Ambrozia – de ce este atat de periculoasa?

1

Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) este o planta anuala, perena prezenta in gradini, in culturile de cereale si de florea-soarelui respectiv in zonele lasate in paragina.

O planta matura poate alibera pana la 8 miliarde de grauncioare de polen ~20 microni diamentru~ si pana la 30.000 de seminte care isi pastreaza calitatile germinative 40 de ani.

E suficient sa-i inspiri polenul. Practic te poti imbolnavii fara sa stii de ce.

In Timisoara exista o concentratie de particule alergene de 15 ori mai mare decat in Germania

„In Timisoara exista o concentratie de particule alergene de 15 ori mai mare comparativ cu orasele Germaniei, atunci cand productia de polen a ierbii parloagelor este in perioada de varf (lunile august – octombrie).”afirma in 2012 prof. dr. Carmen Bunu-Panaitescu, specialist in alergologie si imunologie clinica.

ambrozie

Concentratia e mult mai mare in zonele de la marginea Timisoarei, unde exista mult mai multe terenuri necultivate, cumparate de proprietari pentru a construi sau a le revinde (planta apare pe orice teren neingrijit, dar si pe marginile drumurilor).

ambrozie

„In jur de 80 la suta dintre pacientii pe care i-am avut in august au venit din cauza alergiei la ambrozie. Cei mai multi sufera de rinita alergica, fiind afectati de simptomele acesteia: stranut, curgere apoasa a nasului, obstructie nazala, mancarimi de nas si gat, lacrimare. Cel mai grav pot fi afectati bolnavii de astm, care in cazul declansarii unor crize pot ajunge chiar la urgente pentru oxigen. Grav este faptul ca, mai devreme sau mai tarziu, toate persoanele expuse zilnic la asemenea cantitati de polen vor ajunge alergice” preciza d-na Bunu-Panaitescu.

ambrozie

La cei deja alergici simptomele de stranut repetat reapar anual „dupa 10-15 zile de contact cu polenul”, la jumatatea lunii august. In faza critica obstructia nazala ii impiedica pe bolnavi sa se mai odihneasca, de teama asfixierii (obstructia creste in pozitia intins si dupa stranuturi).

Toate persoanele expuse zilnic la asemenea cantitati de polen vor ajunge alergice

„Mai devreme sau mai tarziu, toate persoanele expuse zilnic la asemenea cantitati de polen vor ajunge alergice”
prof. dr. Carmen Bunu-Panaitescu, specialist in alergologie si imunologie clinica

Maximul cantitatii de polen eliberat se atinge la inceputul lunii septembrie.

Ce probleme si hotarari exista

In Timisoara exista o Hotarire de Consiliu Local care permite amendarea celor care nu isi curata terenurile de ambrozie cu amenzi de pana la 2500-3000 RON (o suma comparabila cu amenda din Ungaria, de 200.000 de forinti): „constituie contraventie nedistrugerea buruienilor si in mod special a celor cu potential alergen (iarba parloagelor-Ambrosia artemisiifolia, pelinul – Artemisia sp.) de pe spatiile verzi, prin scoaterea radacinilor, smulgere, cosire.”

Primaria din Dumbravita (Timis) avea in 2012 o hotarare privitoare la necuratarea terenului, amenda fiind mai mica (1 RON/mp, iar pentru 0,3 RON/mp primaria curata terenul la cerere). Evident ca este importanta si curatirea generala a terenului, dar sustineam inca din 2012 somarea imediata si luarea unor hotarari locale care sa permita aplicarea unei amenzi diferentiate, mult mai mari (eventual sume mai mici pentru persoane/familii cu venit mai mic, cate or mai fi in Dumbravita!), pentru buruienile cu potential alergen ridicat.

Pe de alta parte ambrozia exista in multe cazuri pe domeniul public, pe marginea drumurilor si soselelor. Cei care le administreaza nu au deocamdata o reactie prompta, asa cum se intampla in alte tari.

sursa

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Ambrozia – dusmanul numarul 1 al pacientilor alergici • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.