Ziua Internationala de Constientizare asupra Autismului

0

La fel ca si in ceilalti ani, Brasovul se alatura campaniei mondiale „Light It Up Blue” prin iluminarea in albastru a mai multor institutii importante din oras, in zilele de 1 – 2 aprilie, si prin organizarea unor manifestari care au scopul de a informa cetatenii cu privire la provocarile cu care se confrunta persoanele diagnosticate cu TSA si familiile acestora in drumul catre o viata independenta.

In semn de solidaritate si de respect fata de aceste persoane speciale, Casa Sfatului, Biserica Neagra, Primaria Municipiului Brasov si Cetatea Brasovului vor fi iluminate in albastru in serile de 1 si 2 aprilie. Totodata, in cadrul campaniei de informare si constientizare pe care Asociatia „Copiii de Cristal” o deruleaza pe durata intregii luni aprilie, va invitam sa ne fiti alaturi la manifestarile programate, dupa cum urmeaza:

1 aprilie, ora 18:00
Cinemateca Patria
Proiectie de film „Ben X”, urmata de
Dezbatere publica: „Integrarea incepe cu acceptarea ca sunt altfel!”
Subiect: Fenomenul de bullying a persoanelor cu nevoi speciale
Invitati: cadre didactice universitare, terapeuti, medici
Intrarea este libera

2 aprilie, orele 10:00 – 13:00
Modarom – Blvd. Republicii – Piata Sfatului
MARSUL „Am un prieten cu autism” – pentru sustinerea persoanelor cu TSA
Fiti alaturi de noi! Veniti, purtati albastru in spirit de solidaritate fata de persoanele cu TSA si familiile lor!

2 aprilie, ora 12
Piata Unirii
Semimaraton Intersport Brasov
Cauza Copiilor de Cristal este sustinuta de Asociatia „Cetatea Brasovului” prin directionarea a 10 lei din taxa de participare achitata de fiecare concurent.

5 aprilie, ora 18:20
Facultatea de Medicina
Workshop: „Pacientul cu TSA in practica”
Subiect: Informarea studentilor medicinisti cu privire la tulburarile din spectrul autismului si alte tulburari asociate, precum si sensibilizarea participantilor fata de nevoile acestora.
Speakeri: Gabriela Plopeanu – Presedintele Asociatiei „Copiii de Cristal” si Andra Bozantan – Psihoterapeut in cadrul Asociatiei „Copiii de Cristal”
Intrare libera

11 apilie, ora 20:00
Teatrul Dramatic „Sica Alexandrescu”
„Sempre Amalia” – Concert de muzica fado a artistului portughez Ricardo Caria, care sustine campania noastra de informare si de constientizare asupra autismului. Bilete se gasesc la sediul Teatrului Dramatic. O parte a incasarilor spectacolului va fi donata Copiilor de Cristal.

20 aprilie, orele 11:00 – 16:00
Sediul Asociatiei „Copiii de Cristal” din Str. Aurel Vlaicu, nr. 26 bis
„Ziua Portilor Deschise” – Pentru o zi, oricine poate intra in universul copiilor si tinerilor cu autism. Va invitam sa veniti si sa interactionati cu beneficiarii nostri, sa vizitati centrul si sa-i cunoasteti facilitatile: Camera Senzoriala. Pentru a va inscrie la unul dintre tururile prin care veti vedea dotarile centrului, trimiteti un email la contact@copiiidecristal.ro.
Intrare libera

21 aprilie, ora 11:00
Bdul Stefan Cel Mare, cartierul Astra
Inaugurarea Parcului Stop Discriminarii, proiect implementat in parteneriat cu Primaria Municipiului Brasov, prin proiectul Fundatiei Comunitare Brasov – Brasov Heroes. In acest parc sunt postate panouri cu informatii despre autism, modalitati de interactiune si de joaca cu copiii si tinerii cu autism. Vom organiza in acest parc activitati comune cu scoli si gradinite partenere, un meci de baschet intre tinerii nostri si tineri voluntari.

Pe toata perioada lunii aprilie, derulam o campanie de constientizare asupra autismului in 6 licee din Brasov, cu sprijinul voluntarilor Asociatiei Stiintifice a Studentilor Medicinisti Brasoveni si a voluntarilor asociatiei noastre.
Evenimentele de pe 1 si 2 aprilie de la Brasov sunt realizate cu sprijinul Primariei Municipiului Brasov, al Universitatii Transilvania Brasov, al Inspectoratului Scolar Judetean Brasov, al
Asociatiei Studentilor Medicinisti din UTBv si al F.E.D.R.A. (Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist). Pe site-ul http://www.autismfedra.ro/ poate fi consultata agenda nationala a evenimentelor prilejuite cu ocazia Zilei Internationale de Constientizare asupra Autismului.
In Romania, inca nu avem o legislatie clara, unitara, care sa reglementeze drepturile persoanelor cu autism, inca nu exista o infrastructura solida de servicii si interventii specializate care sa le ajute sa-si creasca abilitatile pentru a fi autonome si nu exista nici disponibilitatea alocarii fondurilor necesare dezvoltarii acestor servicii. Nu in cele din urma, paradoxal, desi avem o lege a invatamantului incluziva, care promoveaza accesul neingradit la educatie al tuturor persoanelor, copiii si tinerii cu autism inca au acces limitat la invatamantul de masa.

In calitate de membru al Autism Europe, FEDRA se alinieaza spriritului campaniei de anul acesta si pledeaza pentru acceptare, pentru transmiterea unui mesaj pozitiv si optimist despre autism. Prin campania pe care o desfasoara in acest an, organizatiile membre FEDRA aduc in discutie principiile Conventiei ONU a Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati pentru a declansa conditiile pentru o societate incluziva.

La nivel mondial, aproximativ 3.000 de cladiri sunt iluminate, in fiecare an, in albastru, purtand mesajul persoanelor cu autism. Printre acestea, se numara: Empire State Building din New York, SUA; Ada Bridge si Templul Sf. Sava din Belgrad, Serbia; Burj Al Arab din Dubai, Emiratele Arabe Unite; The Torch din Doha, Quatar; Sydney Opera House din Sydney, Australia.

Extra info
Asociatia „Copiii de Cristal” a fost infiintata in anul 2006, la Brasov, de catre un grup de parinti de copii cu autism si alte tulburari asociate, din dorinta si necesitatea, totodata, de a le oferi acestor copii sansa de a beneficia de servicii de asistenta si terapie specializata, servicii care, din pacate, lipsesc din asistenta publica garantata de statul roman.
Obiectivul nostru este crearea si dezvoltarea serviciilor de asistenta pentru familiile beneficiarilor cu diverse tulburari din spectrul autismului. Astfel, oferim materiale gratuite despre afectiunile copiilor, consiliere pentru familie – parinti, frati si surori – prin grupuri de sprijin si intalniri tematice, sedinte de terapie specializata, acces la informatie de ultima ora prin intermediul parteneriatelor strategice pe care le-am incheiat de-a lungul timpului etc.

Share.

Leave A Reply