Cum deosebim ouale sanatoase de celelalte? Tot ce e bine sa stim despre oua

0

Ouale proaspete sunt destul de diferite de ouale cumparate de la magazin. Nu numai ca sunt bune din punct de vedere nutritional, mai ales in cazul in care gainile sunt crescute in aer liber, dar ouale proaspete au alte cateva aspecte care ar trebui sa le tinem minte inainte de a ajunge sa alegem.

Galbenusul – ouale sanatoase au galbenusul mai inchis la culoare

In functie de cat de mult gainile au fost in aer liber, galbenusul poate fi considerabil mai inchis la culaore decat suntem obisnuiti sa vedem la oul cumparat de la magazin.

Nuanta mai inchisa, chiar spre portocaliu, este o dovada a unei diete sanatoase de iarba si gandaci, gaze, si este mult mai gustos si hranitor decat celelalte versiuni, mai putin bogate in nutrienti.

Caracteristicile oului sanatos

Cum va dati seama cum arata un ou bun? Atunci cand mergeti la cumparaturi fiti atenti la urmatoarele elemente:

  • Rezistenta si densitatea cojii: daca abia ca atingeti oul si se sparge, mergeti mai departe. Cu cat dieta gainii este mai bogata, cu atat coaja este mai rezistenta. Un ou nu se sparge asa usor daca este sanatos.
  • Culoarea galbenusului: Majoritatea consuma oua cu un galbenus deschis la culoare. Aceasta nu este culoarea ideala. Galbenusul oului ar trebui sa fie portocaliu- cu cat este culoarea mai inchisa, cu atat mai bine.
  • Densitatea galbenusului: Ar trebui de asemenea sa verificati densitatea galbenusului pentru a determina calitatea oului.

Galbenusurile provenite de la gainile sanatoase sunt mai groase si mai rotunde. Asta inseamna un gust mai bun si mai multi nutrienti.

Ouale proaspete pot dura luni de zile netinute in frigider

Un ou proaspat este acoperit cu un strat protector special numit “Bloom”. Nu se poate vedea sau simti, dar e acolo. Acest strat ajuta la protejarea potentialului de dezvoltare de a fi expus la bacterii prin coaja. Cand oul a fost spalat, stratul de protectie este pierdut, si ouale incep sa se strice din cauza ca bacteriile se absorb prin coaja.

Ouale cumparate din magazin au fost spalate inainte de a fi ambalate, astfel incat acestea au un termen de valabilitate foarte limitat. Ouale proaspete, pe de alta parte, pot dura mai multe luni, chiar fara refrigerare, atata timp cat stratul protector nu a fost spalat, si ouale sunt depozitate intr-un mediu rece.

Testul scufundarii oului in apa

Se pun ouale intr-un recipient adanc cu apa rece. In cazul in care ouale se scufunda pe fundul vasului si raman, aceste oua sunt proaspete. In cazul in care ouale plutesc in partea de sus, sunt rele.

Daca oul sta pe fundul vasului si actioneaza ca ar vrea sa pluteasca, dar nu destul cat sa se ridice, este un pic vechi, dar inca suficient de bun pentru fi mancat.

Desigur, odata ce le-am pus in apa este bine sa le punem in frigider sau sa se consume.

Ouale fertilizate

Ouale trebuie sa fie fertilizate inainte de a putea avea pui.

Ouale fertilizate trebuie asezate pe ele o gaina sau incubate, inainte de a se va dezvolta in pui. In cazul in care ovulul nu este pastrat cald, embrionul nu va creste.

Ouale fertilizate sunt perfect in regula sa manance, chiar daca o gaina a fost asezat pe ea pentru o zi sau doua. Mai mult decat atat, se pot observa pete de sange si probe de dezvoltare. Aceste oua sunt inca in siguranta sa se manance.

Share.

Leave A Reply