Asistentii medicali, la ”revalorizare”. Este obligatoriu? Precizari, metodologie

Asistentii medicali, la ”revalorizare”. Este obligatoriu? Precizari, metodologie

0

Alinierea la o directiva europeana trimite asistentii medicali inapoi la scoala! Programul denumit ”de revalorizare” a facut multe valuri si ii priveste pe asistentii medicali care au facut scoala inainte de 2007. ”Alerta pentru asistentii medicali” – asa s-a vehiculat in diferite medii. Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania a venit cu precizari! Unde se fac cursurile, cine poate participa – vezi metodologia!

Practic, despre ce este vorba? Formarea initiala de asistent medical generalist, dobandita anterior datei de 1 ianuarie 2007, devine conforma cu formarea prevazuta de Directiva 55/2013/UE, de modificare a Directivei 2005/36/CE privind recunoasterea calificarilor profesionale. In urma acestor cursuri, formarea asistentilor medicali generalisti dobandita anterior datei de 1 ianuarie 2007, va indeplini cerintele minime prevazute de directiva europeana in vigoare, si astfel se va facilita recunoasterea automata a acestei calificari in statele membre UE, pe baza certificatului de revalorizare a competentelor profesionale.

Precizari privind asistentii medicali, pe scurt

– Ca urmare a absolvirii cursurilor de revalorizare nu se va modifica nivelul diplomei obtinut initial;
– Aceste cursuri de revalorizare NU SUNT OBLIGATORII pentru asistentii medicali generalisti care isi exercita profesia PE TERITORIUL ROMANIEI;
– in urma absolvirii cursurilor de revalorizare, recunoasterea in scopul exercitarii profesiei in alte state membre UE se va face automat, fara aplicarea masurilor compensatorii (stagii de adaptare, teste de aptitudini, cursuri teoretice si alte examene), asa cum se procedeaza in prezent.

Masura vizeaza aproximativ 60.000 de asistenti medicali generalisti din Romania

Aproximativ 60.000 de asistenti medicali generalisti din Romania, absolventi ai invatamantului postliceal si ai invatamantului superior anterior datei de 1 ianuarie 2007, pot participa la programul de completare si perfectionare a formarii initiale in vederea indeplinirii cerintelor minime de formare prevazute de directivele europene in vigoare.

”Cel mai important efect al acestei masuri il reprezinta facilitarea recunoasterii automate a acestei calificari in statele membre ale UE, atat pe baza certificatului de revalorizare a competentelor profesionale (la nivel de invatamant postliceal), cat si pe baza diplomei de licenta de asistent medical generalist, obtinute in conformitate cu legislatia in vigoare (la nivel de invatamant universitar). Un alt obiectiv urmarit este cresterea calitatii serviciilor de ingrijire din sanatate”, a transmis Ministerul Educatiei.

Programul va fi pus in aplicare de catre scolile postliceale publice de profil si de institutiile de invatamant superior acreditate, in conformitate cu normele legale nationale privind accesul la studii, efectuarea si finalizarea acestora. In acest sens, Ministerul Educatiei Nationale, scolile postliceale publice de profil, institutiile acreditate de invatamant superior si Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania pot accesa fonduri europene in termen de 5 ani de la implementare.

Programul de revalorizare a fost elaborat, la nivel national, cu sprijinul expertilor Comisiei Europene si ai statelor membre. Documentul a fost aprobat prin ordinul comun al Ministerului Educatiei Nationale si Ministerului Sanatatii nr. 4.317/943/2014 si are avizul Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania.

Metodologia de organizare, desfasurare si finalizare a programului special de revalorizare a formarii initiale de asistent medical generalist, dobandita anterior datei de 1 ianuarie 2007, in vigoare de la 6.01.2015

Programul special de revalorizare se desfasoara in urmatoarele scoli postliceale sanitare publice:

1. Scoala Postliceala Sanitara “Fundeni” din Bucuresti;
2. Scoala Postliceala Sanitara “Grigore Ghica Voda” din Iasi;
3. Liceul “Charles Laugier” din Craiova;
4. Colegiul de stiinte “Grigore Antipa” din Brasov;
5. Scoala Postliceala Sanitara din Alba Iulia;
6. Scoala Postliceala Sanitara din Arad;
7. Liceul Teoretic “George Emil Palade” din Constanta;
8. Colegiul National “Ana Aslan” din Braila;
9. Liceul “Victor Babes” din Cluj-Napoca;
10. Scoala Postliceala “Hippocrate” din Focsani;
11. Liceul Tehnologic Penticostal “Betel” din Oradea;
12. Scoala Postliceala din Zalau;
13. Seminarul Teologic Liceal Ortodox “Sfantul Iosif Marturisitorul” din Baia Mare;
14. Colegiul Tehnic “Iancu de Hunedoara” din Hunedoara. Taxa scolara se stabileste la nivelul fiecarei unitati de invatamant organizatoare, luandu-se in calcul toate cheltuielile pentru fiecare candidat.

Se pot inscrie la programul special de revalorizare asistentii medicali care poseda:
a) Diploma de absolvire a scolii Tehnice Sanitare (1978);
b) Diploma/Certificat de absolvire a scolii Postliceale/Certificat de competente profesionale (liceu sanitar plus curs de echivalare scoala postliceala cu durata de 1 an);
c) Diploma de absolvire a scolii Postliceale Sanitare (1991-1994);
d) Certificat de absolvire a scolii Postliceale Sanitare (1992-1995);
e) Certificat de competente profesionale (2006-2009).

Programul special de revalorizare a formarii initiale de asistent medical generalist, dobandita anterior datei de 1 ianuarie 2007, pentru absolventii invatamantului postliceal sanitar, denumit in continuare programul special de revalorizare, se desfasoara pe o perioada de 3 ani.
Vezi AICI ce trebuie sa contina dosarul de inscriere, precizari despre catalog, orar, medii si evaluarea finala.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.