Asocierea vinului cu preparatele culinare, in general, si de Paste, in special

0

In asocierea vinului cu preparatele culinare exista cateva reguli pe care le vom enumera mai jos. Reguli generale:

  • la peste, stridii, melci, crustacee – vinuri albe seci, spumoase usoare, sampanie bruta;
  • la antreuri si aperitive – vinuri albe, seci sau demiseci, vinuri rose;
  • la carne alba (vitel, miel, porc) si la carne de pasare – vinuri rosii buchetoase, usoare, mai putin pline, vinuri albe seci aurii;
  • la carne rosie (ovina, bovina) – vinuri de marca rosii, pline, generoase si puternice;
  • la vanat, aceleasi recomandari ca si mai inainte, rezervandu-se insa vinurile delicate si elegante pentru vanatul cu pene si vinurile pline, pentru vanatul cu par;
  • la sfarsitul mesei – vin rosu sau vin alb licoros;
  • la branzeturi, dupa cum urmeaza: la cele fermentate, de consistenta moale – vinuri rosii puternice, de mare seva; la cele de consistenta semidura, cu pete verzi in interior – vinuri rosii usoare; la branza de oi – vinuri rose, albe seci, rosii nesatioase si fructuoase; la branza proaspata, ca o pasta topita – vinuri albe si rose dulci;
  • la desertul zaharat: vinuri spumante, demidulci, vinuri dulci natural;
  • la fructe: vinuri albe dulci, spumante, demidulci;
  • la cafea: vinars (distilate, invechite, de tip cognac), rachiu de fructe, lichioruri de marca;
  • daca la pregatirea unui fel de mancare s-a folosit vin, se recomanda servirea aceluiasi vin la masa.

De retinut

  • VINURILE ROSE se pot asocia oricarei compozitii gastronomice.
  • VINUL SPUMANT se poate servi la o masa de la inceput pana la sfarsit.
  • VINURILE ROSII se servesc la temperatura camerei, iar atunci cand sunt pastrate in pivnite se aduc la temperatura de servire cu cateva ore inainte de masa. Vinurile rosii speciale se prezinta pana la 22°C. Vinurile albe se servesc intotdeauna reci. Cu cat vinul este mai vechi, mai dulce, mai licoros ori mai spumant, cu atat se serveste mai rece.
  • VINURILE NOI se servesc inaintea celor vechi.
  • VINUL SEC se serveste inaintea celui demisec si dulce.
  • VINUL ROSU se serveste dupa vinul alb sec si demisec.
  • VINURILE VECHI se recomanda iarna, indeosebi cele rosii.

De retinut insa, pentru cei mai curajosi in experimentarea acestor asocieri, este ca regulile sunt facute pentru a fi… incalcate. Oricum, dincolo de acest aspect non-conformist, trebuie precizat de la inceput ca exista niste reguli de baza, stabilite dupa numeroase experimente facute de-a lungul evolutiei bucatariei moderne.

sursa

Share.

Leave A Reply