Ziua Mondială a Diabetului 2013

Ziua Mondială a Diabetului 2013

1

diabetul zaharatZiua Mondială a Diabetului se serbează la 14 noiembrie. Tema stabilită pentru perioada 2009-2013 este “Educaţie şi prevenire”, aleasă de Federaţia Internaţională a Diabetului. Campaniile tematice se desfăşoară pe parcursul unui an. 

Evenimentele desfăşurate în această zi includ: conferinţe, ateliere şi seminarii pentru profesioniştii din domeniu, programe de radio şi de televiziune, distribuirea de materiale informative pentru a încuraja efectuarea testului de depistare a diabetului zaharat. Sunt organizate, de asemenea: manifestări sportive, expoziţii. Culoarea simbolică a acestei zile fiind albastru, numeroase clădiri sau edificii importante sunt iluminate în această culoare, oamenii se îmbracă sau poartă un obiect albastru. Logo-ul este un cerc albastru. 

Ziua Mondială a Diabetului este marcată de peste 200 de asociaţii membre ale Federaţiei Internaţionale a Diabetului, în peste 160 de ţări şi teritorii, statele membre ONU.

diabet

Diabetul – boala cronică

Diabetul este o boală cronică care apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină sau când organismul nu poate utiliza eficient insulina pe care o produce. Hiperglicemia sau nivelul ridicat de zahăr din sânge este un efect al diabetului zaharat necontrolat.

De-a lungul timpului, diabetul poate afecta inima, vasele de sânge, ochii, rinichii şi nervii. O dietă sănătoasă, activitatea fizică regulată, menţinerea unei greutăţi corporale normale şi evitarea consumului de tutun pot preveni sau întârzia instalarea diabetului de tip 2. 

Conform datelor Federaţiei Internaţionale de Diabet, numărul diabeticilor, la nivel mondial, era de 366 de milioane în 2011 şi se estimează că va ajunge în anul 2030 la 552 milioane.

Diabetul va ocupa locul 7 între cauzele de deces în anul 2030

La nivelul anului 2011, ţările cu cel mai mare număr de bolnavi de diabet erau: China cu 90 de milioane, India cu 61,3 milioane şi SUA cu 23,7 milioane. Numărul de persoane cu diabet zaharat de tip 2 este în creştere în fiecare ţară, 80% dintre aceste persoane trăiesc în ţările slab dezvoltate şi cu venituri medii, iar cel mai mare număr de persoane afectate sunt între 40-59 de ani.

Peste 183 milioane de persoane (50%) cu diabet zaharat sunt nediagnosticate, boala a cauzat 4,6 milioane de decese în 2011, iar 78.000 de copii dezvoltă diabet zaharat de tip 1 în fiecare an, potrivit estimărilor FID. Europa are cea mai mare incidenţă a diabetului zaharat de tip 1 la copii.

România are 1.506.000 persoane cu diabet

În 2011, Federaţia Internaţională de Diabet a estimat pentru România 1.506.000 persoane cu diabet, România clasându-se în primele 10 ţări din Europa privind incidenţa diabetului. Anual se depistează 2.000 de cazuri noi la copii. Conform unui studiu preliminar efectuat în luna mai 2013 de către Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, numărul diabeticilor din ţară a crescut cu 30% în ultimii doi ani, iar majoritatea celor care suferă de această afecţiune au peste 45 de ani. FID estimează pentru România un număr de 1.708.700 de pacienţi la nivelul anului 2030. 

România are un Program Naţional de Diabet (actualizat în 2013) care urmăreşte îmbunătăţirea stării de sănătate, creşterea speranţei de viaţă a bolnavilor, precum şi asigurarea accesului la tratament.

sursa: http://www.agerpres.ro/

Share.

1 Comment

  1. Andrei Madalin Mocanu on

    In ultima perioada in randul terapiilor de vindecare a diabetului par sa capete o importanta din ce in ce mai mare solutiile alternative de medicina complementara bazate pe ganoterapie si acayterapie. Pentru detalii suplimentare va stam la dispozitie si la numerele de telefon 0743355263 si 0729503342.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.