Virozele respiratorii - cauze, simptome, tratament (VIDEO)

Virozele respiratorii – cauze, simptome, tratament (VIDEO)

0

Virozele respiratorii sunt afectiuni ale sezonului care se transmit pe cale virala, fiind afectati, in special, cei cu imunitate scazuta.

“Virozele respiratorii sunt printre cele mai frecvente infectii respiratorii de sezon. Cauza este virala. S-a inceput scoala, gradinita, s-a inceput frecventarea colectivitailor. Sunt schimbarile climatice, de la cald-rece, rece-cald, ziua este cald si germenii bacterieni nu mor. Aglomerarea persoanelor in colectivitati face ca cei sanatosi sa se infecteze de la cei bolnavi. Virozele respiratorii se transmit pe cale aeriana, prin picaturile Fluge. Cei cu imunitate scazuta cei care nu se odihnesc si nu se alimenteaza corect, se imbolnavesc mai usor. O viroza, raceala cum spunem noi, incepe cu dureri de cap, cu nas infundat, cu stare de rau, cu ameteli, si uneori, cu febra. In virozele respiratorii si in gripa nu incepem cu antibiotice.”, a spus dr. Simona Macesanu, medic primar Pneumolog, Ambulatorul de Specialitate, Spitalul Județean Timișoara.

Pentru a preveni virozele respiratorii, in primul rand trebuie evitate colectivitatile.

“In primul rand evitarea colectivitatilor, iar daca nu se poate pentru ca trebuie sa mearga la scoala, la serviciu, trebuie sa se trateze simptomatic. De preferat sa ramana acasa, sa se hidrateze, sa bea ceaiuri. A se evita administrarea aspirinei pentru a preveni sindromul Raynaud. Aerul conditionat nu este recomandat, filtrele trebuie curatate. Pentru banalele raceli, repaus la pat, evitarea frigului, expunerii si celorlalti colegi la scoala.”, a spus dr. Simona Macesanu, medic primar Pneumolog, Ambulatorul de Specialitate, Spitalul Județean Timișoara.

Pentru celelalte infectii respiratorii sau viroze respiratorii tratament imunomodulator nespecific. Igiena personala este importanta, te speli des pe maini, pe fata, odihna si alimentatie sanatoasa.

Un adult trebuie sa doarma cel putin 8 ore pe noapte. Alimentatia trebuie sa fie mai bogata in fructe si legume. Daca o persoana nu are secretii nazale mucopurulenta nu se administreaza antibiotic. Persoanele cu boli cronice trebuie sa ia tratament medicamentos, si sa se prezinte la medic pentru un tratament adecvat, nu automedicatie.

Viroza respiratorie, netratata corespunzator poate duce la complicatii severe.

“Organismul nostru are capacitatea de a se autoapara, el trebuie ajutat, macar repaus la pat, lichide, alimentatie usoara. Exista riscul complicatiilor, de meningita. Fumatorii sau cei cu BPOC, cu sinuzita cronica, in prezenta virusului exista riscul sa se agraveze bolile lor de baza. O persoana in varsta care are insuficienta respiratorie cronica, o banala viroza pentru aceasta persoana, este foarte periculoasa, pentru ca poate sa ii produca stop respirator.”,  a spus dr. Simona Macesanu, medic primar Pneumolog, Ambulatorul de Specialitate, Spitalul Județean Timișoara.

In general, o viroza respiratorie dureaza pana la 5 zile. Daca dupa aceste zile, pacientul se simte rau trebuie facute investigatii amanuntite. De multe ori se depisteaza tuberculoza.

autor: Liana Gorun

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.