Ziua Mondiala de Lupta impotriva Hipertensiunii

0

1240_articol„Un stil de viaţă sănătos – o tensiune arterială normală” acesta este sloganul sub care se desfăşoară campaniile naţionale organizate cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale.

Boala care provoacă 6% din decesele la nivel mondial, hipertensiunea arterială afectează în acest moment 5 milioane de români.

Afecţiunea este cea mai frecventă boală cronică şi în judeţul Timiş. Aproximativ 1 din 10 timişeni suferă de hipertensiune. Şeful Compartimentului de Promovare a Sănătăţii din cadrul DSP Timiş, Kalioppe Silberberg:

În 2011 comparativ cu 2010, raportat la suta de mii de locuitori, în judeţul Timiş cifra este de 8725 faţă de 9663 media pe ţară. Dintre bolile cronice, hipertensiunea ocupă primul loc.”

Prevenirea hipertensiunii arteriale implică în primul rând adoptarea unui regim de viaţă echilibrat. Renunţarea la fumat şi mesele regulate sunt cei mai importanţi factori pentru păstrarea unui nivel normal al tensiunii arteriale. Kalioppe Silberberg:

Consum redus de grăsimi saturate, grăsimi de provenienţă animală pe de-o parte, pe de altă parte zaharurile concentrate, care nu o dată sunt factori de risc şi pentru boli precum diabetul zaharat. Obezitatea este de asemenea un factor de risc pe care trebuie să-l combatem, şi în acest sens activitatea fizică ne ajută foarte mult să ne menţinem sănătatea inimii, adică consumul de calorii comparativ cu ceea ce ardem…consumul de legume, fructe, sunt iarăşi nişte factori care ne ajută să prevenim bolile inimii.

Direcţia de Sănătate Publică Timiş are în derulare o campanie de informare cu privire la adoptarea sau menţinerea unui stil de viaţă sănătos la locul de muncă.

Era vitezei şi a tehnologiei îi fac pe oameni să-şi neglijeze sănătatea. Tocmai de aceea, reprezentanţii DSP au hotărât că angajaţii marilor companii trebuie să fie cei mai conştienţi de riscurile care pot provoca afecţiuni ale inimii. Asta cu atât mai mult cu cât statisticile arată că un număr tot mai mare de persoane sub 35 de ani ajung să fie disgnosticate cu hipertensiune arterială. 

autor: Maria Rohnean

Sursa: Televiziunea Medicala

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.