Alergia la ambrozie se transmite de la mama la fat, intrauterin. Ce au descoperit cercetatorii de la Oncogen (VIDEO)

1

Cercetatorii de la OncoGen au descoperit pacienti in varsta de 2 ani alergici la ambrozie, ceea ce denota faptul ca aceasta patologie se transmite de la mama la fat, intrauterin, lucru care trage un semnal de alarma asupra periculozitatii acestei patologii.

“Populatia care sufera din cauza alergiei este de la varste extrem de mici pana la orice varsta, ataca orice varsta, majoritatea sunt adultii pentru ca ei sunt in activitate si vor fi expusi in aceste luni de august, septembrie, la cantitatile imense de polen care exista in aer, ei dezvolta rinoconjunctivite, si apoi astm, si au o calitate a vietii extrem de alterata in aceasta perioada.”, a spus  dr. Carmen Bunu-Panaitescu, specialist in alergologie si imunologie clinica.

alergie

In judetul Timis, din totalul pacientilor alergici evaluati, alergia la ambrozie variaza intre 30-50 la suta, adica unul din trei pana la unul din doi pacienti sunt afectati de alergia la ambrozie. Mai mult de atat, in ultimii ani a crescut numarul de pacienti copii, unii chiar cu varsta de 2 ani.

“Romania este printre putinele tari care nu are un sistem de alarmare la aparitia valurilor de polen, care au consecinte asupra populatiei, Romania nu are un astfel de site. Aceste siteuri seamana cu cele de meteorologie si includ un cod de culori, galben, portocaliu si rosu in functie de concentratia valului de polen care se apropie, si aceste siteuri permit persoanelor cu alergii sa vada cand acest val de polen se apropie de locul in care stau, cand atinge maximul si cand se preconizeaza a trece.”, a spus prof.dr. Virgil Paunescu, managerul Institutului OncoGen.

ambrozia

Categoriile de varsat cele mai vulnerabile sunt copiii, femeile insarcinate si in timpul alaptarii, precum si cei cu boli respiratorii cronice, pe care expunerea la ambrozie le poate agrava.

ambrozia

Echipa de la OncoGen studiaza alergia la ambrozie in cadrul proiectului INSPIRED, care are ca obiectiv identificarea fragmentelor alergenice din polenul de ambrozia in vederea dezvoltarii unui kit de diagnostic. Proiectul va asigura si dezvoltarea in viitor a unui vaccin impotriva alergiei la ambrozie.

GALERIE FOTO:

 

Share.