Accident vascular cerebral, pe lista privind handicapul

Accident vascular cerebral, pe lista privind handicapul

1

Rovana PlumbPromisiune legată de încadrarea în grad de handicap a celor care suferă un accident vascular cerebral! Ministrul Muncii Rovana Plumb susține că a discutat despre acest lucru cu titularul de la Sănătate, Nicolae Bănicioiu.

”Am discutat cu ministrul Sănătății, Niculae Bănicioiu, iar accidentul vascular cerebral se va reintroduce pe lista privind handicapul. Acest lucru se va concretiza cât de curând prin ordin comun al ministrului Muncii și ministrului Sănătății, în maximum două săptămâni. Urmează să stabilim clar și în care grupă de handicap se înscrie”, a arătat, la Realitatea Tv, Rovana Plumb.

Accidentul vascular cerebral a fost eliminat din lista privind handicapul în anul 2007, precizează Agerpres.

Informații extrem de utile privind lista privind handicapul – care sunt tipurile de handicap, gradele de handicap, cine face încadrarea în grad de handicap se regăsesc pe site-ul Asociației PRO STEM CELL –  aici. Aflăm că 3% din populația României este alcătuită din persoane cu dizabilități, potrivit datelor Autorității Naționale pentru Persoanele cu Handicap – ANPH. Din acest procent, jumătate sunt încadrate la categoria de handicap accentuat (gradul doi).

Un accident vascular cerebral apare atunci când un vas de sânge care furnizează sânge la nivelul unei zone a creierului se sparge sau este blocat de un cheag sanguin.  Celulele nervoase din acea zonă sunt afectate și ele pot muri în câteva ore. Ca rezultat, acea parte a corpului care este controlată de zona afectată a creierului nu mai poate funcționa adecvat, precizează sfatulmedicului.ro.

Accidentul vascular cerebral (…) se caracterizează prin apariţia unui deficit neurologic (amorţeli, ameţeli, tulburări de vorbire sau vedere), deficit cauzat de afectarea primară sau secundară a unui vas cerebral. Există două tipuri de accident vascular cerebral: hemoragia cerebrală şi ischemia cerebrală (infarctul cerebral). Diferite cauze şi multipli factori de risc pot produce aceste două mari evenimente vasculare cerebrale”, a declarat conf. dr. Dan Cuciureanu, Clinica de Neurologie a Spitalului de Neurochirurgie “N. Oblu” Iaşi, pentru ziaruldeiasi.ro.

Accidentul vascular cerebral reprezintă prima cauză de mortalitate în România şi a treia cauză în lume.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Diabetul zaharat – tipuri, diagnostic, simptome, tratament • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.