Vom avea unitati de terapie intensiva arsi grav

0

Ministerul Sanatatii vrea sa infiinteze, in perioada urmatoare, unitati de terapie intensiva arsi grav. Cate asemenea unitati de terapie intensiva arsi grav vor exista pentru inceput, unde vor fi infiintate, cu ce personal si ce dotare, toate apar intr-un proiect de ordin, aflat in dezbatere publica.

ATI”Tratamentul local, reprezentat de pansamente laborioase si interventii chirurgicale repetate, necesita competenta si efort fizic deosebit din partea personalului de specialitate, precum si mijloace terapeutice specifice (materiale si medicamente), facand din bolnavul ars grav cel mai complex si costisitor tip de pacient”, prezinta Ministerul Sanatatii necesitatea infiintarii unor unitati de terapie intensiva arsi grav.

La nivel national este necesara infiintarea etapizata a cinci – sase asemenea unitati de terapie intensiva arsi grav, cu un personal de pana la 180 de persoane. Cateva informatii despre aceste unitati:

– aceste unitati de terapie intensiva arsi grav vor functiona in structura spitalelor generale cu statut de urgenţa, pentru a oferi oportunitatea abordarii multidisciplinare a acestor cazuri, in timp real si in regim de maxima urgenta.

Aceste unitati de terapie intensiva arsi grav vor funcţiona in vecinatatea secţiei de chirurgie plastica, estetica şi microchirurgie reconstructiva

– aceste unitati de terapie intensiva arsi grav vor avea statutul unor adevarate structuri de anestezie si terapie intensiva, cu un numar redus de paturi (maximum 10)
– aceste unitaţi se organizeaza in spaţii distincte şi vor funcţiona in vecinatatea secţiei de chirurgie plastica, estetica şi microchirurgie reconstructiva.
– dintre dotarile unor asemenea unitati de terapie intensiva arsi grav: paturi cu aer fluidizat, echipament complet pentru saloane ATI (console ATI, monitoare, ventilatoare pentru supraveghere functii vitale, injectomate, defibrilatoare, aspiratoare, sistem de incalzire pacienti si solutii perfuzabile, EMG, EEG, EKG, mobilier), echipament de investigare rapida a pacientilor (aparat de radiologie, ecograf, eco-dopller, laser dopller pentru determinarea profunzimii arsurilor, analizoare de gaze), sala de interventii chirurgicale complet echipata pentru tratarea pacientilor cu arsuri grave care au asociate politraumatisme , sala de pansamente dotata specific (cada de toaletare arsi, masa de pansamente, mobilier, sistem de ridicare pacient si transport pacient, lampa UV), aparat de hemodiafiltrare, barocamera pentru oxigenoterapie hiperbara – pentru un pacient, banca de piele acreditata(opţional) sau acces la o banca de piele acreditata şi/sau acreditare pentru prelevare şi transplant de piele, dupa caz.
– la aceste unitati de terapie intensiva arsi grav vor exista posturi de medici in specialitatea ATI, posturi de medici primari sau specialişti chirurgie plastica, estetica şi microchirurgie reconstructiva, fiziokinetoterapeut/kinetoterapeut, psiholog, asistent medical, ingrijitoare, brancardier.
– aceste unitati de terapie intensiva arsi grav vor fi condusa de catre un medic şef – medic primar in specialitatea chirurgie plastica, estetica şi microchirurgie reconstructiva, iar linia de garda la nivelul acestor structuri, este asigurata de catre medici in specialitatea chirurgie plastica, estetica şi microchirurgie reconstructiva şi medici in specialitatea ATI.
– personalul incadrat in aceste unitati de terapie intensiva arsi grav trebuie sa beneficieze de o remunerare atractiva, propunerea fiind pentru acordarea unui spor de munca in conditii de maxima solicitare psihica si fizica de 100%.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.