Ce favorizeaza aparitia bolii Alzheimer? - Televiziunea Medicala

Ce favorizeaza aparitia bolii Alzheimer?

0

Recomandarea nutritionistilor de a consuma cinci portii de legume pe zi poate avea efecte pozitive si pentru prevenirea bolii Alzheimer, potrivit unui nou studiu medical. O echipa de oameni de stiinta chinezi a descoperit ca persoanele care prezinta un deficit de vitamina A sunt mai predispuse sa dezvolte aceasta afectiune, transmite Agerpres.

Cercetatorii au monitorizat 330 de varstnici si au descoperit ca aceia cu niveluri crescute ale vitaminei A aveau un risc cu 60% mai mic de a suferi de dementa. Oamenii de stiinta au observat ca 75% dintre subiectii cu o carenta usoara sau semnificativa a acestui nutrient manifestau o depreciere a functiilor cognitive.

Vitamina A se gaseste in mod natural in fructe si legume precum morcovi, broccoli, pere si avocado. De asemenea, aceasta este prezenta si in alimente de origine animala, precum peste sau ficat.

Studiul a descoperit totodata ca soarecii testati care aveau niveluri scazute de vitamina A inca de la nastere au dezvoltat o cantitate mai mare de amiloid, o substanta care se acumuleaza in creierele pacientilor diagnosticati cu Alzheimer si care perturba comunicarea intre neuroni.

Ce poate facilita boala Alzheimer?

Concluziile cercetatorilor chinezi sunt sustinute si de specialistii canadieni.

„Studiul arata in mod clar ca o deficienta de vitamina A, chiar si precoce, in timpul sarcinii, are urmari negative asupra dezvoltarii creierului si un efect de durata ce poate facilita boala Alzheimer mai tarziu in viata”, a declarat dr. Weihong Song, profesor de psihiatrie si membru al Departamentului canadian de cercetare a bolii Alzheimer din cadrul Universitatii British Columbia.

Oamenii de stiinta au descoperit ca soarecii care aveau o carenta usoara de vitamina A au avut la varsta adulta rezultate slabe la testele de invatare si memorie. Acelasi efect a fost observat si in cazul exemplarelor care au fost private de vitamina A in perioada intrauterina insa au primit o dieta normala dupa nastere.

Acest lucru nu a fost insa valabil si in cazul rozatoarelor care au primit suficienta vitamina A in perioada intrauterina, insa au fost private de acest nutrient dupa nastere. Acest lucru semnifica faptul ca raul fusese deja facut in perioada fetala, dupa cum sustin cercetatorii.

Dezavantaje in cazul supradozei de vitamina A

Totusi, dr. Song avertizeaza cu privire la supradozajul de vitamina A prin utilizarea suplimentelor, fapt ce poate avea efecte negative in special pentru femeile gravide.

sursa

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.