Asociatia „Copiii de Cristal” inaugureaza Camera Senzoriala

0

Pe 3 decembrie, incepand cu ora 10:00, sarbatorim Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati la sediul Asociatiei „Copiii de Cristal” din Str. Aurel Vlaicu, nr. 26 bis, prin inaugurarea Camerei Senzoriale din cadrul Centrului de Evaluare si Recuperare prin Terapie Specializata pentru Tulburari din Spectrul Autismului, Sindrom Down, Sindrom Asperger, ADHD si alte tulburari asociate al Asociatiei „Copiii de Cristal”.

Camera senzoriala pentru „Copiii de Cristal”

Camera senzoriala este un mediu in care activitatile stimulative si experientele sunt utilizate pentru a creste constienta si comportamentele pozitive pentru persoanele cu deteriorari severe senzoriale sau probleme neurologice. Terapeutii desfasoara aici activitati care stimuleaza simturile copiilor (vizual, auditiv, olfactiv, tactil etc.).

Dotarea si amenajarea Camerei Senzoriale au fost posibile datorita Campaniei de Strangere de Fonduri si a Galei de Caritate „Deschide-ti inima”, organizate de Fundatia Kronospan, anul trecut.

Atat prin Campania 2% – „Am un prieten cu autism” (redirectionare a 2% din impozitul pe venit), cat si prin Gala de Caritate „Deschide-ti inima!”, Fundatia Kronospan a dorit sa ii aduca pe brasoveni mai aproape de sufletele care au nevoie de sprijinul lor, de cei a caror sansa la o viata independenta depinde si de ajutorul lor. Fiecare formular completat si depus in cadrul Campaniei 2% pentru Fundatia Kronospan  a insemnat o sansa in plus pentru un copil sau adult diagnosticat cu autism.

La cea de-a patra editie a Galei de Caritate „Deschide-ti inima!”, dedicata copiilor si tinerilor cu autism, au participat reprezentanti ai mediului de afaceri, politic, cultural, uniti toti de aceeasi cauza – sprijinirea persoanelor diagnosticate cu autism si tulburari din spectrul autismului. Astfel, cu sprijinul intregii comunitati, Asociatia „Copiii de Cristal” a primit suma de  69.200 lei pentru amenajarea unei camere senzoriale.

„Ani de zile, camera senzoriala a fost un vis pentru noi. Am avut ocazia sa vad intai in strainatate, in filme documentare, apoi in centre din tara astfel de camere. Am putut vedea cat de multe se pot face cu dotarile adecvate in privinta stimularii senzoriale sau a desensibilizarii nu doar la copilul cu autism, ci si in cazul altor tulburari neuropsihice. Astazi, visul nostru a devenit realitate. Iar pentru asta, multumim Fundatiei Kronospan si tuturor celor care au contribuit cu donatiile lor la amenajarea si dotarea camerei senzoriale.”, a declarat Gabriela Plopeanu, presedintele Asociatiei „Copiii de Cristal”.

„Fiecare copil care intra in acest program beneficiaza de un profil senzorial complex, bazat pe informatii obtinute din surse si contexte cat mai variate si de un plan individual de integrare senzoriala. Materialele-stimul sunt extrem de variate, astfel incat sa acopere cat mai mult din nevoile copilului, iar creativitatea si spontaneitatea sunt incurajate de ambele parti, atat copil, cat si terapeut. Suntem recunoscatori Fundatiei Kronospan pentru ca am putut dota Camera Senzoriala din centru cu proiector de efecte, lumini cu aprindere intermitenta, coloana de apa cu bule de aer, oglinzi care nu se sparg, intrumente muzicale, traseu psihomotric. Atmosfera specifica din camera o intretinem cu muzica de relaxare, sunete din natura, diverse arome care stimuleaza beneficiarul olfactiv.”, a declarat Simona Voinicu, coordinator Terapie ABA in cadrul Asociatiei „Copiii de Cristal”.

„Ne bucuram ca am reusit sa implinim visul Asociatiei „Copiii de Cristal” de a avea o camera senzoriala la Brasov. „Independenta” este singura dorinta pe care o au pentru copiii lor parintii persoanelor diagnosticate cu autism. Camera senzoriala reprezinta o sansa in plus pentru „copiii de cristal” de a beneficia de terapie specializata, care este singura cale catre aceasta independenta. Aceasta camera poate deschide o lume noua pentru cei care o utilizeaza, o lume in care isi dezvolta simturile si invata sa comunice la nivel senzorial. Este foarte important sa intelegem ca prin terapie adecvata 47% din cazurile diagnosticate se pot recupera. Multumim inca o data tuturor partenerilor nostri care au inteles ca impreuna putem reusi!”, a declarat Oana Bodea, presedintele Fundatiei Kronospan.

Extra info ACC

Povestea Asociatiei „Copiii de Cristal” a inceput in anul 2006, la initiativa unui grup de parinti ai caror copii au fost diagnosticati cu autism sau cu alte tulburari asociate. Asociatia, precum si primul Centru de Evaluare si Recuperare prin Terapie Specializata pentru Tulburari din Spectrul Autist, Sindrom Down, Sindrom Asperger, ADHD si alte tulburari asociate, au luat nastere din dorinta si necesitatea de a le oferi copiilor, tinerilor si adultilor cu dizabilitati din Brasov sansa de a beneficia de servicii de asistenta si terapie specializata, servicii care nu sunt oferite de asistenta publica garantata de statul roman.

Echipa de terapeuti a Asociatiei „Copiii de Cristal” este formata din 10 profesionisti din domeniile psihopedagogie, psihologie clinica si kinetoterapie. In prezent, asociatia asista 73 de beneficiari, cu varste cuprinse intre 2 si 57 ani. Multi dintre acestia provin din familii cu venituri modeste carora asociatia le asigura plata terapiilor prin fondurile atrase prin actiuni de fundraising si evenimente caritabile.

Share.

Leave A Reply