Administrarea chimioterapiei pe camere implantabile la Cluj

Administrarea chimioterapiei pe camere implantabile la Cluj

1

1431_articolMedicii specialişti din Cluj-Napoca trag un semnal de alarmă asupra importanţei pe care o are folosirea camerelor implantabile în administrarea citostaticelor la pacienţii diagnosticaţi cu cancer. Prin introducerea unui astfel de sistem se asigură un acces venos sigur şi facil, ce uşurează tratamentul pacienţilor oncologici aflaţi într-un program de chimioterapie şi le oferă o îmbunătăţire a calităţii vieţii.

Camerele implantabile sunt un sistem de tip Port-a-Cath (PAC), se montează sub piele în cadrul unei intervenţii chirurgicale simple cu anestezie locală, iar riscurile sunt minime, pacientul fiind externat în aceeaşi zi. Porturile sunt formate dintr-o cameră conectată la un cateter venos central şi se utilizează în cazul tratamentelor care presupun injectări frecvente, ce conduc în final la distrugerea venelor pacienţilor. „Chimioterapia este un tratament complex şi dificil, ce poate afecta atât sistemul venos periferic, cât şi pielea sau ţesutul muscular al pacienţilor oncologici. Dispozitivele de tip port-a-cath vin în întâmpinarea nevoilor celor ce urmează şedinţe de chimioterapie, fiind o soluţie prin care medicamentele sunt administrate rapid şi eficient prin intermediul sistemului circulator, cu un minim de disconfort pentru pacient” afirma dr. Adrian Udrea, medic primar oncolog la clinica Medisprof din Cluj-Napoca.

Beneficiile pe care le aduce utilizarea camerelor implantabile în oncologie sunt net superioare celorlalte forme de administrare venoasă a citostaticelor: „Aceste camere montate subcutanat reduc efectul toxic al chimioterapicelor asupra organismului, diminuează riscul de infecţie şi tromboza venoasă, permiţând distribuţia imediată a medicamentelor în sistemul venos central. Cu toate acestea, pot apărea mici complicaţii postoperatorii imediate sau tardive legate de locul de implantare, tehnica utilizată şi condiţiile de întreţinere” adăugă dr. Bogdan Micu, medic chirurg cu experienţă în montarea sistemelor de tip Port-a-Cath (PAC), dobândită în urma absolvirii cursurilor de specializare în Lille, Franţa.

Folosirea camerelor implantabile la pacienţii oncologici este deosebit de importantă, mai ales în cazul celor ce necesită programe de chimioterapie pe termen lung. Pe lângă riscul diminuat de infecţie, există şi alte avantaje ale acestor porturi: asigura un acces intravenos facil la pacienţii ce nu au un sistem de vene ponuntat şi reduce disconfortul şi durerile cauzate de puncţionările repetate ale vaselor sangvine. „Cunoaştem cât de problematica este administrarea citostaticelor şi ce efecte poate avea această terapie. De aceea, clinica Medisprof oferă pacienţilor săi, pe lângă metodele clasice, posibilitatea de administrare a chimioterapiei pe camere implantabile, procedura fiind realizată sub strictă supraveghere a unor medici cu experienţă în  aplicarea acestui tratament” a concluzionat dr. Adrian Udrea, medic primar oncolog.

Clinica Medisprof a fost înfiinţată în anul 2003 în Cluj Napoca, unul dintre principalele sale obiective pe parcursul dezvoltării fiind sprijinirea şi îmbunătăţirea reţelei medicale oncologice din România. Pe lângă secţia de oncologie, clinica Medisprof pune la dispoziţia pacienţilor şi servicii de medicină de familie, medicina muncii, analize laborator, psihologie clinică şi nutritie-dietetica.

Sursa: Televiziunea Medicala

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Administrarea Citostaticelor Tehnica - elicad.space

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.