Concluzii-dezastru privind tensiunea arteriala

Viteza ucide… nu numai in trafic. Concluzii-dezastru privind tensiunea arteriala

0

“Viteza ucide… Nu numai in trafic! Controleaza-ti tensiunea arteriala!” Asa suna denumirea unei campanii privind tensiunea arteriala. Concluziile celei mai recente testari indica faptul ca mai mult de jumatate din cei care si-au masurat tensiunea arteriala au mari probleme cu inima.

Peste 300 de persoane, cu varste cuprinse intre 18 si 90 de ani, si-au masurat tensiunea arteriala, in Bucuresti, intr-un spatiu special amenajat din curtea Spitalului Clinic Coltea din Bucuresti, cu o zi inainte de celebrarea Zilei Mondiale de lupta impotriva hipertensiunii arteriale, marcata, in fiecare an, pe 17 mai.

53,4% au avut tensiunea marita. Unii nu se stiau hipertensivi! Doar unul din trei hipertensivi, aflati in tratament, statea bine cu tensiunea arteriala

“Am reusit sa identificam persoane cu valori tensionale ridicate si sa le ajutam sa constientizeze riscurile pe care aceasta boala le implica. Dintre participanti, 188 de persoane, adica un procent de 53,4%, au avut valori tensionale crescute, peste 140mmHg pentru tensiunea arteriala sistolica si/ sau peste 90mmHg pentru tensiunea arteriala diastolica, sau au fost diagnosticate cu hipertensiune arteriala”, a declarat prof. univ. dr. Maria Dorobantu, presedintele Societatii Romane de Hipertensiune.

Dintre cele 188 de persoane, 123 de persoane (65,4%) au fost hipertensivi cunoscuti, insa doar 95 de persoane au specificat ca urmeaza un tratament regulat impotriva hipertensiunii arteriale (adica 77,2% din totalul hipertensivilor cunoscuti si, respectiv, 50,3% din totalul persoanelor ce au prezentat valori tensionale crescute). Doar 33 de persoane din cele 95 hipertensive si aflate sub tratament adecvat au avut valori tensionale optime (<140mmHg pentru tensiunea arteriala sistolica si pentru tensiunea arteriala diastolica <90mmHg), reprezentand un procent de 34,7% din totalul hipertensivilor tratati si, respectiv, 17.5% din totalul persoanelor considerate a avea HTA.

Persoanele carora le-a fost masurat nivelui tensiunii arteriale au primit din partea medicilor informatii referitoare la avantajele adoptarii unui stil de viata sanatos si la importanta depistarii precoce a hipertensiunii arteriale, una dintre cauzele principale ale bolilor cardiovasculare, cu risc de deces, in Romania.

Cateva informatii despre tensiunea arteriala

Tensiunea arteriala reprezinta presiunea pe care sangele o exercita asupra peretilor arterelor. Datorita acestei presiuni sangele circula prin organe. Valoarea tensiunii arteriale a unei persoane este determinata de forta cu care se contracta inima si de catre elasticitatea arterelor. Tensiunea arteriala este definita prin doua valori:
– Prima valoare, cea mai mare, corespunde presiunii din sistola, momentul in care inima se contracta si impinge sangele in artere. De regula, in conditii de repaus fizic, aceasta valoare este mai mica de 14.
– A doua cifra, cea mai mica, corespunde presiunii din diastola, momentul in care inima se relaxeaza si se reumple cu sange. De regula, in conditii de repaus fizic, aceasta valoare este mai mica de 9.
Pentru uz medical aceste valori sunt exprimate in milimetri coloana de mercur. Prin urmare valoarea 14 corespunde la 140 milimetri coloana de mercur in timp ce valoare 9 corespunde la 90 milimetri coloana de mercur.

Se vorbeste despre hipertensiune arteriala atunci cand valoarea presiunii arteriale determinate in conditii de liniste si repaus fizic este mai mare de 14 pentru presiunea din sistola si mai mare de 9 pentru presiunea din diastola.

Ramasa netratata, hipertensiunea arteriala favorizeaza aparitia in decursul a catorva ani a unor boli grave si debilitante: accidente vasculare cerebrale urmate de paralizii, angina pectorala si infarct miocardic, insuficienta cardiaca si chiar edem pulmonar acut sau leziuni ale rinichilor care vor necesita dializa. Existenta hipertensiunii arteriale poate fi dovedita numai prin masurarea tensiunii arteriale, se arata intr-un material publicat de www.societate-hipertensiune.ro.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.