5 mai – Ziua Internationala a Moasei

0

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Moașei sărbătorită anual pe 5 mai, Asociaţia pentru Naştere Naturală şi Alăptare şi compania Houston NPA organizează simpozionul naţionalMoaşa independentă – veriga lipsă”. Evenimentul se va desfășura în Aula Academiei Europene HIV/SIDA şi de Boli Infecţioase din cadrul Institutui Prof. Dr. Matei Balş din București, în data de 5 mai, între orele 10.00 şi 18.00.

Să fii alături de o femeie în momentul cel mai puternic și mai intens din viaţa ei este un privilegiu. Să întâmpini o nouă viaţă cu căldură și respect este un miracol. Pe 5 mai sărbătorim Ziua Internaţională a Moașei. Aducem împreună moașe, medici, gravide, psihologi și pe toţi cei dornici să afle ce înseamnă cu adevărat Moașa Independentă”a declarat Irina Popescu, Asociaţia pentru Naştere Naturală şi Alăptare.

Rolul Moaşei

Potrivit Ordonanței 144/2008 art 7, moașa urmărește o femeie gravidă, asistă nașterea și însoțește mama și copilul în perioada post-partum, adica primele 6 săptămâni după naștere, în situația în care totul decurge normal, fiziologic, adică în peste 70% cazuri. Tot moașa este abilitată să recunoască și să trimită către medic orice patologie care apare în decursul sarcinii, nașterii sau al perioadei post-partum. Ea este specialistul care educă cuplurile în timpul sarcinii în privința nașterii, alăptării și îngrijirii copilului (inclusiv sfaturi despre igienă și alimentație), iar după naștere se ocupă de consilierea mamelor în alăptare.

În acest moment, în România cuvantul “moașă” este asociat fie cu moașa comunală, fără cunoștințe în domeniu, fie cu asistenta de obstetrică din maternități.

“Moașa independentă trebuie să-și scrie singura istoria în România, pentru a nu fi confundată cu ceea ce nu este. Medicul se ocupă de patologie, moașa de fiziologie. Doar că, în ultimii zeci de ani, medicul a preluat și partea moașei, ocupându-se el și medicalizând excesiv sarcina și nașterea. Acum este rândul moașelor să-și recâștige drepturile, să atingă un statut profesional de egalitate, de colaborare cu medicii obstetricieni-ginecologi. Mai exact, medicul se ocupă de patologie, de intervenţie. Când nu este necesară nicio intervenţie, medicul nu are ce să vindece, ce să repare, iar aici intervine rolul moașei, care așteaptă și nu intervine în normalitatea procesului”, a explicat Irina Popescu.

În țările occidentale, moașele beneficiază nu numai de facultăți de profil, dar și de numeroase cursuri de perfecționare. Pentru că pot asista și coodona nașterile  acasă, moașele sunt obligate să aibă contract cu un medic sau cu o unitate medicală care să preia gravida în clipa în care apar complicații.

Irina Popescu este de părere că “nașterea acasă nu va fi aleasă de majoritatea gravidelor din România. Dar în schimb, nașterea asistată de moașe poate să aibă loc în spitale, în centre speciale de nașteri, nu neapărat acasă. Implementarea sistemului de supraveghere perinatală cu moașa trebuie să fie făcută la nivel naţional, atât în mediul urban precum și în cel rural, treptat. Nu este nevoie de promovarea excesivă a nașterii la domiciliu, atât timp cât femeile au dreptul să aleagă nașterea cu moașa în spital sau în centre de nașteri (încă inexistente la noi).

Centrele de naștere din străinătate funcţionează numai cu moașe pregătite și experimentate, dar în România, fiind la început conceptul, aceste centre ar trebui să funcţioneze în imediata apropiere a spitalelor, iar nașterile normale și fără complicaţii să fie gestionate de moașe, în colaborare cu obstetricieni, neonatologi etc.

 Nu cred că există o reticienţă a femeilor de a naște cu moașa. Cred că femeile încă nu cunosc competenţele unei  moaşe. Tocmai asta reprezintă o provocare în acest moment: de a a scoate în faţă acest specialist, care se ocupa de gravidă, e foarte competent și îi oferă pe lângă actul medical în sine și sprijin emoţional, încurajare”.

Naşterea naturală, pe lângă avantajele fizice evidente (recuperare rapidă, riscuri mult mai mici post-partum) include și un beneficiu psihologic enorm: acela de a da încredere și putere femeii care tocmai a născut

Sursa: Televiziunea Medicala

Share.

Leave A Reply