Alerta! Pesta porcina africana la granita

0

Autoritatile romane, in alerta! La granita au aparut focare de pesta porcina africana: nu exista vaccin, nu exista tratament! Omul poate fi afectat?

Pesta porcina africana: focarele cele mai apropiate de tara noastra au fost notificate de catre Ucraina, in zonele Odessa si Mikolayv, la o distanta de 200 km de Romania!

Pesta porcina africana apare la porcii domestici si porcii mistreti. Boala se manifesta prin temperatura foarte ridicata, roseata sau invinetire a pielii, a marginilor urechilor, a varfului picioarelor, a abdomenului si pieptului, lipsa poftei de mancare, apatie si impleticire in mers, care pot aparea cu 24-48 de ore inaintea mortii: mortalitatea este ridicata, aproape de 100%!

Ce sa fac in cazul in care suspectezi ca un porc este bolnav de pesta porcina africana? Trebuie sa anunti imediat medicul veterinar ori Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

Ce vor face serviciile veterinare in cazul aparitiei unui focar de pesta porcina africana?
toti porcii vor fi ucisi, iar proprietarii vor primi despagubiri pentru pierderile suferite;
– toate cadavrele porcilor ucisi vor fi distruse in conditii de maxima securitate astfel incat sa se impiedice orice transmitere a bolii;
– circulatia animalelor va fi pusa sub restrictii in perioada evolutiei bolii, iar animalele din curtile aflate in perimetrul de restrictii vor fi tinute sub observatie;
– exploatatiile infectate vor fi dezinfectate, dezinsectate si deratizate, primind aprobarea pentru repopulare cand conditiile sunt intrunite.

Cum se transmite pesta porcina africana?

Pesta porcina africana se transmite prin contactul direct dintre porcii domestici si/sau salbatici, bolnavi si cei sanatosi. Boala se raspandeste prin contactul cu secretiile (lacrimi, saliva) si excretiile (fecalele animalelor infectate). Porcii sanatosi se infecteaza prin contactul cu obiecte, hrana, imbracaminte, mijloace de transport, adaposturi contaminate. Virusul poate fi purtat de la porcii bolnavi catre cei sanatosi in cadrul miscarilor necontrolate sau ilegale ale animalelor (transport, vanzare, targuri) si de catre oameni, pasari, insecte. Virusul de pesta porcina africana se transmite de la porcii aparent sanatosi, cu 2-4 zile inainte de aparitia semnelor de boala. Infectia poate fi contactata prin intermediul resturilor alimentare din gospodarie, motiv pentru care acest tip de alimentatie este interzis (din carne de porc, netratata termic sau resturi ce contin fragmente de porc infectat cu virusul de pesta porcina africana).

Nu exista vaccin impotriva bolii, nu exista tratament! Masurile de prevenire (igiena alimentara si a exploatatiilor, miscarile animalelor si masurile de control aplicate de autoritatile imputernicite sunt singurele metode care pot tine pesta porcina africana departe.

Pesta porcina africana: cat este de periculoasa pentru om

Boala nu este transmisibila la om, dar poate genera pierderi economice de proportii. Carnea de porc provenita de la animalele infectate cu acest virus nu constituie un pericol pentru oameni, dar este recomandat sa nu fie consumata!

Share.

Leave A Reply