Ziua Mondiala a Prematuritatii - sarbatoarea piticilor care lupta pentru viata

Ziua Mondiala a Prematuritatii – sarbatoarea piticilor care lupta pentru viata

0

Luni, 17 noiembrie, este Ziua Mondiala a Prematuritatii. ”Sunt sarbatoriti piticii care se grabesc sa vina pe lume inainte de vreme si lupta cu viata, pentru fiecare respiratie si fiecare gram de greutate inca din primele clipe de viata dovedind ca se pot face pasi mari si cu talpite minuscule”, transmite doctorul Livia Ognean, medic neonatolog si presedintele Asociatiei Baby Care. Vezi ce se intampla, in aceasta zi, la Sibiu!

Ziua Mondiala a Prematuritatii la Sibiu: Turnul Sfatului, iluminat in violet

De 4 ani de zile, in data de 17 noiembrie, in intreaga lume, se sarbatoreste Ziua Mondiala a Prematuritatii. La fel ca si anul trecut, si anul acesta Asociatia Baby Care Sibiu a creat un eveniment Facebook de informare privind prematuritatea, cauzele si complicatiile acesteia. Anul acesta, Asociatia Baby Care Sibiu isi propune chiar mai mult. In colaborare cu European Foundation for the Care of Newborn infants – EFCNI – si cu sprijinul Primariei din Sibiu, luni, 17 noiembrie – Ziua Mondiala a Prematuritatii -, Asociatia Baby Care Sibiu, impreuna cu fosti prematuri si familiile lor, vor avea o intalnire sub egida evenimentului European coordonat de EFCNI – “Socks for life” – „Sosete pentru viata”. Intalnirea va avea loc la Turnul Sfatului, turn care va fi colorat in violet – culoarea aleasa pentru celebrarea prematuritatii – incepand de luni si pana la sfarsitul saptamanii.

sosete”Prematuri mari, prematuri mici, mai tineri sau mai “batraiori”, dragi parinti, prieteni de pitici, va asteptam azi sa ne sarbatorim eroii, incepand cu ora 17,00 la Turnul Sfatului. Acesta va fi iluminat incepand cu ora 17,30, dar culoarea violet va fi foarte vizibila doar spre ora 18,00. Culoarea evenimentului dedicat prematuritatii este cea violet – daca aveti, sa purtati ceva violet e minunat. De asemenea, pentru a ne alinia evenimentului european, vom avea o panglica violet pe care vom prinde cu cleme cele mai mici sosete pe care le avem cu totii prin casa – “sosete pentru viata”! Va asteptam cu mare drag si dor!”, a anuntat Baby Care – asociatie care are ca obiectiv principal sprijinirea ingrijirii in cele mai bune conditii a nou-nascutilor internati in terapia intensiva neonatala – pe Facebook (foto https://www.facebook.com/BabyCareSibiu).

Sibiul se va alatura astfel altor cateva orase din tara care sarbatoreste prematurii – Bucuresti, Tg. Mures si Iasi. Pentru prima data, Sibiul va fi alaturi, in aceast cauza, de zeci de alte tari din intreaga lume, iar Turnul Sfatului se va alatura multor altor cladiri, monumente, obiective importante din intreaga lume care vor fi iluminate violet ca semn de solidaritate cu prematurii si famiile lor si ca semn ca lupta pentru reducerea riscului de nastere prematura – The Empire State Building din New York, Willis Tower din Chicago, Toronto CN Tower, The Brandenburger Tor din Berlin, Taipei 101 Tower, “Spodek” Stadium din Katowice, Kaunas City Hall din Lituania, Leeds Arena din Anglia, Piazza della Signoria din Florenta, National Museum din Varsovia, Queensland Parliament House din Brisbane, Australia, The Singapore Flyer.

Ziua Mondiala a Prematuritatii – in Romania se nasc anual peste 20.000 de copii prematuri

De ce avem Ziua Mondiala a Prematuritatii? La nivel mondial, unul din zece copii se naste prematur. In fiecare an, 15 milioane de copii se nasc inainte de termen, dintre care 500.000 de copii numai in Europa. In Romania se nasc anual peste 20.000 de copii prematuri. Prematuritatea este principalul factor de risc pentru decesul inaintea implinirii varstei de un an, iar Romania continua sa se afle pe primul loc in tarile Uniunii Europene din perspectiva ratei mortalitatii infantile.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.