Ziua Internationala a Alergiilor

0

Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica (SRAIC) a sarbatorit Ziua Internationala a Alergiilor, vineri, 12 septembrie 2014, la Institutul Regional de Gastroenterologie si Hepatologie „Prof. dr. Octavian Fodor” Cluj-Napoca.

1 copil din 4 din Romania sufera de alergie

In conditiile in care numarul cazurilor de alergie a crescut, la nivel global, si 1 copil din 4 este alergic, iar in Romania prevalenta afectiunilor la copii urmeaza aceasta tendinta, intalnirea de astazi s-a concentrat pe aspectele esentiale ale acestei boli.

O problema putin cunoscuta in Romania este prezenta unui nou polen, extrem de agresiv ca alergenicitate. In ultimii ani, in zona noastra geografica, s-au dezvoltat buruieni de tipul ambroziei si a artemisiei, care polenizeaza in perioada august-noiembrie si sunt extrem de alergizante, pacientii dezvoltand rinita si astma severa.

Bolile alergice sunt afectiuni invalidante ducand la absenteism (la scoala, la locul de munca), rezultate scazute la examene/teste si la scaderea productivitatii muncii.

Toate acestea ar putea fi rezolvate cu ajutorul unui tratament specific pentru bolile alergice, si anume, imunoterapia specifica cu alergen – vaccinarea cu alergeni (desensibilizarea). Aceasta vaccinare poate reduce afectiunea ca severitate, reduce agravarile ei si, in multe cazuri, contribuie chiar la vindecare. Din pacate, sistemul de asigurari de sanatate din Romania nu deconteaza pacientilor aceasta terapie, care poate fi aplicata atat la copii, cat si la adulti.

Un alt aspect problematic legat de bolile alergice severe este lipsa decontarii medicamentului salvator de viata in socul anafilactic. Anul acesta s-a reintrodus in Romania medicamentul injectabil, cu autoadministrare, ce poate salva un alergic care dezvolta soc anafilactic.

 “Acest medicament este decontat in toate tarile, de catre sistemele de asigurari medicale. Din pacate, in Romania el este decontat doar pentru copiii care sufera un transplant cardiac, desi medicamentul este adresat, cu precadere, afectiunilor alergice. Dorim sa tragem un semnal de alarma legat de aceasta terapie care trebuie decontata de sistemul de asigurari pentru afectiunile alergice”, a declarant Prof. Diana Deleanu, presedintele SRAIC.

O alta problema legata de bolile alergice este lipsa vaccinului pentru pacientii care au alergie la veninul de albina si viespe, care este o alergie cu risc crescut de deces.

“Pacientii sunt nevoiti sa isi procure vaccinul din alte tari din Uniunea Europeana”, a declarant Prof. Diana Deleanu.

Discutiile de astazi au fost conduse de catre Prof. Diana Deleanu, Dr. Corina Bocsan si Dr. Adriana Bujor, cu participarea presedintei Asociatiei Pacientilor Alergici, Dr. Cristina Barbinta, impreuna cu Dr. Dora Varga.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.