Zacusca de vinete clasica facuta in casa

0

Zacusca clasica de vinete facuta in casa este cea pe care ne-o amintim ca ne-o facea mama sau bunica si este si cea mai cunoscuta si gustoasa. Mai exista si alte variante de zacusca printre care amintim: zacusca cu ciuperci, zacusca cu fasole, cu dovlecei sau altele.

Zacusca de vinete clasica facuta in casa:

Reteta de zacusca de vinete clasica facuta in casa este o reteta simpla, insa este nevoie de putina rabdare si bineinteles, legume proaspete si de calitate.

  • Timp de pregatire: 1 ora
  • Timp de gatire: 1 ora
  • Timp Total: 2 ore
  • Numar portii: 8 borcane de 375 ml.
  • Grad de dificultate: mediu

Zacusca de vinete clasica – ingrediente:

  • 500 de ml de ulei
  • 3 kilograme de vinete
  • 2 kg de ardei capia sau gogosari
  • 1 kg ceapa
  • 1,5 litri de suc de rosii
  • foi de dafin
  • piper
  • sare

Zacusca de vinete clasica – mod de pregatire:

Vinetele se coc pe gratar sau pe aragaz, sau in cuptor. Acestea se inteapa putin cu furculita inainte de a se pune pe foc pentru a nu exploda. Vinetele se coc pana ce coaja lor se inegreste, se carbonizeaza, apoi se pun la scurs, fiindca zeama aceasta este amara.

zacusca

Ardeii se coc pe gratar sau pe plita de la aragaz sau in cuptor. Ei se pot folosi si cruzi, dati prin masina de tocat.

zacusca

Ardeii si vinetele se curata de coaja si se toaca marunt.

zacusca

Intr-o oala cu fundul foarte mare se pune 500 de ml de ulei si ceapa tocata foarte fin sau data prin masina de tocata. Dupa ce se caleste bine ceapa, fara sa se arda, se adauga ardeii si se lasa pana se calesc bine. Daca ardeii nu au fost copti se lasa mai mult, pana se inmoaie bine.

Apoi se adauga vinetele tocate si sucul de rosii. Se adauga sare, pipers i cateva foi de dafin si se lasa la fiert aproximativ o ora, amestecand mereu.

Vom stii cand e gata zacusca de vinete clasica in momentul in care deasupra se alege uleiul.

Dupa ce am stins focul se adauga zacusca in borcanele curate si asezate pe o tava. Daca doriti puteti sa adaugati un pliculet de conservant, ca sa fiti siguri ca nu se va strica, sau umpleti borcanele bine fara a lasa aer apoi sigilati bine borcanul. De asemenea, ca sa nu se strice, se mai poate pune o lingura de ulei incins deasupra, apoi se sigileaza borcanul. Borcanele sigilate bine cu capace se pun invelite intr-o patura pentru a se raci lent urmand ca a doua zi sa le depozitam in camara.

Pofta buna!

Share.

Leave A Reply