Varice – statistici îngrijorătoare: aproape 1 din 5 români are boală venoasă cronică

0


variceVaricele, boala venoasă cronică debutează lent, insidios, fără ca măcar să ne dăm seama. De cele mai multe ori ea este disimulată în spatele unor simptome aparent uşoare şi care nu par a fi legate de aceasta afecţiune: senzaţie de greutate în picioare, senzaţie de arsură la nivelul gambelor, crampe, dureri, prurit, parestezii. De obicei aceste simptome nu alarmează pacientul suficient cât să le semnaleze medicului, de cele mai multe ori fiind considerate chiar normale după o zi de muncă sau de stat în picioare.

Acesta este şi concluzia Studiului VeinCONSULT, unul dintre cele mai mari studii epidemiologice cu privire la boala venoasă cronică (peste 91.500 de pacienţi investigaţi) efectuate la nivel internaţional şi care a implicat 6232 de medici de familie din cele 20 de tari implicate.

Din păcate, de cele mai multe ori, pacienţii se adresează medicului abia atunci când manifestările bolii venoase cronice devin fie prea deranjante (senzaţie intensă de durere, arsură, umflare a gambelor), fie când devin vizibile (apariţia varicelor, venelor reticulare, modificărilor tegumentului, chiar apariţia ulcerului de venos de gamba).

Aproape 1,8 milioane de români au varice!

Cu toate că, după cum se poate constata, bolile venoase sunt printre cele mai răspândite afecţiuni de pe glob, ele sunt în mod frecvent neglijate şi subestimate, atât de către medici, cât şi de către pacienţi, iar aceeaşi situaţie îngrijorătoare este întâlnită şi pe teritoriul României.

Cauza apariţiei varicelor

Dintre toate manifestările Bolii Venoase Cronice, prezenta varicelor este cea mai frecvenţă (conform studiului VeinCONSULT aproape 1,8 milioane de romani au varice!), dar cauza exactă a apariţiei lor rămâne încă necunoscută. În principal este vorba despre afectarea peretelui venos sau afectarea valvelor venoase, fiind implicaţi factori genetici, dar şi factori de risc bine identificaţi.

Factori genetici ai apariţiei varicelor:

– Se regăsesc antecedente familiale la 80% dintre subiecţii care au varice

– Riscul relativ este de 2 dacă unul dintre părinţi prezintă varice şi de 3.1 dacă ambii părinţi au varice

. Ortostatismul prelungit: profesii la risc (chelneri, coafeze, vânzătoare etc.), predispun la varice

. Sedentarismul predispune la varice

. Greutate peste media normală poate fi o cauză a apariţiei varicelor

. Localizarea geografică: prevalenta mai crescută a perosnaelor care au varice se găsesc în Occident decât în Africa, Asia sau Oceania

. Îmbrăcămintea strâmtă pot provova varice

. Sarcinile repetate (acest factor de risc creşte cu numărul de sarcini duse la termen), pot duce la varice

. Constipaţia cronică . Anomaliile boltei plantare (picior plat sau supracurbarea boltei plantare).

varice

Apariţia varicelor de la A la Z

Venele sunt vase de sânge care contribuie la întoarcerea sângelui din zonele periferice ale organismului către inimă. Astfel, sângele venos de la nivelul membrelor inferioare se întoarce la inimă, de unde este trimis către plămâni pentru a se oxigena.

Venele membrului inferior prezintă valve antireflux care se opun întoarcerii sângelui, sub efectul gravitaţiei, orientând în consecinţă fluxul venos către inimă. În acest mod, valvele venoase de la nivelul venelor se opun refluxului venos.

Aşa după cum menţionăm, acest flux venos este unidirecţional, de la nivelul membrelor inferioare către inimă şi este datorat în principal contracţiei musculare şi valvelor venoase. Contracţiile musculare împing sângele venos de jos în sus datorită valvelor venoase, care se opun întoarcerii acestuia (refluxului venos).

În literatura medicală de specialitate, venele şi valvele venoase sunt considerate continente (adică se opun refluxului venos), dacă sensul circulaţiei este cel normal, dinspre periferie spre partea superioară a organismului şi de la suprafaţă în profunzime.

Atât venele cât şi valvele sunt considerate a fi incontinente în momentul în care sensul circulaţiei venoase este inversat, iar acesta este unul dintre elementele definitorii ale bolii varicoase.

Refluxul venos apare atunci când valvele venoase de la nivelul membrelor inferioare nu se mai închid normal sau sunt distruse, ele ne mai putându-se opune întoarcerii venoase datorate forţei gravitaţionale şi poziţiei ortostatice, verticale adoptate de către om. În această situaţie, sângele va circulă în sens invers, anormal, de sus în jos.

Funcţionalitatea anormală a valvelor venoase conduce astfel la apariţia refluxului venos şi într-un final a venelor varicoase (varice).

Vizita la medic este necesară pentru a diagnostica varicele

La apariţia simptomelor specifice unei boli venoase (senzaţie de arsură sau de greutate a gambei, senzaţie de durere la nivelul gambei), cel mai indicat lucru este consultarea medicului pentru a diagnostica existenta afecţiunii şi a încerca stoparea la timp a evoluţiei acesteia.

Pentru mai multe informaţii vizitaţi platforma online

www.sanatatepascupas.ro şi pagina de facebook https://www.facebook.com/SanatatePascuPas.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.