Workshop-ul NATO in domeniul telemedicinei

0

1408_articolRomânia găzduiește, în perioada 3-4 Septembrie 2012, sub patronajul președintelui Camerei Deputaților domnul Valeriu Zgonea, workshop-ul de cercetare “Către o capabilitate multinaţională în domeniul telemedicinei destitată furnizării serviciilor medicale în cadrul răspunsului la dezastre şi managementului crizelor”, organizat în cadrul parteneriatului NATO-RUSIA.

Organizat în cooperare de către Ministerul Sănătății, Ministerul Administrației și Internelor și Ministerul Afacerilor Externe, evenimentul se va desfăşura la Palatul Parlamentului și este finanţat integral din fonduri NATO prin programul Ştiinţă pentru Pace şi Securitate. Federaţia Rusă a prezentat în 2010 o propunere de proiect în cadrul Comitetului Ştiinţă pentru Pace şi Securitate în format NATO-Rusia (NRC-SPS), privind crearea unui cadru de cooperare în domeniul telemedicinei. 

Prin dezvoltarea la nivel naţional şi utilizarea curentă a unui sistem complex de telemedicină în cadrul acţiunilor de răspuns la urgenţe medicale şi acţiuni de prim-ajutor, România a demonstrat potenţialul de a contribui la dezvoltarea unor capabilităţi multinaţionale în domeniul telemedicinei. 

În acest context, în data de 10 noiembrie 2011, România şi-a asumat statutul de stat aliat lider de proiect, rolul de co-director din partea României fiind îndeplinit de către domnul dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, care ocupă şi poziţia de preşedinte al grupului de lucru NATO în domeniul medicinei de urgenţă. Ulterior, propunerea romano-rusă a fost aprobată la nivel experţi de către Grupului Independent de Evaluare Ştiinţifică iar la nivel politic de către Comitetul pentru Politici şi Parteneriate NATO. Recunoaşterea relevanţei acestei iniţiative atât pentru NATO cât şi pentru Federaţia Rusă, şi confirmarea participării unor personalităţi recunoscute la nivel mondial în domeniul telemedicinei, din Federaţia Rusă şi state aliate NATO precum SUA, Franta, Spania sau Germania, profilează evenimentul ca o iniţiativă româno-rusă importantă în cadrul parteneriatului NATO-Rusia, într-un domeniu necontroversat, pragmantic şi vizibil.

Acţiunea, cu un buget de aproximativ 50.000 euro, va fi finanţată integral de NATO, la workshop urmând să participe aproximativ 40 de experţi din structurile NATO, Federaţia Rusă şi din statele aliate.

Workshop-ul de la Bucureşti, care urmează a fi deschis oficial de Primul Ministru al României domnul Victor Ponta, reprezintă prima parte a unui proiect amplu. Acest proiect este conceput în trei etape, rezultatele unei acţiuni reprezentând startul acţiunii următoare, fiecare etapă urmând a parcurge procesul de aprobare NATO-SPS.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.