Valeriu Gheorghita indeamna diabeticii la vaccinare, in contextul in care 30% dintre cei care au murit in urma infectiei cu SARS-CoV-2 sufereau si de diabet zaharat

Valeriu Gheorghita indeamna diabeticii la vaccinare, in contextul in care 30% dintre cei care au murit in urma infectiei cu SARS-CoV-2 sufereau si de diabet zaharat

1

Coordonatorul campaniei nationale de vaccinare impotriva noului coronavirus, Valeriu Gheorghita, ii indeamna pe diabetici sa se vaccineze. Medicul militar atrage atentia ca SARS-CoV-2 ca bolnavii de diabet zaharat sunt foarte vulnerabili la infectie.

Valeriu Gheorghita a subliniar ca peste 30% dintre decesele cauzate de COVID-19 s-au inregistrat in randul persoanelor cu diabet.

Studiile arata beneficii mari ale vaccinarii la diabetici

Potrivit unui studiu britanic, beneficiile vaccinarii in randul diabeticilor sunt foarte mari, a mai adaugat presedintele Comitetului National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19.

“Aproximativ 30% dintre persoanele voluntare incluse in studiile clinice care au evaluat siguranta si eficacitatea vaccinurilor impotriva COVID-19 au fost persoane cu diabet zaharat. Aceste studii au confirmat ca nu exista diferente de eficacitate la persoanele cu diabet spre deosebire de persoanele care nu au afectiuni cronice asociate. Sunt studii extrem de elaborate in Marea Britanie, care au evaluat eficienta vaccinurilor in functie de diverse categorii de afectiuni cronice, respectiv afectiuni cardiovasculare, renale, diabet zaharat, si care au aratat ca pacientii cu diabet beneficiaza foarte mult de de pe urma vaccinarii impotriva COVID-19, in sensul in care, chiar daca sunt considerate persoane cu raspuns imun scazut, vaccinurile isi mentin eficacitatea si eficienta la o valoare cat se poate de ridicata”, a explicat Valeriu Gheorghita.

Medicul militar a mai precizat ca dintre cele peste 51.000 de persoane decedate in Romania in urma infectiei cu SARS-CoV-2, peste 93% aveau cel putin o boala cronica asociata. Pe locul intai, cu un procent de 71%, s-au numarat persoanele cu afectiuni cardiovasculare, iar pe locul doi s-au situat cei care sufereau de diabet zaharat, peste 30% dintre cazuri.

Vaccinarea, imperativa pentru diabetici

“Diabetul zaharat afecteaza toate organele si sistemele organismului nostru. Exista o relatie directa intre diabet si bolile cardiovasculare, intre diabet si boala renala, intre diabet si bolile de ficat. Practic, diabetul reprezinta placa turnanta pentru toate aceste afectiuni cronice si faptul ca peste 30% dintre persoanele decedate au avut si diabet zaharat spune un lucru cat se poate de important: pacientul diabetic este extrem de vulnerabil, nu doar pentru infectia cu SARS-CoV-2. Recomandarea este foarte clara, de vaccinare in cazul pacientului diabetic. Persoanele care au foarte multe boli cronice asociate sunt persoane care au nevoie de vaccinare”, a adaugat Valeriu Gheorghita.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Valeriu Gheorghita indeamna diabeticii la vaccinare, in contextul in care 30% dintre cei care au murit in urma infectiei cu SARS-CoV-2 sufereau si de diabet zaharat • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.