Zece mituri legate de vaccinare. Care este realitatea

Zece mituri legate de vaccinare. Care este realitatea

1

Igiena mai buna te fereste de boli, este mai bine sa fii imunizat prin boala decat prin vaccinare? Iata cateva mituri care circula in legatura cu vaccinarea si, in cazul carora, autoritatile de sanatate publica au un raspuns.

Mitul 1. O igiena si o sanitatie mai bune vor conduce la disparitia bolilor – vaccinurile nu sunt necesare

Realitatea. Bolile impotriva carora se face vaccinare reapar, daca oprim programele de vaccinare. In timp ce o igiena mai buna, spalatul pe maini si apa curata pot proteja oamenii impotriva unor boli ca gripa si holera, cele mai multe virusuri se raspandesc indiferent de cat de curati suntem. Daca oamenii nu sunt vaccinati, asa numitele boli vechi reapar rapid, ca de exemplu rujeola.

Mitul 2. Cei mai multi oameni care contacteaza boli prevenibile prin vaccinare sunt de fapt vaccinati

Realitatea. Mai mai multi oameni care sufera de boli prevenibile prin vaccinare nu sunt vaccinati. Datorita complexitatii sistemului imunitar, nici un vaccin nu ofera protectie 100%, totusi acest mit persistent atrage atentia asupra faptului ca adevaratul status imunitar nu este intotdeauna corect inregistrat si ca cifrele pot fi manipulate. Peste 90% din cazurile de rujeola raportate in anul 2009 au primit mai putin de doua doze recomandate de vaccin antirujeolic.

Mitul 3. Vaccinurile au mai multe efecte daunatoare si adverse pe termen lung, decat sunt sunt actualmente cunoscute. Vaccinarea poate fi chiar mortala

Realitatea. Vaccinurile au efecte adverse, dar nici unele dintre acestea nu sunt atat de severe ca bolile respective. Toate tratamentele medicamentoase inclusiv vaccinarea, pot avea efecte adverse. Dar durerea, febra moderata si efectele adverse grave, extrem de rare trebuie sa fie comparate cu consecintele contractarii bolii prevenibile prin vaccinare. In cazul poliomielitei, aceste consecinte pot include paralizie. Si bolile prevenibile prin vaccinare pot avea drept consecinta chiar decesul.

Mitul 4. Vaccinurile combinate impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive si vaccinul impotriva poliomielitei pot cauza sindromul mortii subite la sugar

Realitatea. Nu exista o corelatie documentata intre vaccinuri si sindromul mortii subite la sugar. Aceste vaccinuri sunt administrate la un moment cand copiii sufera sindromul mortii subite, dar nu exista o corelatie dovedita. Aceste patru boli totusi sunt amenintatoare de moarte si copiii care nu sunt vaccinati impotriva lor au un risc foarte mare.

Mitul 5. Pentru ca bolile prevenibile prin vaccinare sunt aproape eradicate in Europa vestica, nu mai exista nici un motiv pentru a fi vaccinat

Realitatea. Bolile prevenibile prin vaccinare inca exista in Europa. Deoarece proportia oamenilor vaccinati este sub 95 % in multe tari europene, aceste boli pot rapid sa revina in tarile unde erau altadata rar intalnite. in tarile europene, epidemiile de rujeola au aparut in Austria, Belgia, Danemarca, Franta, Germania, Italia, Elvetia si Marea Britanie din 2005. in anul 2008, 82% din cazurile de rujeola au fost in partea vestica a Europei.

Mitul 6. Bolile copilariei, prevenibile prin vaccinare, sunt doar o intamplare nefericita de viata

Realitatea. Bolile copilariei sunt serioase si pot duce la complicatii severe atat la copii, cat si la adulti. Bolile precum rujeola, oreionul si rubeola sunt denumite bolile copilariei pentru ca de obicei afecteaza copii. Ele nu sunt fara urmari negative si pot duce la complicatii serioase, inclusiv sindromul rubeolei congenitale pentru rubeola si deces.

Mitul 7. Administrarea la copil a mai mult de un vaccin, o singura data, poate creste riscul de efecte adverse negative

Realitatea. Sistemul imunitar al copilului gestioneaza mai multe sute de corpi straini in fiecare zi si poate suporta mai multe vaccinuri administrate in acelasi timp. Anticorpii sunt proteine menite sa recunoasca invaziile daunatoare. Antigenele/anticorpii la care un copil este expus prin regimul vaccinarilor sunt nesemnificative comparativ cu acelea la care copilul este expus in fiecare zi sau in timpul unei raceli sau simple dureri in gat.

Mitul 8. Gripa este doar un pericol oarecare

Realitatea. Gripa este o boala serioasa care omoara mai multe sute de mii de oameni in intreaga lume, in fiecare an. Boala este extrem de periculoasa pentru copiii mici, persoanele varstnice cu sanatate deficitara si orice persoana cu o boala pulmonara si/sau cardiovasculara. Mai mult, persoanele neprotejate pot transmite virusul unor grupuri cu risc crescut, precum pacientii din spital si rezidentii din asezaminte de ingrijiri sociale, unde poate conduce la deces.

Mitul 9. Vaccinul antigripal nu este foarte eficient

Realitatea. Vaccinul antigripal protejeaza 70% din persoanele vaccinate. in ciuda vaccinarii, gripa poate determina multi oameni sa absenteze de la locul de munca sau scoala si asta poate conduce la credinta ca vaccinul antigripal nu este foarte eficace. De fapt o serie numeroasa de virusuri poate produce simptome asemanatoare gripei, care fac oamenii sa creada ca au gripa. in plus, tulpini numeroase de virus gripal circula in fiecare sezon gripal si vaccinul ofera imunitate numai pentru cele mai prevalente trei tulpini.

Mitul 10. Este mai bine sa fii imunizat prin boala decat prin vaccinuri

Realitatea. Vaccinurile ofera sistemului imunitar informatii suficiente pentru a lupta impotriva unui virus invadant si poate preveni complicatiile grave si decesul. Bolile ofera sistemului imunitar mai multe informatii detaliate decat vaccinurile. Sistemul imunitar necesita doar o anumita cantitate de informatie pentru a recunoaste un microorganism invadant, iar vaccinurile sunt pe deplin capabile sa ofere imunitate pe termen lung.

Share.

1 Comment

 1. pe viitor va rog o mai buna documentare a articolului.
  De ex. pt vaccinul TBC e suficient o vizita in spitalele ce trateaza tuberculoza: vecinul din copilarie vaccinat ca si mine, de 3 ori, a facut boala. Ajung in spitale de pneumologie si imi spune un dr ca toti pacientii lui cu TBC sunt vaccinati, si ca de fapt rata de activare e de 17-30%, functie de lot, mai bine era cu…vaccinul Cantacuzino. Cu cel danez, la Budimex erau 60 copii internati de la inceputul anului cu vaccinul contra TBC care a dus la tuberculoza ganglionara.
  Despre cel antigripal la fel. Rata de imbolnavire de gripa e mare prin randul celor vaccinati.
  Este mai bine sa fii imunizat prin boala decat prin vaccin. Da, pt ca cine a facut vaccin are sansa sa mai faca boala – vezi cazurile de rubeola, rujeola, varicela din tara la noi. Copiii si adultii din jurul meu care au facut bolile erau toti vaccinati.
  Uite aici un studiu american de institutul national de pediatrie pe peste 300 mii de copii, jumatate din familii cu refuz/amanare vaccin : http://archpedi.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1558057 (copiii cu vaccinuri mai putine ajung ceva mai rar la medic, difeernta insa e atat de mica 19% pan la 30% astfel incat cu vaccin sau fara vaccin, tot aceleasi riscuri avem).
  Pentru Hepatita B, e suficient de facut test de anticorpi si vazut ca vaccinul nu s-a activat. Statisticile initiale ale producatorului erau de rata de 35-50% .
  Pt HPV, cel mai bun exemplu sunt eu: am avut virusul si peste un an nu am mai avut. A trecut de la sine!! cu igiena vietii.

  Cat despre mortalitate si imbolnaviri si riscuri crescute, ascultati si asta: https://www.youtube.com/watch?v=95ovIJ3dsNk (studii facute pe zeci de mii de oameni). Bolile lovesc de 5-10 ori mai des in familii cu probleme : parinti alcoolici, depresivi, abuzuri psihice, fizice, sexuale. De aceea e si rata mare de imbolnaviri la romani, unde inca o urecheala se numeste educatie, iar scandalul la tv e un spectacol de normalitate.

  Asa ca, inainte de vaccinare, analizati rational, alegeti pe cele la care sunteti expusi, folositi-va ratiunea constructiv si nu decideti de frica. Daca pt o familie cu wc in fundul curtii, cu scurgere la apa potabila, cu carente de igiena si alimentatie, in care se fumeaza si bea etc merita de facut un vaccin, pentru cei in care exista o educatie pt igiena vietii, normoponderabili, etc se traieste foarte bine si cu mai putine vaccinuri. Educatia compenseaza anumite vaccinuri.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.