Jumatate din crenvurstii din Romania sunt colorati cu extract de gandaci. Doar trei sortimente de crenvursti nu contin E-uri

17

Daca cumparati crenvursti din supermarket este bine sa aveti grija de care luati. Asociatia Pro Consumatori (APC) a facut un studiu in care s-au analizat 43 de produse comercializate in Romania.

Studiul arata ca aproape jumatate din crenvurstii care se gasesc in hipermarketurile si in magazinele din Romania sunt colorati cu extract de gandaci din specia cosenila.

Potrivit studiului, carnea se regaseste in crenvursti in proportii diferite, astfel ca sunt crenvursti in care pieptul de curcan se regaseste in produs in proportie de 53%, dar si produse in care pieptul de pui variaza intre 23% si 80%.

„La 7% din produsele analizate nu apare mentionata in lista ingredientelor cantitatea de carne din reteta folosita la fabricarea crenvurstilor. La 26% dintre produsele analizate s-a folosit carne separata mecanic (carne de pasare separata mecanic, carne de pui si curcan separata mecanic, carne de pui separata mecanic si carne de curcan separata mecanic)”, se arata in documentul dat publicitatii de APC.

Concret, la fabricarea crenvurstilor, in functie de specie, carnea folosita se regaseste astfel:

Top 10 marci de crenvursti dupa continutul de carne:

  1. Pikok/Polonia cu 93% carne din pulpa de porc si fara aditivi;
  2. Golfera/Italia cu 88% carne de pui si 2 aditivi;
  3. AIA/Italia cu 88% carne de curcan si pui, dar cu 5 aditivi;
  4. Dulano/Germania cu 87% carne de porc si 2 aditivi;
  5. Aldis/Romania cu 87% carne (60% piept de pui si 27% carne lucru pui) cu 3 aditivi;
  6. Martinel/Reinert/Romania cu 85% carne de porc si 3 aditivi;
  7. Pikok/Polonia cu 85% carne (72% piept de pui si 13% carne din pulpa de pui) si 9 aditivi;
  8. Perfect Poultry/Slovenia cu 82% carne de pui si 5 aditivi;
  9. Agil/Romania cu 80% piept de pui si fara aditivi;
  10. Zimbo/Ungaria cu 80% carne (60% carne de porc si 20% carne de vita) si 5 aditivi.

Trei marci de crenvursti de pe piata fara E-uri:

Insa crenvurstii nu sunt lipsiti nici de aditivi alimentari. Continutul de E-uri variaza intre zero si 11 aditivi, trei marci de pe piata fiind fara E-uri, potrivit studiului:

  1. Pikok cu 93% carne din pulpa de porc,
  2. Agil cu 80% piept de pui,
  3. Forzoso cu 59% carne pui si 29% piele pui.

Top 10 marci de crenvursti dupa numarul de aditivi alimentari:

  1. Campofrio cu 11 aditivi;
  2. Caroli/Familia cu 10 aditivi;
  3. Pikok, Caroli, AIA,cu 9 aditivi;
  4. Casa Gruia, Banat Bun cu 8 aditivi;
  5. Carrefour, Fox, Meda, Auchan cu 7 aditivi;
  6. Baroni, Casa Gustului, Cris-Tim, Elit, Cora cu 6 aditivi;
  7. AIA, C+C, Zimbo, Agil, Auchan, Perfect Poultry, Baroni, Cris-Tim cu 5 aditivi;
  8. Mega Image, Angst, Ifantis, Pick, Unicarm,Prodprosper cu 4 aditivi;
  9. Transavia, Angst, Reinert, Aldis cu 3 aditivi;
  10. Dulano, Golfera, Angst cu 2 aditivi.

42% dintre produsele analizate sunt colorate cu carmin/E120/acid carminic

Inspectorii noteaza ca

„42% dintre produsele analizate sunt colorate cu carmin/E120/acid carminic un colorant rosu stralucitor obtinut dintr-o specie de insecta numita cosenila”.

Crenvurstii nu trebuie sa faca parte din alimentatia copiilor si a adultilor cu afectiuni cardiovasculare

„La alegerea unui sortiment de crenvursti trebuie sa aveti in vedere cantitatea de carne din respectivul produs si principalii nutrienti mentionati in declaratia nutritionala, respectiv cantitatea de proteine, grasimi/acizi grasi saturati, continutul de sare, evitandu-se acei crenvursti care au in compozitie aditivi alimentari, cum ar fi monoglutamatul de sodiu, caragenanul, carminul si nitritul de sodiu. Totodata, trebuie evitati crenvursti obtinuti din carne separata mecanic (resturi de tesut muscular, cartilagii, vase de sange, nervi si tesut conjunctiv) cu adaosuri de zaharuri, faina de grau, gris de grau, fibre de soia, fibre de mazare, fibre vegetale, proteina animala, proteina vegetala hidrolizata, proteina hidrolizata din drojdie, gelatina si amidon, care de fapt mascheaza calitatea scazuta a produselor. Totodata, verificati termenul de valabilitate si conditiile de pastrare din spatiul de comercializare. Din cauza continutului ridicat de sare si a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, crenvurstii nu trebuie sa faca parte din alimentatia copiilor si a adultilor cu afectiuni cardiovasculare”, a declarat Costel Stanciu, presedinte al APC Romania.

sursa

Share.

17 Comments

  1. Acesti producatori sa dispara de pe piata si sa nu uite de Dumnezeu sa nu creada ei ca vor scapa de pedeapsa .Am ajuns sa mincam piele unghii si gindaci Sa li se anuleze autorizatia de functionare si sa-si manince cremvustii care ii produc cu carne decupata si gindaci.Sa le fie rusine si frica de Dumnezeu.

    • daca in ecuatiile lor ar fi intrat si Dumnezeu, mai mult ca sigur ca nu ar fi fost niste inselatori, asadar ramineam fara subiectul E-urilor din crenvursti…

  2. Nenorocitilor de ce faceti cremvusyi din piele unghii si gindaci. Sa-i mincati si voi sa va imbolnaviti nu noi.sa va fie rusine si frica de dumnezeu caci va va prdepsi rsu

  3. Pingback: Jumatate din crenvurstii din Romania sunt colorati cu extract de gandaci! Doar trei sortimente de crenvursti nu contin E-uri - Fii Sanatos

  4. Pe cei de la Agil i-ati trecut si la categoria fără aditivi si la categoria cu aditivi… Ce sa înțelegem?

  5. Iuliana Ghinea on

    In studiu nu se spune nimic despre crenvurștii fabricați de Meda? Nu au fost incluși in aria de verificări?

  6. Si cei de la Caroli care au 80% carne unde se pozitioneaza? Din cate stiu Caroli are mai multe branduri de cremwursti. Sau aici apar doar cei care au platit reclama?!?

  7. 80-93% carne??? sau MDM???? Cat despre colorantul obtinut din gandaci ala se foloseste de 100 de ani si nu este vorba de gandaci de bucatarie. Articolul asta cam miroase a reclama la produsele din import

    • A fost mentionat mai sus cei de la Agil care au 80% piept de pui sunt fara adiitivi dar probabil fac ci de porc si alte amestecuri in care pun aditivi de aceea apar pe amandoua listele. Cel putin asa am inteles eu. Sunt curioasa daca gasesc crenvurstii astia fara e-uri pe undeva, ca nu prea imi suna cunoscut.

      • Pikok fara aditivi sunt la Lidl. Tocmai am cumparat zilele trecute. Chiar nu credeam ca exista asa ceva pe piata… nu au nici membrana, sunt f. ok zic eu. Nici noi nu consumam crenvursti(din motivele enumerate mai sus) insa aceasta varianta merita incercata din cand in cand 😊

  8. Intrebare: de ce sunt lăsate să intre pe piata asemenea produse????? Cine mai câștigă pe lângă producători? ????? De ce plătim taxe unui stat care nu este în stare să ne protejeze sănătatea? ???

Leave A Reply