Avortul spontan repetat are soluții la specialistul în infertilitate

1

Avortul spontan este definit ca pierdere a sarcinii înainte de săptămâna 20 de gestație. Cele mai multe avorturi spontane au însă loc în primele 12 săptămâni. Se apreciază că procentul de avorturi spontane este cuprins între 15 și 20%, cu pre  cizarea că el poate fi chiar mai ridicat, neputându-se lua în calcul pierderile de sarcină survenite înainte ca femeia să afle că este gravidă.

Dacă, însă, avem de-a face cu trei avorturi spontane consecutive, se consideră că este vorba despre avort spontan repetat, fiind necesare investigații pentru identificarea cauzelor care conduc la acest deznodământ nefericit. Societatea Americană de Medicina Reproducerii definește avortul spontan repetat după alte criterii, diagnosticându-l de la a doua pierdere de sarcină recunoscută clinic, încheiată înainte de 20 de săptămâni. (Recunoscută clinic înseamnă că sarcina a fost vizualizată ecografic.)

De ce apare avortul

Avortul spontan pare a fi un proces natural care o protejează pe femeie de o sarcină anormală. Cele mai multe avorturi au ca și cauză o anomalie cromozomială a embrionului. Cu toate acestea, există o varietate de alți factori ce pot contribui la repetarea eșecului în a păstra o sarcină. În unele cazuri, factorii genetici sunt cei care împiedică dezvoltarea normală a unui embrion. În altele pot fi implicate probleme anatomice sau structurale ale uterului, cauze metabolice, tulburări hormonale (ale prolactinei, progesteronului, hormonului tiroidian) sau de coagulare a sângelui, infecții (Mycoplasma, Ureaplasma, Chlamydia) sau chiar factori de mediu. În privința acestora din urmă nu a fost stabilită o legătura certă de cauzalitate, însă unele studii sugerează că fumatul (inclusiv cel pasiv), consumul excesiv de cafea și cel de alcool precum și exercițiile fizice intense ar putea avea legătură cu avortul spontan. În ceea ce privește stresul, nu există dovezi care să îl incrimineze în privința avortului spontan repetat.

Metode de investigație

Fiind tot o cauză a infertilității, avortul spontan repetat trebuie atent investigat de specialist. Acesta stabilește conduita investigațiilor dar și a tratamentului, interdisciplinar acolo unde este cazul. Pentru stabilirea cauzelor avortului spontan repetat nu este suficient examenul pelvian, fiind necesare unul sau mai multe dintre testele următoare:

Cariotipul – cartografierea cromozomilor în vederea identificării unor posibile defecte genetice.

Histerosalpingografie – procedură prin care este explorată în mod direct cavitatea uterină (și permeabilitatea trompelor).

Sonohisterografie cu soluție salină – vizualizarea ecografică a interiorului uterului, investigație care poate descoperi cauzele ascunse ale avorturilor recurente (repetate) și/sau ale infertilității.

Histeroscopie – procedură în care specialistul în infertilitate inspectează interiorul cavității uterine cu ajutorul unui dispozitiv introdus prin colul uterin.

Ecografie vaginală –  scanare care utilizează unde de sunet de înaltă frecvență pentru detectarea unor posibile anomalii în interiorul dar și în jurul uterului, ovarelor și trompelor uterine.

Teste pentru depistarea nivelului hormonilor din sânge (prolactina, tiroida și progesteronul).

Biopsie endometrială –  procedură în care o probă de țesut endometrial este examinată sub microscop pentru a determina existența unei posibile infecții care împiedică evoluția sarcinii.

Test de glucoză – un test de sânge folosit în diagnosticarea diabetului zaharat, afecțiune care neținută sub control crește probabilitatea de avort spontan.

Teste de anticorpi – teste de sânge utilizate pentru a detecta o anomalie a sistemului imunitar.

Fiecare cauză are o soluție

Tratamentul pentru avortul spontan repetat poate implica o serie de opțiuni precum atenta monitorizare și îngrijire prenatală, intervenție chirurgicală, terapie hormonală, antibioterapie și utilizarea unor proceduri de reproducere umană asistată, precum fertilizarea in vitro. Un diagnostic corect și un tratament adecvat își dovedesc eficiența pentru majoritatea cazurilor de avort spontan repetat.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitatelaparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).https://web.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/?__mref=message_bubble&_rdr

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Avortul spontan repetat are soluții la specialistul în infertilitate • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.