortostatica (o afectiune care consta in creşterea anormala a frecventei cardiace dupa asezare sau ridicare in picioare şi care determina aparitia unor simptome precum ameteli, stare de lesin, cefalee, dureri toracice şi senzatie de slabiciune).

Raportarile referitoare la astfel de afectiuni la femeile tinere vaccinate cu un vaccin HPV au fost analizate şi anterior, in cadrul monitorizarii de rutina a sigurantei desfaşurate de catre PRAC, fara insa a se stabili o relatie de cauzalitate intre manifestarea acestora şi administrarea vaccinurilor in cauza.
Ambele afectiuni pot aparea insa şi la persoanele care nu sunt vaccinate.

“In reevaluarea sa, PRAC va avea in vedere cele mai noi date ştiintifice, incluzând orice cercetare care ar putea ajuta la clarificarea frecventei de aparitie a sindromului dureros regional complex şi a sindromului de tahicardie posturala ortostatica dupa vaccinare sau pentru identificarea oricarei relatii de cauzalitate”, anunta Agentia Nationala a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale.

Vaccinurile HPV – denumiri comerciale Gardasil/Silgard, Gardasil 9 şi Cervarix

Vaccinurile HPV sunt disponibile in Uniunea Europeana sub denumirile comerciale de Gardasil/Silgard, Gardasil 9 şi Cervarix. Vaccinul Gardasil este autorizat din luna septembrie 2006, pentru prevenirea aparitiei leziunilor precanceroase şi a cancerului cervical şi anal, precum şi a verucilor genitale atât la barbati cât şi la femei. Acest vaccin ofera protectie impotriva a 4 tipuri de papilomavirus uman (tipurile 6, 11, 16 şi 18).

Vaccinul Gardasil 9 (autorizat in iunie 2015) se utilizeaza in mod similar, acesta oferind protectie impotriva a 9 tipuri de papilomavirus uman (6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 şi 58).

Vaccinul Cervarix este aprobat din septembrie 2007 şi indicat pentru preventia leziunilor genitale precanceroase şi a cancerului de col uterin la femei şi fete. Acesta este activ impotriva tipurilor 16 şi 18 de papilomavirus uman.

Vaccinurile respective au fost introduse in programele nationale de imunizare in multe tari din intreaga lume.

Pe baza acestei reeevaluari, PRAC va decide asupra oportunitatii de formulare a unor recomandari de modificare a informatiilor despre medicament, in vederea unei mai bune informari a pacientilor si profesionistilor din domeniul sanatatii. Pe durata reevaluarii, recomandarile de utilizare a vaccinului raman neschimbate.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.