Antibiotice - intre uz si abuz

Antibiotice – intre uz si abuz

0

Antibiotice – intre uz si abuz, aceasta este tema  Conferintei Nationale cu caracter interdisciplinar, editia I, care se va desfasura in perioada 3-4 octombrie 2014 la Bucuresti.

Bacteriile rezistente la antibiotice este in crestere

Situatia actuala arata ca din cauza utilizarii excesive si uneori eronate a antibioticelor, in ultimele decenii s-a constatat raspandirea accelerata a bacteriilor rezistente la antibiotice.

In aceasta perioada s-a creat si un dezechilibru intre numarul tot mai redus de noi antibiotice introduse in uzul clinic si ritmul accelerat al emergentei rezistentei bacteriene.

Utilizarea antibioticelor este tot mai frecvent insotita de aparitia si a altor efecte nedorite generate de dismicrobismele produse, cum ar fi infectiile determinate de Clostridium difficile.

Astfel, este necesar sa:

  • utilizam in mod judicios antibioticele, pentru a le conserva eficienta cat mai mult timp;
  • analizam corect datele furnizate de laboratorul de microbiologie atunci cand sunt necesare;
  • informam opinia publica despre rolul antibioticelor in tratamentul infectiilor si despre riscul abuzului de antibiotice.

antibiotice

In acest context, compania de comunicare medicala Houston NPA organizeaza la Bucuresti la Crystal Palace Ballrooms conferinta nationala interdisciplinara dedicata in intregime utilizarii corecte a antibioticelor – “Antibioticele, intre UZ si ABUZ”.

Partener oficial: Societatea Romana de Microbiologie. Coordonatorul stiintific este Conf. Dr. Gabriel Popescu, medic primar boli-infectioase, autor al “Ghidului Angelescu de Terapie Antimicrobiana”.

Printre lectorii care au confirmat participarea se numara Conf. Dr. Alexandru Rafila, Conf. Dr. Egidia Miftode, Conf. Dr. Mihaela Lupse, Sef Lucr. Dr. Irina Dumitru, Sef Lucr. Dr. Edith Szekely, Dr. Andreea Moldovan.

Pe 3-4 octombrie 2014 sunt asteptati la Bucuresti aprox. 250 de participanti, cadre medicale din specialitatile: boli infectioase, urologie, pneumologie, pediatrie, microbiologie, epidemiologie, medicina de laborator, medicina de familie, chirurgie, ORL, ATI, ginecologie, ortopedie etc, precum farmacisti si asistenti. Participantii vor beneficia de credite EMC si EFC.

Programul este structurat pe 3 sesiuni stiintifice:

  • 1. Managementul infectiilor bacteriene in practica ambulatorie: infectii respiratorii, infectii urinare, infectii pediatrice frecvente.
  • 2. Infectii nosocomiale cu germeni multirezistenti la antibiotice si infectii determinate de Clostridium difficile.
  • 3. Buna practica a terapiei si profilaxiei cu antibiotice.

Lucrarile conferintei se vor desfasura pe durata a doua zile, astfel: vineri, 3 octombrie, orele 13:00 – 20:00 si sambata, 4 octombrie, orele 9:00 – 15:00.

Taxele sunt cuprinse intre 75 si 140 lei si asigura: accesul la lucrari, kitul de eveniment, diploma EMC/EFC, mesele, pauzele de cafea. Pentru informatii suplimentare si inscriere online accesati siteul www.antibioterapia.ro

“Cadre medicale din diferite specialitati se vor reuni pentru a dezbate problema folosirii adecvate a antibioticelor disponibile astfel incat si generatiile urmatoare sa se poata bucura de beneficiile unei clase de medicamente a caror utilizare in ultimii 75 de ani a permis scaderea semnificativa a mortalitatii prin infectii si cresterea duratei medii de viata a populatiei! Cadrele medicale, autoritatile, publicul general … trebuie sa se informeze permanent si sa actioneze responsabil in aceasta directie” a declarat Conf. Dr. Gabriel Adrian Popescu.

Eforturile companiei de comunicare Houston de a genera contexte de informare a comunitatii medicale asupra utilizarii corecte a antibioticelor sunt deja cunoscute.

Incepand cu editarea si lansarea in 2012 a “Ghidului de Terapie Antimicrobiana” (autori: Conf. Dr. Otilia-Elisabeta Benea, Sef Lucr. Dr. Cristina Popescu si Conf. Dr. Gabriel-Adrian Popescu), apoi organizarea unui simpozion pentru medicii cu specialitatile ORL si pediatrie in martie 2013 desfasurat sub deviza “Sa ne protejam antibioticele”, continuand in octombrie 2013 cu un proiect dedicat urologilor si nefrologilor despre “Antibioterapia: provocari in prezent si solutii pentru viitor” pana la cel mai recent proiect (mai-iunie 2014), care are in vederea informarea medicilor de familie pe tema “Alegerea corecta in tratamentul infectiilor urinare: Intre rezistenta bacteriana si riscul de dismicrobisme”.

Toate aceste evenimente au fost realizate cu sprijinul companiior farmaceutice, care au inteles responsabilitatea si rolul pe care il joaca in informarea corecta a cadrelor medicale, astfel incat populatia sa beneficieze de rezultate eficiente din partea antibioticelor.

Pentru mai multe informatii despre acest proiect si inscriere la Conferinta “ANTIBIOTICELE, intre UZ si ABUZ” organizata pe 3-4 octombrie 2014: evenimente@houston.ro, 021-317.09.43, www.houston.ro, site eveniment: www.antibioterapia.ro

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.