Vasile Astarastoae, demisie din functia de rector al UMF Iasi

Vasile Astarastoae, demisie din functia de rector al UMF Iasi

1

Vasile Astarastoae si-a anuntat vineri demisia din functia de rector al Universitatii de Medicina si Farmacie ”Gr.T. Popa” din Iasi, insa ramane membru in Senatul UMF Iasi si presedintele Colegiului Medicilor din Romania. Ministerul Educatiei se va pronunta asupra demisiei sale in urmatoarele 30 de zile.

Care au fost constatarile Agentiei Nationale de Integritate in privinta lui Vasile Astarastoae

Agentia Nationala de Integritate constata, in 2011, in urma procedurilor de evaluare, ca existau indicii referitoare la posibila savarsire de catre Vasile Astarastoae, director al Institutului de Medicina Legala Iasi si rector al Universitatii de Medicina si Farmacie ”Gr. T. Popa” din Iasi, a infractiunilor de conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice, fapte prevazute si pedepsite de Codul Penal al Romaniei. Aceasta, ca urmare a semnarii, in exercitiul atributiilor de serviciu, a zece contracte de munca, respectiv, de prestari servicii, in valoare totala de 204.759 lei, incheiate intre Institutul de Medicina Legala Iasi si UMF Iasi, cu propria persoana, precum si cu fiica sa, Daniela Astarastoae, in cadrul derularii mai multor proiecte cu finantare europeana.

Vasile Astarastoae a sustinut ca a hotarat sa demisioneze inca din 1 august 2014, cand a primit sentinta de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa procesul cu ANI. Vasile Astarastoae a pierdut definitiv, la instanta suprema, procesul in care a contestat decizia Agentiei privind conflictul de interese in care s-ar fi aflat. Atunci, judecatorii inaltei Curti de Casatie si Justitie au respins recursul formulat de Vasile Astarastoae, noteaza Mediafax.

Agentia Nationala de Integritate i-a amendat anul trecut, in octombrie, pe membrii Senatului UMF Iasi cu 2.000 de lei si a formulat plangere penala pentru ca nu l-au demis pe Vasile Astarastoae, condamnat definitiv pentru conflict de interese de Inalta Curte. Conducerea UMF Iasi a explicat neaplicarea deciziei deoarece considera ca, potrivit legislatiei in vigoare, functiile detinute de Vasile Astarastoae nu au caracter de functie publica, astfel ca nu li se poate aplica regimul conflictului de interese, precizeaza HotNews.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: O mie de dosare reevaluate, dupa fraude la admitere! | Asociatia Medicilor de Familie Mures

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.