Situatie dramatica pentru bolnavii de cancer: peste 20 de medicamete pentru tratarea cancerului lipsesc de pe piata din Romania

0

Peste 850.000 de bolnavi de cancer din Romania nu-si mai pot continua tratamentul din cauza lipsei medicamentelor. Cea mai grava situatie este pentru cei 5.000 de copiii bolnavi de cancer internati in spitale. Viata multora dintre ei este pusa in pericol pentru ca un medicament vital in tratarea bolii lipseste din Romania. Cei mai norocosi il cumpara din strainatate.

Situatia este critica pentru sute de copii bolnavi de cancer internati in spitale. Medicii de la Institutul Fundeni spun ca au fost instiintati de firma producatoare ca medicamentul Lanvis nu va mai fi adus in tara.

„Noi, ultima comanda am facut-o la Fundeni in iunie, iulie si de atunci n-am mai primit niciun semn de viata de la firma producatoare. Deci situatia este destul de dramatica pentru acesti copii si in general pentru toti care au nevoie de tratamentul cu Lanvis”, a explicat coordonatorul programului de oncologie de la Institutul Fundeni, Radu Nicolescu.

In total, peste 20 de medicamete pentru tratarea cancerului lipsesc de pe piata din Romania

„Toate medicamentele necesare in conditionarea in transplantul de celule stem, deci pentru copiii care au leucemie si necesita transplant de celule stem, lipsesc. Din pacate, parintii se tem foarte tare sa iasa public, se tem sa dea autoritatile in judecata si acesta este motivul pentru care politicienii nu fac nimic”, a spus fondatoarea Asociatiei „Daruieste Viata”, Carmen Uscatu.

In Romania, sunt 850.000 de bolnavi de cancer, dintre care 5.000 sunt copii

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, cunoaste situatia. El a intervenit intr-o discutie pe Facebook si a explicat care sunt cauzele lipsei de medicamente

„Actuala metodologie de preturi, lipsa de predictibilitate a politicii medicamentului, deprofesionalizarea institutiilor centrale si de la nivelul spitalelor precum si lipsa de flexibilitate a cadrului legal pentru asigurarea medicamentelor esentiale pentru tratamentul corect al mai multor afectiuni, toate acestea sunt parte a problemei. Masuri la nivelul Ministerului Sanatatii si al institutiilor din subordinea au fost deja luate. Masuri la nivelul politicii medicamentului urmeaza”, a scris ministrul.

De altfel, Vlad Voiculescu este cel, care in 2008, a pus bazele Retelei Citostatice. Era si pe atunci o perioada in care medicamente esentiale bolnavilor de cancer erau de negasit in farmacii. Sub coordonarea sa, sute de voluntari din toata Europa se mobilizeaza pentru a aduce gratuit in Romania citostaticele necesare bolnavilor.

Povestea Retelei citostaticelor a devenit subiectul unui film documentar, iar initiativa lui Vlad Voiculescu a reusit sa stimuleze legislatia in domeniul monitorizarii citostaticelor esentiale.

sursa

Share.

Leave A Reply