Campanie cancer la san

Campanie cancer la san

1
cancer la sanO campanie naţională “Rămâi tu însăţi” care sprijină femeile cu cancer mamar se desfăşoară şi în Timişoara. O echipă formată dintr-un oncolog şi un psiholog discută cu bolnavele despre soluţii moderne în tratamentul acestei afecţiuni. Din septembrie, medicii le vor oferi femeilor un material informativ despre cancerul la sân şi opţiuni de tratament şi de consiliere.

„Deoarece nu există aceste programe de screening pentru cancerul la sân ele sunt diagnosticate cel mai frecvent în stadii avansate sau în stadii metastatice când prognosticul este rezervat.Tratamentul este doar palitaitv, nu mai poate fi considerat curativ. De aceea, mortalitatea este crescută”, a declarat medicul primar oncolog la Spitalul Municipal Timişoara, Adrian Pârvulescu

Informarea pacientelor şi consilierea psihologică sunt foarte importante pentru diagnosticarea precoce  şi îmbunătăţirea calităţii vieţii.

“Este important ca, pe lângă medicul oncolog, să mai fie o persoană care să o ajute să accepte boala, să poată să treacă mai departe, să treacă prin toate etapele, să ajungă la acceptare, să poată să lupte cu boala. Din păcate, sunt şi paciente care fac o depresie mascată, care este foarte periculoasă. Aceste paciente cred că fac față singure, că nu au nevoie de sprijin”, a spus Claudia Bocoiu, psiholog clinician oncologie la Spitalul Municipal Timişoara.

Recent, pentru a ajuta şi sprijini bolnavele de cancer, la Timișoara a fost înfiinţat Centrul Atom.

“Informarea corectă este esenţială, tocmai de aceea pacienta trebuie să apeleze la un medic oncolog pentru recomandări terapeutice avizate și la un psiholog pentru consiliere psihologică. Din fericire, Timișoara este un model din acest punct de vedere, această echipă există, sprijină pacientele″, a mai spus medicul oncolog Adriana Pârvulescu.

În Timișoara, în anul 2012 au fost diagnosticate 191 cazuri de cancer de sân și au fost înregistrate 114 decese, iar până în luna mai a acestui an au fost diagnosticate 71 de cazuri de cancer și s-au înregistrat 51 de decese.
Autor: Luiza Tirca
Sursa: Televiziunea Medicala
Share.

1 Comment

  1. Pingback: Un student din Australia a creat o aplicatie pentru telefon mobil care ajuta la detectarea cancerului mamar

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.