ANOSR acuza: taxe aberante de la viitorii studenti!

ANOSR acuza: taxe aberante de la viitorii studenti!

0

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania – ANOSR condamna practica de a scoate din buzunarele celor care dau admitere “taxe aberante”. Pe primele locuri, la taxe, sunt universitatile de Medicina!

“Reprezentantii ANOSR au realizat o analiza prin care arata ca universitatile percep taxe aberante de la viitorii studenti, care nu justifica valoarea costurilor serviciilor pe care le ofera”, anunta alianta.

Desi statul asigura plata costurilor de scolarizare pentru studentii care intra pe un loc la buget, acestia nu sunt scutiti de plata taxelor de admitere sau a celor de confirmare, acolo unde exista. Prin urmare, indiferent de veniturile pe care le are familia sau de eforturile pe care un tanar le-a depus pentru a intra pe unul din locurile la buget din universitate, acesta este nevoit sa scoata cateva sute de lei din buzunar daca vrea sa devina student.

Studiul ANOSR “Taxele invatamantului gratuit” a aratat ca studentii la taxa nu platesc costurile proceselor educationale pe care universitatile le pun la dispozitia lor, ci mai degraba prestigiul acestora. Acest lucru este demonstrat de faptul ca pentru aceeasi specializare, diverse universitati din tara percep taxe diferite, desi planurile de invatamant sunt aceleasi sau asemanatoare.

Dezorientarea absolventilor de liceu, afacere pentru universitati: taxe de admitere de la 50 la 350 de lei

Lipsa serviciilor de consiliere si orientare de calitate din liceu ii face pe multi absolventi sa nu aiba o optiune clara cu privire la facultatea la care isi doresc sa se inscrie si aleg sa isi depuna dosarele la mai multe facultati, pentru a prelungi perioada in care se pot decide.

Acest lucru este speculat de universitati, care percep taxe de admitere (sau inscriere) generoase pe care candidatii trebuie sa le plateasca pentru a fi luati in considerare in procesul de admitere, arata ANOSR. Desi costurile procesului de admitere implica doar plata personalului implicat in acest proces si a resurselor utilizate (care nu ar trebui sa depaseasca cativa lei sau zeci de lei per candidat), taxele de admitere sunt in medie de peste 100 de lei la toate universitatile din Romania, devenind o afacere mai mult decat profitabila pentru universitatile cu cerere mare.

Absurditatea valorii acestor taxe este demonstrata, sustine ANOSR, si de diferentele foarte mari dintre aceste taxe percepute de diferite universitati — de la 50 de lei (pentru anumite specializari de la Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” din Iasi si Universitatea “Stefan cel Mare” din Suceava) pana la peste 300 de lei (Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca, anumite specializari de la Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” din Iasi, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi si Universitatea din Bucuresti), cea mai mare taxa fiind perceputa de Universitatea de Medicina si Farmacie “Grigore T. Popa” (350 de lei).

Universitatile percep taxe de confirmare sau inmatriculare

Desi inmatricularea studentilor in registrele facultatilor este un proces cu costuri infime, unele universitati nu se multumesc cu taxa pe care o percep pentru admitere, ci cer si o taxa de “confirmare” pentru ca studentii admisi sa fie inmatriculati (numita si taxa de inmatriculare la unele universitati), noteaza ANOSR.

Desi exista unele universitati care nu considera justificata o astfel de taxa (Universitatea din Bucuresti, Academia de Studii Economice din Bucuresti, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca), exista totusi un numar mare de universitati care percep astfel de taxe, care pot ajunge de la 25 de lei (Universitatea ‘Lucian Blaga’ din Sibiu, unele specializari de la Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” din Iasi) la cateva sute de lei, cea mai mare fiind din nou la Universitatea de Medicina si Farmacie “Grigore T. Popa” din Iasi — 250 de lei.

Taxe de biblioteca, taxe de eliberare a actelor de studiu, taxe pentru adeverinte, taxe de rulment, taxe pentru cantina

“Traim vremuri in care a fi student a devenit un lux pe care nu oricine si-l permite. Inca din primele zile de studentie suntem bombardati cu fel de fel de taxe despre care nu stiam si a caror valoare nu o putem intelege. Mai tarziu, ajungem la facultate si ne dam seama ca astfel de taxe exista si in timpul anului universitar, doar ca ele poarta alte nume: taxe de biblioteca, taxe de eliberare a actelor de studiu, taxe pentru adeverinte, taxe de rulment sau garantie la cazare, taxe obligatorii pentru cantina si asa mai departe.

Din pacate acest lucru ii face pe foarte multi studenti sa abandoneze studiile in lipsa unui sprijin financiar consistent din partea familiei sau pentru ca se vad nevoiti sa se angajeze si nu mai au timp suficient sa dedice studiului. Speram ca universitatile sa constientizeze ca nu buzunarele studentilor sunt solutia la subfinantarea cronica a educatiei din Romania.

Numarul de studenti din Romania s-a injumatatit in ultimii 5 ani de zile, iar rata de abandon universitar a ajuns la 40%, speram ca cifrele acestea sa insemne ceva pentru Ministerului Educatiei pentru ca asteptam de prea mult timp masuri ferme pentru sprijinirea educatiei si a tinerilor cu potential, masuri fara de care viitorul Romaniei pare sumbru”, a afirmat Vlad Chereches, vicepresedintele educational al ANOSR.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.