Ateroscleroza: factorii de risc - cine sunt mai expuși, bărbații sau femeile? Simptomele aterosclerozei, tratamentul (VIDEO)

Ateroscleroza: factorii de risc – cine sunt mai expuși, bărbații sau femeile? Simptomele aterosclerozei, tratamentul (VIDEO)

0


Ateroscleroza apare odată cu înaintarea în vârstă: pereţii arterelor, vasele care duc sângele de la inimă către ţesuturi,  se îngroasă şi devin mai rigizi. Îngroşarea face ca spre ţesuturi să fie transportată o cantitate tot mai mică de sânge.

Cuprins articol:

  1. Generalități ateroscleroza
  2. Factorii de risc ai aterosclerozei
  3. Simptome ateroscleroza
  4. Tratament ateroscleroza

Factorii de risc ai aterosclerozei:

  • Fumatul, este unul dintre cei mai agresivi factori care duc la producerea şi accentuarea aterosclerozei;
  • Dislipidemia, adică grăsimi al căror echilibru în sânge nu este la valori normale;
  • Diabetul zaharat, prezenţa diabetului zaharat şi mai ales a celui care nu este tratat corect duce la îngroşarea şi calcificarea rapidă a pereţilor vaselor de sânge;
  • Tensiunea arterială, supunerea pereţilor vaselor la o tensiune arterială mai mare decât normal duce la rigidizarea în timp a acestora;
  • Sexul,  bărbaţii sunt mai expuşi, dezvoltă ateroscleroză mai repede, la vârste mai mici, decât femeile, din cauza constelaţiei hormonale.

ateroscleroza

 Simptome ateroscleroză:

Ateroscleroza se poate dezvolta în diverse părţi ale corpului, în funcţie de persoana afectată.  Dacă apare la vasele coronare, la vasele inimii, atunci aceea persoană va simţi oboseală, înţepături în piept şi poate dezvolta un infarct miocardic. Dacă apare la vasele care duc sânge la creier,  atunci se dezvoltă boala carotidiană, iar simptomele care apar cel mai frecvent sunt accidentul vascular cerebral.

Ateroscloroza dezvoltată la nivelul membrelor inferioare provoacă dureri la mers, muşchi, pentru că nu primesc sânge suficient la efort. În timp, durerea se va permanentiza, iar persoana afectată va simţi durerea  şi atunci când stă pe loc, iar capacitatea de deplasare se va reduce drastic. În final, din cauza circulaţiei deficitare, se poate produce gangrena.

Tratament ateroscleroză:

Tratamentul în cazul aterosclerozei poate fi de prevenţie, adică evitarea factorilor de risc, renunţarea la fumat, alegerea unui stil de viaţă sănătos, sport, consumul adecvat de lichide, corectarea nutriţiei, controlarea diabetului, corectarea tensiunii arteriale cu ajutorul medicilor specialişti.

“Tratamentul este pe etape: putem să vorbim de un tratament de prevenție, și este relativ ușor de înțeles, din moment ce există factorii de risc, pe care i-am enumerat, avem posibilitatea de a-i influența… În plus de asta, avem libertatea de a alege un stil de viată mai sănătos, să facem mișcare. Corpul uman a fost creat să se miște mult și să mănânce mai puțin. Noi, din păcate, facem invers și ajungem să ne mirăm că, la vârste tinere, ajungem să suferim de boli foarte grave”,  afirmă prof. dr. Mihai Ionac, şeful  Clinicii de Chirurgie Vasculară Timișoara.

Astfel, se poate stopa evoluţia aterosclerozei, iar dacă boala  deja se manifestă, dar pacientul se prezintă la timp la medic, tratamentul se poate face prin medicamentaţie.  În cazurile deja avansate, se recurge la intervenţii chirurgicale.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.