Vine Săptămâna Europeană a Vaccinării, cu realități dureroase. De ce nu sunt vaccinați mulți copii în România

Vine Săptămâna Europeană a Vaccinării, cu realități dureroase. De ce nu sunt vaccinați unii copii în România

0

vaccinareSăptămâna Europeană a Vaccinării, marcată în perioada 22-26 aprilie, vine cu un slogan – „Prevenire. Protecţie. Imunizare”, cu o temă „Vaccinare pentru viaţă”, cu un mesaj cheie – vaccinarea fiecărui copil este esenţială pentru prevenirea bolilor şi protejarea vieţii! Potrivit autorităților, în lume, unul din cinci copii, dar şi mulţi adulţi nu sunt vaccinaţi corespunzător. Lipsa cunoştinţelor privind vaccinarea este un motiv cheie pentru care, mulţi adulţi decid, în mod conştient, să nu se vaccineze sau să nu-şi vaccineze copiii. Vezi care sunt principalele motive ale nevaccinării în România!

Activităţile se vor concentra asupra tuturor grupelor de vârstă, reamintindu-le, în primul rând, părinţilor să-şi vaccineze copii, dar, de asemenea, se va pune accent şi pe menţinerea protecţiei personale faţă de bolile care pot fi prevenite pe tot parcursul vieţii.

Vaccinarea în România: ”Scopul campaniei este creşterea acoperirii vaccinale prin creşterea gradului de conştientizare al populaţiei în privinţa importanţei vaccinării şi consolidării sistemelor de vaccinare. Un accent deosebit se pune pe activitățile de accesare a grupurilor vulnerabile sau slab deservite”, anunță Direcția de Sănătate Publică București.

Fără vaccinuri, eradicarea globală a variolei şi eliminarea poliomielitei şi a rujeolei în multe zone ale lumii ar fi fost imposibile. Vaccinuri noi şi îmbunătăţite sunt disponibile în prezent, nu doar pentru a proteja copiii, ci şi adolescenţii şi adulţii.

Implementarea pe scară largă a programelor de vaccinare în ultimii 30 de ani a condus la realizări remarcabile. Regiunea europeană a OMS este declarată „polio-free”/ fără poliomielită încă din 2002, iar în ultimul deceniu numărul de cazuri de rujeolă din regiune a fost redus cu peste 90%. ”Mai sunt multe de făcut. Lacune în acoperirea vaccinală persistă în toate ţările. În toate ţările există persoane vulnerabile sau greu accesibile nevaccinate, iar focarele de boli infecţioase continuă să se răspândească în regiune”, spun autoritățile.

În România, Campania de marcare a Săptămânii Europene a Vaccinării este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, În fiecare zi, campania va fi centrată pe o anumită grupă de vârstă:
– în 22 aprilie pe importanţa vaccinării în copilărie,
– în 23 aprilie pe rapelurile şi vaccinarea antiHPV efectuate adolescenţilor,
– în 24 aprilie pe rolul imunoprevenţiei înaintea călătoriilor în zone endemice, ca şi pe rapelurile necesare adulţilor,
– în 25 aprilie, pe necesitatea vaccinării la vârsta a III-a.

Campania europeană este corelată cu Săptămâna Mondială a Imunizării (din 24- 30.04.2014), centrată pe sloganul: „Eşti la curent cu ultimele informaţii despre vaccinare?”.

Nevaccinarea în România, explicații: discontinuitate în aprovizionarea cu vaccin, dar şi refuzul părinţilor, unii cu nivel de educaţie ridicat

Atât în august 2012, cât şi în 2013, la copiii de 12 luni, acoperirea vaccinală se situa sub ţinta de 95% pentru DTP 4, VPI 4, Hib 4, ROR 1, precum şi pentru HEP B 3 (cu excepţia mediului urban în 2012), se arată în materialul difuzat de DSP București. Principalele motive ale nevaccinării au fost lipsa vaccinurilor şi neprezentarea la vaccinare. Analiza acoperirii vaccinale la vârsta de 24 de luni evidenţiază procentaje uşor mai reduse în 2013 versus 2012, în special pentru DTP 4, VPI 4, Hib 4 şi ROR 1.
Neprezentarea este principalul motiv pentru nevaccinare, în special în mediul rural, în timp ce refuzul este mai frecvent în mediul urban. Faţă de vârsta de 12 luni, numărul de copii nevaccinaţi corespunzator vârstei (la 24 luni) a scăzut cu 91% în 2012 şi cu 87,2% în 2013. În 2012 au fost vaccinaţi, conform calendarului, 1.422.752 copii şi s-au administrat 1.434.206 doze de vaccin.

Se observă procentul scăzut de copii vaccinaţi conform calendarului, explicat prin discontinuitatea în aprovizionarea cu vaccinuri, dar şi prin refuzul părinţilor, nu doar în grupurile greu accesibile, ci şi în rândul persoanelor cu un nivel de educaţie ridicat. Tot în anul 2012, s-au desfăşurat campaniile şcolare de vaccinare:
– cu VPI a elevilor din clasa a-II-a (AV=84,1%) şi a elevilor din clasa a-III-a (AV=85,2%);
– cu dT a elevilor din clasa a-X-a (AV=64,7%).

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.