Zmeura – beneficii pentru sanatate

0

Numeroase studii efectuate de nutritionisti confirma beneficiile pentru sanatate in urma consumarii de zmeura. Cel mai bine este sa alegeti fructe coapte si sa fie evitate fructele mucegaite sau patate.

Zmeura poate fi proaspata sau congelata. Trebuie sa stiti insa, ca atunci cand fructele se vor decongela acestea nu vor avea acelasi aspect ferm ca si cea proaspata, dar va fi la fel de dulce si delicioasa.

Zmeura este un fruct de padure care stimuleaza sanatatea unei persoane indiferent de forma in care este consumata.

Cuprins:

 1. Generalitati
 2. Beneficii pentru sanatate
 3. Carbohidrati si fibre
 4. Indicele glicemic

Zmeura – beneficii pentru sanatate

zmeura

 • Zmeura este bogata in acid elagic, un compus fenolic care ajuta la prevenirea cancerului, care inhiba cresterea celulelor canceroase si care opreste dezvoltarea anumitor forme de cancer.
 • Uleiul din seminte de zmeura este un factor natural de protectie solara. Acesta contine cantitati mari de compusi polifenolici cunoscuti pentru rolul lor anti-cancer. Deasemenea, contine antioxidanti puternici, cum ar fi vitamina C, quercetina si acidul galic.
 • Arderea grasimilor – Fructul este bogat in fibre si mangan. Fibrele ajuta la incetinirea procesului digestiv astfel incat senzatia de satietate sa persiste cat mai mult, iar manganul este un mineral care ajuta la mentinerea valorilor inalte ale ratei metabolice care contribuie la arderea grasimilor.
 • Consolidarea sistemului imunitar – Mineralele cum ar fi vitamina C au rolul sa ajute organismul sa dezvolte tesuturi conjunctive puterinice si un sistem imunitar capabil sa respinga atacul micro-organismelor. Zmeura dar si alte fructe de padure contin cantitati mari de vitamina C (alaturi de vitamina C, zmeura contine si potasiu).
 • Prevenirea aparitiei bolilor – contine substante cum ar fi flavonoidele si fitochimicalele care contribuie la prevenirea aparitiei multor boli. Fructul are in compozitie substante care ajuta la preintampinarea infectiilor vezicii urinare prin impiedicarea aderentei bacteriilor la celulele care captusesc peretii tractului urinar.
 • Vedere sanatoasa – este bogata in compusi importanti pentru o vedere sanatoasa. Substanta considerata a fi responsabila de aceasta calitate este luteina.

Cercetatorii au identificat numerosi compusi in fructele de padure (zmeura, afine, mure, capsuni) care ajuta la diminuarea riscului unei persoane de a fi afectata de mai multe tipuri de cancer si boli cardiovasculare.

Cantitatea de carbohidrati si fibre din zmeura

zmeura

 • 1/2 ceasca de fructe proaspete contine 3.5 grame (net) de carbohidrati plus 4 grame de fibre si are 32 de calorii.
 • 1/2 cana de fructe congelate are 6 grame de carbohidrati plus 2.5 grame de fibre si 32 de calorii. Recomandabil ar fi ca zmeura congelata sa nu fie indulcita.

Indicele glicemic pentru zmeura

zmeura

Nu exista nici un studiu glicemic care sa specifice care este indicele glicemic al zmeurei. Unele surse au raportat, comparativ cu alte alimente similare, ca acesta ar fi de aproximativ 40. 1/2 ceasca de fructe proaspete se estimeaza ca ar avea o incarcatura glicemica de 1.5.

Share.

Leave A Reply