Anemia – cauze, simptome, tratament

0

Anemia este definita ca o deficienta calitativa sau cantitativa a hemoglobinei, molecula ce se gaseste in globulele rosii. Deoarece hemoglobina transporta oxigenul de la plamani la tesuturi, anemia conduce la hipoxie (lipsa de oxigen) in organe.

Cuprins:

  1. Generalitati
  2. Tipuri
  3. Cauze
  4. Diagnosticare
  5. Tratament

Anemia – tipuri

Oxigenul este transportat de la plamani la tesuturi prin organism cu ajutorul globulelor rosii. Oxigenul se fixeaza pe hemoglobina, o molecula caracteristica oricarei globule rosii. Cand cantitatea de hemoglobina functionala este redusa, atunci se poate spune ca apare anemia.

Anemia care rezulta poate lua multe forme printre care:

  • cea cauzata de o deficienta de fier (anemia feripriva);
  • de vitamine (anemie megaloblastica);
  • a tiroidei, distrugerea prematura a globulelor rosii (anemie hemolitica);
  • inlocuirea celulelor normale din maduva rosie osoasa cu celule canceroase sau leucemia (anemie mieloftizica);
  • maduva rosie osoasa este atrofiata si este afectata hematopoieza(formarea sangelui) prin deficit cantitativ pe toate 3 seriile de celule sanguine: rosii, albe si trombocite (anemie aplastica);
  • defecte structurale innascute ale globulelor rosii, inhibarea productiei de eritropoietina de catre sistemul imunitar (anemie cronica) si o incapacitate de a produce hemoglobina sau de a se folosi de fier (anemie sideroblastica).

Toate aceste tipuri diferite de anemie pot fi grupate in categorii in functie de cauze si tratamente. In totalitate au fost identificate peste 400 de tipuri de anemie, multe dintre ele clasificate drept rare. O persoana anemica poate aparea adesea palida si slabita, poate simti ca nu mai poate respira sau ca lesina, sau o resimtire a batailor inimii in tot organismul.

Anemia – cauze

Perturbarea poate fi datorata mai multor conditii, unele ereditare dar majoritatea rezultatul unei alimentatii necorespunzatoare. Cu toate ca unele forme de anemie au nevoie de supravegherea medicului, acelea cauzate de alimentatie pot fi tratate acasa dupa darea diagnosticului.

Este important sa ne ocupam de anemia datorata alimentatiei pentru ca este foarte raspandita si totodata simplu de tratat.

Cele mai comune forme de anemie nutritionala sunt cea datorata lipsei de fier, de acid folic si de vitamina B12.

Anemia insasi nu este o boala, ci mai degraba un set de simptome ce tin de patologic. Abuzul de alcool si alcoolismul, Betatalasemia, Cancer , Boala celiaca, Boli ale tesutului conjunctiv, Boala lui Crohn, Diverticulita (Diverticuloza), Escherichia coli Enteroinvaziv (EIEC), Cancer esofagian, Deficienta de G6PD, Sindromul hemolitic uremic, Boala inflamatorie intestinala , Malarie, Medicamente antiinflamatorii nesteroide si Ulcere, Cancer pancreatic, Ulcer gastroduodenal, Anemia pernicioasa, Bolile hemoglobinei (Drepanocitoza), Cancer gastric, Colita ulcerativa, Menstruatie.

In general, anemia are patru cauze majore:

  • Hemoragie
  • Hemoliza -distrugerea excesiva a globulelor rosii
  • Productia insuficienta de globule rosii
  • Nivel insuficient de hemoglobina

La femei, incidenta anemiei este mai crescuta decat in cazul barbatilor, din cauza pierderii lunare de sange prin menstruatie.

Anemia feripriva (datorata lipsei de fier din organism) este comuna la adulti, fiind cauzata de pierderea de sange -prin menstruatie sau prin sangerari latente.

La copii, anemia feripriva se datoreaza insuficientei aportului alimentar de fier. Anemia este cauzata frecvent de sangerarea gastrointestinala consecutiva luarii unor medicamente obisnuite, precum aspirina sau ibuprofen (Advil sau Motrin).

Anemia  – diagnosticare

Deoarece de cele mai multe ori anemia afecteaza transportul de oxigen, este influentata si utilizarea combustibililor. Deoarece anemia este o problema hematologica se impune testarea elementara a sangelui. Acest test poate furniza multe dintre informatiile necesare: determinarea procentajului de celule albe (importante in lupta impotriva infectiilor), a hematocritelor (catul impartirii volumului de globule rosii la volumul total de sange).

Testul consta in observarea la microscop a unei probe de sange pentru a localiza anormalitati in structura celulei. Pentru ca boala sa fie diagnosticata drept anemie, numarul globulelor rosii trebuie sa fie sub 4,8 milioane/microlitru la barbati si 4,5 milioane/microlitru la femei (fata de cantitatile normale de 5,4 miloane/microlitru la barbati si 4,8 milioane/microlitru la femei).

Este destul de usor sa iti dai seama daca un pacient este anemic. In general, mult mai dificil si mai costisitor este sa constati cu exactitate cauza dereglarii. Progresele tehnologice actuale permit formularea unei teze despre cauza bolii prin cateva teste simple ale sangelui. Anemia poate exista in trei feluri diferite: productie scazuta de globule rosii, distrugere crescuta a acestora sau pierderea sangelui prin hemoragie. Cele trei forme de anemie nutritionala sunt datorate productiei scazute de globule rosii.

Cea mai comuna este anemia asociata lipsei de fier.

Anemia datorata deficientei de fier (anemie feripriva)

Deficienta de fier este cea mai raspandita deficienta din intreaga lume. Ea influenteaza vietile a milioane de femei si copii si contribuie la o dezvoltare cognitiva scazuta, mortalitate infantila si capacitate de munca redusa. Insa, cu masuri de sanatate publica corespunzatoare, aceasta forma de lipsa a micro-nutrientilor poate fi tinuta sub control.

Cu toate ca acest tip de deficienta poate fi stopata prin tratament, stricaciunile mentale si psihomotorii nu sunt in totalitate intelese. Cu toate ca anemia nutritionala a scazut in tarile dezvoltate, inca mai sunt afectate intre 500 si 600 milioane de oameni (o sesime din populatia lumii). Chiar si in Statele Unite deficienta de fier este cea mai dominanta malnutritie. Acest tip de anemie este cea mai prezenta la copiii mici intre 6 si 24 de luni si la femeile apte de reproducere, nelipsind insa si la adolescenti, adulti si batrani.

Deficienta de fier se dezvolta incet si nu este vizibila decat dupa ce anemia e majora si exista consecinte. Principalele cauze sunt consumul insuficient de mancaruri ce contin fier, absorbtia slaba a acestuia in organism si pierderea de sange. Saracia, abuzurile si traiul intr-o casa cu conditii de cofort proaste plaseaza copiii in aria maxima de risc pentru anemie.

Cand se diagnostica boala, este verificat nivelul fierului dupa ce rezultatele de laborator sunt gata. Daca este mic se verifica si nivelul de feritina, o proteina ce fixeaza fierul. Daca nivelul de feritina este scazut, este confirmat diagnosticul de anemie.

Anemia – tratament

Exista o varietate de masuri pentru a preveni si combate anemia datorata deficientei de fier. Acestea includ imbunatatirea alimentatiei, consumul de mancaruri bogate in fier, suplimente de vitamine s.a.m.d.

Numeroase studii au aratat ca frecventa suplimentelor de fier poate fi redusa de la zilnic la saptamanal fara a compromite eficienta tratamentului. Totusi la copii mici si la femeile gravide se pastreaza recomandarea de a lua suplimente zilnic.

Carnea este o sursa buna de fier cu absorbtie rapida

Sunt multe strategii pentru fortifierea cu fier la nivel national. Una dintre ele ar fi suplimentarea unei mancari de baza, consumata in cantitati mari de catre toata populatia. In Caraibe, America de Sud, America de Nord si Regatul Unit, aceasta abordare a avut succes prin folosirea fainii de grau. O a doua abordare de succes a fost folosirea condimentelor, uleiului de peste si a zaharului.

Mancaruri bogate in fier care sunt rapid absorbite in organism includ carnea (in special ficatul), pestele, carnea de pasare, ouale, molustele, fasolea si mazarea, fructele uscate, faina de soia s.a.m.d. Aceste mancaruri, impreuna cu cele bogate in vitamina C, sustin absorbtia de fier in organism.

Totodata exista mancaruri care reduc abilitatea corpului de a absorbi fier prin blocarea intrarii lui in sistemul digestiv: painea graham, calciul, ceaiul, zincul in cantitati excesive s.a.m.d. Barbatii au nevoie de aproximativ un gram de fier in fiecare zi. Femeilor care alapteaza sau sunt insarcinate, precum si copiilor in crestere, le trebuie aproximativ 1,5 pana la 2 grame zilnic. Cu toate acestea doar 10% din fierul pe care il mancam este absorbit in organism asa ca, un barbat normal ar trebui sa consume 10 grame de fier pe zi.

Anemia datorata deficientei acidului folic

Spanacul contine niveluri ridicate de acid folic.

Acidul folic este un membru al grupului de vitamine B. Lipsa lui duce la o anemie caracterizata de un numar mic de globule rosii foarte mari in dimensiuni. Deficienta se produce daca alimentatia este saraca in acid folic sau daca intestinele nu o pot absorbi. Asocierea unei alimentatii necorespunzatoare cu alcoolismul este cauza cea mai comuna a deficientei acidului folic. Abuzul de alcool nu numai ca contribuie la malnutritie ci si produce unele schimbari chimice care duc la scaderea nivelului de acid. Deficientele pot fi datorate si unei cereri ridicate de acid folic ca in cazul cancerului, sarcinii, hipertiroidismului, anemiei hemolitice sau de unele medicamente ce faciliteaza absorbtia.

Acidul folic este indispensabil in metabolismul aminoacizilor si in formarea de globule rosii sanatoase. Acesta este o substanta solubila in apa si de aceea nu poate fi stocata in mari cantitati in corp. De aceea trebuie realimentat printr-o alimentatie sanatoasa. Organele animale ca si ficatul si rinichii contin cea mai mare cantitate de acid folic. Alte mancaruri bogate in acest acid: legume verzi (spanac, asparagus, broccoli), suc de portocale, banane, fasole si mazare. La fel ca si cu fierul, cantitatea de acid folic absorbita depinde de sursa lui. Doar intre 25% si 50% din acidul folic consumat este absorbit. Motivele pentru absorbtia redusa a acestuia pot fi: prajirea excesiva a alimentelor, lasarea legumelor crude la temperatura camerei timp de mai multe zile si consumul de antiacizi.

Majoritatea oamenilor pot preveni aparitia deficientei acidului folic prin pastrarea unei alimentatii echilibrate, prin limitarea consumului de alcool sau prin luarea de suplimente in timpul sarcinii. Totodata fumatul “neutralizeaza” vitaminele, astfel se recomanda renuntarea la acesta.

Share.

Leave A Reply