Televiziunea medicala | Medicina, sanatate, stiri medicale, analize medicale
    Facebook Twitter Instagram
    Noutati:
    • De ce tot mai multi copii stau aplecati si au cocoasa?
    • Statisticile primului an post pandemie la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara
    • Primul defibrilator automat extern din centrul orasului Timisoara (VIDEO)
    • Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara a fost modernizat (VIDEO)
    • Mortalitatea maternă a crescut exponențial, cu 60% față de anul precedent, al doilea an de creștere
    • Invitatie Congresul Român de Flebologie 2023 – ″NOUTĂȚI ÎN FLEBOLOGIE″
    • Un autocar în care se aflau aproximativ 60 de români, printre care și copii, s-a răsturnat luni la prânz pe autostrada dintre Padova și Bologna
    • Start-up românesc, AIMinded a dezvoltat o soluție inovatoare care folosește inteligența artificială
    RSS Facebook Twitter LinkedIn
    Televiziunea medicala | Medicina, sanatate, stiri medicale, analize medicale
    • Home
    • Video
      1. Miturile dauneaza grav sanatatii
      2. Sanatos&Gustos
      3. PRO si CONTRA vaccinarii
      4. pediatrie
      5. ortopedie și traumatologie
      6. oncologie medicală
      7. boli infecțioase
      8. chirurgie
      Featured

      Povestea Fundatiei Speranta. 30 de ani de la înființarea primului serviciu specializat pentru copiii cu dizabilități din România || VIDEO

      Recent
      By Televiziunea-Medicala.ro23 January 20230

      Primul defibrilator automat extern din centrul orasului Timisoara (VIDEO)

      10.0
      By Televiziunea-Medicala.ro23 January 20230

      Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara a fost modernizat (VIDEO)

      10.0
      By Televiziunea-Medicala.ro18 January 20231

      Invitatie Congresul Român de Flebologie 2023 – ″NOUTĂȚI ÎN FLEBOLOGIE″

    • Articole
      1. alergologie și imunologie clinică
      2. boli infecțioase
      3. oncologie medicală
      4. pediatrie
      Featured

      BioHome3D – prima casa realizata in intregime din materiale BIO prin printare 3D

      Recent
      NaN
      By Televiziunea-Medicala.ro28 January 20230

      De ce tot mai multi copii stau aplecati si au cocoasa?

      10.0
      By Televiziunea-Medicala.ro15 January 20231

      Start-up românesc, AIMinded a dezvoltat o soluție inovatoare care folosește inteligența artificială

      10.0
      By Televiziunea-Medicala.ro11 January 20231

      De ce este ianuarie cea mai deprimantă lună din an?

    • Portia de Sanatate
    • Alo, 112!
    • Ultima Statie
    • Auto Moto Show
    • Contact
    Televiziunea medicala | Medicina, sanatate, stiri medicale, analize medicale
    You are at:Home » Admitere Medicina 2015 » ANOSR acuza: taxe aberante de la viitorii studenti!

    ANOSR acuza: taxe aberante de la viitorii studenti!

    0
    By Zsolt Tamassy on 28 July 2015 Admitere Medicina 2015

    Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania – ANOSR condamna practica de a scoate din buzunarele celor care dau admitere “taxe aberante”. Pe primele locuri, la taxe, sunt universitatile de Medicina!

    “Reprezentantii ANOSR au realizat o analiza prin care arata ca universitatile percep taxe aberante de la viitorii studenti, care nu justifica valoarea costurilor serviciilor pe care le ofera”, anunta alianta.

    Desi statul asigura plata costurilor de scolarizare pentru studentii care intra pe un loc la buget, acestia nu sunt scutiti de plata taxelor de admitere sau a celor de confirmare, acolo unde exista. Prin urmare, indiferent de veniturile pe care le are familia sau de eforturile pe care un tanar le-a depus pentru a intra pe unul din locurile la buget din universitate, acesta este nevoit sa scoata cateva sute de lei din buzunar daca vrea sa devina student.

    Studiul ANOSR “Taxele invatamantului gratuit” a aratat ca studentii la taxa nu platesc costurile proceselor educationale pe care universitatile le pun la dispozitia lor, ci mai degraba prestigiul acestora. Acest lucru este demonstrat de faptul ca pentru aceeasi specializare, diverse universitati din tara percep taxe diferite, desi planurile de invatamant sunt aceleasi sau asemanatoare.

    Dezorientarea absolventilor de liceu, afacere pentru universitati: taxe de admitere de la 50 la 350 de lei

    Lipsa serviciilor de consiliere si orientare de calitate din liceu ii face pe multi absolventi sa nu aiba o optiune clara cu privire la facultatea la care isi doresc sa se inscrie si aleg sa isi depuna dosarele la mai multe facultati, pentru a prelungi perioada in care se pot decide.

    Acest lucru este speculat de universitati, care percep taxe de admitere (sau inscriere) generoase pe care candidatii trebuie sa le plateasca pentru a fi luati in considerare in procesul de admitere, arata ANOSR. Desi costurile procesului de admitere implica doar plata personalului implicat in acest proces si a resurselor utilizate (care nu ar trebui sa depaseasca cativa lei sau zeci de lei per candidat), taxele de admitere sunt in medie de peste 100 de lei la toate universitatile din Romania, devenind o afacere mai mult decat profitabila pentru universitatile cu cerere mare.

    Absurditatea valorii acestor taxe este demonstrata, sustine ANOSR, si de diferentele foarte mari dintre aceste taxe percepute de diferite universitati — de la 50 de lei (pentru anumite specializari de la Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” din Iasi si Universitatea “Stefan cel Mare” din Suceava) pana la peste 300 de lei (Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca, anumite specializari de la Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” din Iasi, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi si Universitatea din Bucuresti), cea mai mare taxa fiind perceputa de Universitatea de Medicina si Farmacie “Grigore T. Popa” (350 de lei).

    Universitatile percep taxe de confirmare sau inmatriculare

    Desi inmatricularea studentilor in registrele facultatilor este un proces cu costuri infime, unele universitati nu se multumesc cu taxa pe care o percep pentru admitere, ci cer si o taxa de “confirmare” pentru ca studentii admisi sa fie inmatriculati (numita si taxa de inmatriculare la unele universitati), noteaza ANOSR.

    Desi exista unele universitati care nu considera justificata o astfel de taxa (Universitatea din Bucuresti, Academia de Studii Economice din Bucuresti, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca), exista totusi un numar mare de universitati care percep astfel de taxe, care pot ajunge de la 25 de lei (Universitatea ‘Lucian Blaga’ din Sibiu, unele specializari de la Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” din Iasi) la cateva sute de lei, cea mai mare fiind din nou la Universitatea de Medicina si Farmacie “Grigore T. Popa” din Iasi — 250 de lei.

    Taxe de biblioteca, taxe de eliberare a actelor de studiu, taxe pentru adeverinte, taxe de rulment, taxe pentru cantina

    “Traim vremuri in care a fi student a devenit un lux pe care nu oricine si-l permite. Inca din primele zile de studentie suntem bombardati cu fel de fel de taxe despre care nu stiam si a caror valoare nu o putem intelege. Mai tarziu, ajungem la facultate si ne dam seama ca astfel de taxe exista si in timpul anului universitar, doar ca ele poarta alte nume: taxe de biblioteca, taxe de eliberare a actelor de studiu, taxe pentru adeverinte, taxe de rulment sau garantie la cazare, taxe obligatorii pentru cantina si asa mai departe.

    Din pacate acest lucru ii face pe foarte multi studenti sa abandoneze studiile in lipsa unui sprijin financiar consistent din partea familiei sau pentru ca se vad nevoiti sa se angajeze si nu mai au timp suficient sa dedice studiului. Speram ca universitatile sa constientizeze ca nu buzunarele studentilor sunt solutia la subfinantarea cronica a educatiei din Romania.

    Numarul de studenti din Romania s-a injumatatit in ultimii 5 ani de zile, iar rata de abandon universitar a ajuns la 40%, speram ca cifrele acestea sa insemne ceva pentru Ministerului Educatiei pentru ca asteptam de prea mult timp masuri ferme pentru sprijinirea educatiei si a tinerilor cu potential, masuri fara de care viitorul Romaniei pare sumbru”, a afirmat Vlad Chereches, vicepresedintele educational al ANOSR.

    More from my site

    • Congresul National de Farmacie 2014 – Iasi (VIDEO)Congresul National de Farmacie 2014 – Iasi (VIDEO)
    • TelVede pentru pacienti. Iti cunosti drepturile?TelVede pentru pacienti. Iti cunosti drepturile?
    • Rata de pozitivare a testelor pentru depistarea COVID-19 a scazut la sub 10%, in ultimele 24 de oreRata de pozitivare a testelor pentru depistarea COVID-19 a scazut la sub 10%, in ultimele 24 de ore
    • Peste 81% din cazurile de COVID-19 de saptamana trecuta s-au inregistrat la persoane nevaccinatePeste 81% din cazurile de COVID-19 de saptamana trecuta s-au inregistrat la persoane nevaccinate
    • Vaccinarea si situatia dramatica a copiilor in Romania (VIDEO)Vaccinarea si situatia dramatica a copiilor in Romania (VIDEO)
    • Ministrul Sanatatii sustine ca intarzierea introducerii obligativitatii certificatului verde la locul de munca va duce la scaderea efectului acestuiaMinistrul Sanatatii sustine ca intarzierea introducerii obligativitatii certificatului verde la locul de munca va duce la scaderea efectului acestuia
    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Leave A Reply Cancel Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    https://www.youtube.com/watch?v=zNcwBJPvfWQ
    Boli/Afectiuni

    Acneea
    Adenomul de prostata
    ADHD
    Alcoolismul
    Alergii
    Alzheimer
    Anemia
    Ambrozia - alergia la ambrozie
    Apendicita
    Apneea in somn
    Artrita
    Artroza
    Astmul bronsic
    Ateroscleroza
    Boala Crohn – inflamatia colonului
    Boala inflamatorie pelvina
    Boala Parkinson
    Bolile pulmonare cronice
    Cancerul de san
    Candida
    Candidoza bucala
    Cataracta
    Celulita
    Chist ovarian
    Ciuperca piciorului
    Colici la copii
    Constipatia
    Depresia
    Dermatita atopica
    Deshidratarea
    Diabet
    Diareea
    Displazia de sold
    Distonia
    Durere in piept
    Durerea de cap
    Durerea de genunchi
    Enurezisul
    Enterocolita
    Febra la copii
    Fibromul uterin
    Fibroza chistica (mucoviscidoza)
    Gonoreea
    Glanda tiroida
    Gripa
    Guta
    Hemoroizii
    Hepatita
    Hernia de disc
    Herpes
    Incontinenta urinara la femei
    Intoxicatiile cu ciuperci
    Lupus
    Mastita
    Meningita
    Neuropatia diabetica
    Obezitatea
    Onicomicoza
    Osteoartrita
    Otita la copii
    Oxiuri
    Pietre la rinichi
    Pojarul
    Psoriazis
    Raceala
    Rujeola
    Salmoneloza
    Sangerari vaginale la fetite
    Schizofrenia
    Sindromul picioarelor nelinistite
    Toxina botulinica
    Tromboza
    Tuberculoza (TBC)
    Toxoplasmoza
    Ulcerul
    Varice
    Varicela
    Vegetatii adenoide
    Vergeturile
    Zona Zoster
    Ultimele
    NaN
    By Televiziunea-Medicala.ro28 January 20230

    De ce tot mai multi copii stau aplecati si au cocoasa?

    10.0
    By Televiziunea-Medicala.ro23 January 20230

    Statisticile primului an post pandemie la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara

    By Televiziunea-Medicala.ro23 January 20230

    Primul defibrilator automat extern din centrul orasului Timisoara (VIDEO)

    10.0
    By Televiziunea-Medicala.ro23 January 20230

    Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara a fost modernizat (VIDEO)

    10.0
    By Televiziunea-Medicala.ro19 January 20231

    Mortalitatea maternă a crescut exponențial, cu 60% față de anul precedent, al doilea an de creștere

    Jooble
    Linkuri utile:
    Rezidentiat 2014 | Parteneri | Asociatii de pacienti

    Site-ul www.televiziunea-medicala.ro conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
    Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

    Copyright © 2014 Televiziunea Medicala. Powered by Contur Media

    NaN
    By Televiziunea-Medicala.ro28 January 20230

    De ce tot mai multi copii stau aplecati si au cocoasa?

    10.0
    By Televiziunea-Medicala.ro23 January 20230

    Statisticile primului an post pandemie la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara

    By Televiziunea-Medicala.ro23 January 20230

    Primul defibrilator automat extern din centrul orasului Timisoara (VIDEO)

    © 2023 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.Accept Read More
    Privacy & Cookies Policy

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT